Postia (muokattu 27.8. 11:54) Jaana Selander

Julkisuudella perikatoon

Rauno Pikkarainen

Kiitän Jukka Tenhusta, kun kehuit meitä 20 vuotta sitten olleita valtuutettuja 10.7. Kiuruvesi-lehdessä. Silloin ajettiin yli puoluerajojen yhteishengessä Kiuruveden etua vaikeissakin asioissa.

Yhtenä esimerkkinä, kun valtion PORA 2-hankeessa oltiin lakkauttamassa Kiuruveden nimismiespiiri. Asian vakavuus ymmärrettiin kaikissa poliittisissa ryhmissä ja liittouduttiin Ylä-Savon kuntien kanssa, jotta saadaan edes Iisalmen poliisipiiri, jossa vain hallinto keskittyy. Neuvotteluissa valtion kanssa onnistuttiin perustamaan Iisalmen poliisipiiri. Prosessissa oli mukana myös Yhtä köyttä-yhdistys koko ajan.

Mutta sitten, kun asia julkaistiin, sinä Jukka ja muutama Kokoomuksen taustavaikuttaja kutsuitte sisäministerin Kiuruvedelle ”lumiukkopoliiseihin” vedoten, ettei poliisihallintoa saa viedä Kiuruvedeltä.

Sisäministerihän tuli ja mielellään perui Iisalmen poliisipiirin, eihän se ollut alun perinkään kuulunut PORA 2-hankkeeseen, vaan kuntien yhteistyö oli vaatinut sitä. No, tästä ei mennyt puolta vuottakaan, kun perustettiin Kuopion poliisipiiri ja Ylä-Savosta siirrettiin pois yksi poliisipartio.

Episodista jäi käteen vain muutama lehtijuttu, mutta täällä Kiuruvedelläkin joudutaan kärsimään heikennyksistä tänäänkin. Mopopojat saavat olla rauhassa.

Tämä sama strategia on käytössä nytkin ensikertalaisilla valtuutetuilla, esimerkkinä röntgenadressi, jonka johdosta röntgen loppui Kiuruvedeltä, eikä tiedetä, mitä muita heikennyksiä pahoinvointialue tekee ensi vaalikaudella.

Tälläkin sooloilulla menetettiin yhteistyömahdollisuus muiden kuntien kanssa. Olisi voitu sorvata yhteisiä tavoitteita Vieremän, Sonkajärven ja Pielaveden kanssa, joista lopetetaan terveysasemat ja Iisalmen kanssa huomioiden aluesairaalan palvelurakenne.

Mutta saatiinhan tästäkin lehtijuttuja ja mainostettiin radio Sandelsissa puuhasteluhenkilöitä. Liekö totta, mutta ovat kuulema esittäneet kunnalle maksuvaatimuksen radiomainoksesta?

Jukan kanssa olen samaa mieltä siitä, ettei päätöksentekoon tarvita konsultteja, mutta kyläkoulun puolustajien ja jarrukerholaisten valtuutetut ensin kyseenalaistavat virkamiesten esitykset ja vaativat tarkempia laskelmia. He hyväksyvät laskelmien tekijöiksi ulkopuolisen ja kun selvitys tulee, syyttävät konsultteja tilatusta selvityksestä.

Todellinen tarkoitus vaatimuksilla on vain hidastaa koko perusopetuksen yhteisen koulun rakentaminen ja tällä vaalikaudella se on onnistunut neljä vuotta.

Myönnän, että mikään laskelma ei ole sentilleen tai oppilaalleen oikea, mutta esimerkiksi oppilasennusteet ovat toteutuneet aina pienempinä kuin on ennustettu.
Lisäksi paljonkohan rakennuskustannukset ovat nousseet 12 vuoden aikana siitä, kun koulun rakentaminen tiedettiin tarpeelliseksi ja kuinkahan monta ei lakisääteistä investointia ohi investointisuunnitelman tänä aikana on tehty?
Nämä vaikuttavat myös tuleviin korjausinvestointeihin.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu  ja kunnanvaltuutettu (Vasemmistoliitto)

Jätä kommentti