Vieraskynä Jaana Selander

Epävarmuutta ja upeita kokemuksia

Heidi Huhtilainen

Koronapandemiasta, joka sulki kulttuurilaitokset, on nyt pari vuotta. Vaikka pandemiarajoitukset ovat nyt ohi, vaikutukset näkyvät edelleen kulttuuritoiminnassa. Kulttuuritottumukset ovat muuttuneet, yleisöä ei ole entiseen malliin, ja kulttuurin tekijöiden toimintaedellytykset ovat epävakaat. Nämä tiedot ilmenevät Kulturanalys Nordenin raportista vuodelta 2023.

Varsinkaan tietyt vanhemmat ikäryhmät eivät ole löytäneet takaisin kulttuuritapahtumien pariin. Kiuruveden kulttuuritalolla tämä näkyy esimerkiksi ryhmämatkojen puutteena. Parkkipaikalla ei ole näkynyt tilausajoja koronan jälkeen. Lippuja tapahtumiin ostetaan entistä myöhemmin ja ennakkomyynti on vähäistä. Tämä aiheuttaa epävarmuutta tapahtumien järjestäjissä ja jopa tapahtumien perumisia. Kovin isoja riskejä järjestäjillä ei ole enää varaa ottaa. Lisäksi tiukka taloudellinen tilanne on saanut monet tarkistamaan kulutustottumuksiaan, mikä on puolestaan johtanut kulttuurin kuluttamisen vähenemiseen.

Suurin osa aikuisväestöstä kuitenkin käyttää kulttuuripalveluita. Naisista 86 prosenttia ja miehistä 79 prosenttia käyttää jotain kulttuuripalvelua vähintään muutaman kerran vuodessa. Tämä ilmenee Suomen kulttuurirahaston kulttuuribarometristä. Suosituimpia olivat kirjan lukeminen tai kuunteleminen, kirjastossa vierailu, elokuvateatteriesitys ja museossa vierailu. Näistä lukeminen ja kirjastot nousivat selkeästi suosituimmaksi.

Tutkimuksessa kysyttiin myös sitä, mitkä tekijät estävät heitä käyttämästä tarjolla olevia kulttuuripalveluita. Sisäänpääsymaksujen hinta nousi tärkeimmäksi syyksi olla käyttämättä kulttuuripalvelutarjontaa. Muita syitä olivat liian pitkät matkat, ei kiinnostava tarjonta ja arjen kiireet.

Tutkimuksessa sai kertoa eniten mieleen jääneestä tai koskettavimmasta kulttuurikokemuksestaan. Kokemukset vaihtelivat laidasta laitaan Rolling Stonesin livekeikasta, Mona-Lisan näkemiseen ja Väinö Linnan Tuntemattomaan sotilaan lukemiseen. Myös Sibeliuksen Finlandia ja oopperat saivat useita mainintoja.

Minä olen kulttuurin suurkuluttajana nähnyt niin paljon, etten yhtä voi mainita, mutta ensimmäinen on jäänyt mieleeni. Se oli Moskovan suuri sirkus Helsingissä. Se oli valtava, korkea ja jännittävä. Sain taputtaa norsua, mutta en uskaltanut kiivetä sen selkään. Äitini taas muistaa Disneyn Dumbo -elokuvan, jonka hän katsoi kanssani elokuvateatterissa, kun olin ehkä viisivuotias. Olin itkenyt ääneen elokuvan surullisuutta. Viimeisin upea kokemus oli jazzlaulaja Sinne Eegin konsertti pari viikkoa sitten Kiurusalissa.

Onko sinulle jäänyt joku kulttuurikokemus erityisesti mieleen? Mielelläni kuulen siitä kohdatessamme.

Kirjoittaja on kirjaston johtaja

Jätä kommentti