Pääkirjoitus Jaana Selander

Maatalous- ja yritysrahoitus puhuttaa

Viime Kiuruvesi-lehdessä (21.8.) kerrottiin siitä, kuinka Kiuruveden yrittäjäyhdistys on huolissaan nykyisestä pankkien rahoituspolitiikasta, erityisesti nostettiin esiin OP Ylä-Savon viime vuosien toiminta. ”Mielestämme ja lukuisten yrittäjien yhteyden ottojen perusteella edellä mainittu pankki näivettää viimeisenkin elinvoiman ja vähäisetkin kasvun mahdollisuudet. Tämän vuoksi päätimme yksimielisesti yhdistyksenä päättää OP Ylä-Savon asiakkuuden”, kirjoitetaan Kiuruveden Yrittäjien Facebook-sivuilla 12. päivänä elokuuta. Tätä huolta on tullut myös Kiuruvesi-lehden toimitukseen viime keväästä lähtien. Yritys- ja maatalousrahoituksen kanssa on ongelmia. Esimerkiksi sukupolvenvaihdosten suhteen takkuaa, kun maatilaa ei voida myydä sen vuoksi, että pankki laskee vakuusarvot niin alas, etteivät ne riitä rahoituksen saamiseen. Yhteydenottajien viesti lehden toimitukseen on ollut karmaiseva. Tällä menolla maatalous näivettyy Kiuruvedellä ja sitä mukaa koko pitäjän elinvoimaisuus.

Ylä-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Mikko Paananen vastasi yrittäjien viestiin kertomalla, että pankkien toimintaa ohjaavan sääntelyn määrä on lisääntynyt huomattavasti. Paanasen mukaan kiristyneiden vaatimusten taustalla ovat valvonnasta vastaavat viranomaiset ja viime kädessä poliittista valtaa käyttävät päätöksentekijät. Paananen vakuuttaa, että suurin osa yritysrahoitushankkeista voidaan toteuttaa sujuvasti. Paananen myös kertoo, että yritys- ja maatalousasiakkaiden palveleminen kysyy syvää osaamista ja jos osaaja syystä tai toisesta on poissa, asioiden hoitaminen voi olla mahdotonta. Tämän tunnistaa myös MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen (Savon Sanomat 25.8.). Kauhanen sanoo haastattelussa, että ongelma on yrityselämää tuntevien rahoituspäätöksien tekijöiden vähentyminen sekä pankkiverkoston karsiminen ja keskittyminen. Maatalousyrittäjien on haastavaa saada aikaa pankkiin nopeasti, kun rahoitusta tarvittaisiin.

Savon yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren (SS 25.8.) sanoo, että yritysrahoituksen haasteet eivät ole täysin pankkien syy ja hän peräänkuuluttaa rakentavaa, syvällistä keskustelua yrittäjien, yrittäjäjärjestöjen ja rahoittajien kanssa. Aina on parempi istua saman pöydän ääreen keskustelemaan asioista kasvotusten. Kiuruvetisten etu kuitenkin on, että paikkakunnalla toimii vielä kaksi pankkia, joissa tunnetaan kiuruvetinen toimintaympäristö, päätöksiä ei tehdä yksinomaan etäältä, suurkaupungista käsin.

Jätä kommentti