Juhlajuna matkasi Kiuruvedeltä Lieksaan myös vuonna 2014. Junan ovensuussa Mikko Remes, joka esitti Mannerheimia ja Hannakaisa Heikkinen, joka esitti lottaa. Kuva: JAANA SELANDER
Historia, Kulttuuri (muokattu 29.8. 13:56) Jaana Selander

80 vuotta aselevosta -höyryjuna Lieksaan ensi torstaina – Vuonna 2014 jatkosodasta 70 vuotta -juhlajuna kuljetti 370 ihmistä

Kansalaisjuhla 80 vuotta jatkososan päättymisestä järjestetään 5.9. Lieksassa.

Juhlatapahtuman järjestäjänä on Rukajärven suunnan historiayhdistys, jonka puheenjohtaja on kiuruvetinen Tenho Tikkanen.

Juhlajuna matkaa torstaina 5. päivänä syyskuuta Nurmeksesta Lieksaan, jossa pidetään Kansalaisjuhla 80 vuotta jatkosodan päättymisestä. Yhdistys järjestää kuljetuksen myös Kiuruvedeltä. Aselepo Neuvostoliiton kanssa tehtiin 4.9.1944.

Oikeat rinamalotat Mirjam Kärkkäinen ja Kyllikki Kärkkäinen juhlajunassa vuonna 2014.

Kansalaisjuhlassa avataan rautatieasema ja se vihitään käyttöön. Rautatieaseman on kunnostanut Rukajärven suunnan historiayhdistys talkoovoimin. Rautatieaseman vihkii VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Eestilä.

Rukajärven suunnan historiayhdistys järjesti vuonna 2014 70 vuotta jatkosodasta -kansalaisjuhlan, johon kuului myös höyryjuna.
Lieksan asema on Rukajärven tien alkukohta.

Rukajärven historiayhdistyksellä on laaja kokoelma rintamaveteraanien aineistoa, mikä pitää sisällään muun muassa veteraanien haastatteluja. Rukajärven suunnan historiayhdistyksellä on pysyvä näyttely hotelli-ravintola Peltohovissa.

Rukajärven suunnalla taisteli kiuruvetisiä miehiä.

– Meidän kannattaa juhlia jatkosodan päättymistä. Se oli samalla uuden aikakauden alku – aikakauden, jolloin Suomen kansa, tuo suurin sukupolvi maamme historiassa, nosti maamme vapaana kansakuntana ja ilman ulkopuolisten apua, kirjoittaa Tenho Tikkanen historiayhdistyksen verkkosivuilla.

Rukajärven tie kuuluu samaan kokonaisuuteen Rukajärvi-keskuksen kanssa. Tie lähtee itään Lieksan keskustasta ja menee Pankajärven ja Nurmijärven kylien kautta Suomen ja Venäjän rajalle Kivivaaraan. Sieltä se jatkuu Venäjän puolella Repolan ja Tiiksan kautta Rukajärven kylän ohittaen Kotskomaan.

70 vuotta jatkosodasta -höyryjuna vuonna 2014 Kiuruveden asemalla. Tulevana torstaina mennään 80 vuotta aselevosta -juhlajunalla.

Kuin sota-aikaan 10 vuotta sitten

Kiuruvesi-lehti uutisoi syyskuussa 2014, kun 70 vuotta jatkosodasta -juhlajuna kuljetti ihmisiä Kiuruvedeltä Lieksaan. Kyydissä olivat rintamalotat Mirjam Kärkkäinen ja Kyllikki Kärkkäinen.

– Kuin sota-aikaan, tuumasivat rintamalotat istuessaan höyryjunan kyydissä.

Kiuruvedeltä juhlajunan kyytiin nousi 160 ihmistä, kaiken kaikkiaan Lieksaan asti matkanneessa junassa oli 370 ihmistä.

Kyllikki Kärkkäinen oli jatkosodassa rintamalottana. Hän muisteli nukkuneensa junassa hattuhyllyllä rintamalle mennessään ja sieltä pois tullessaan.

Mirjam Kärkkäinen puolestaan kertoi päässeensä kolme kertaa kotilomalle vuoden aikana. Hän oli Äänislinnan seudulla lottana 1943–1944. Kärkkäinen oli rintamalla muun muassa muonittamassa.

– Itsenäisyyden säilymisestä jäi hyvä mieli. Pääasia on, ettei sotaa tarvitsisi ihmisten enää kokea, sanoi hän.

Jätä kommentti