Postia Jaana Selander

Avoimmuus, rehellisyys ja osallistaminen politiikassa

Leena Pöksyläinen

Tässsäpä kolme aika oleellista asiaa, joita toivoo politiikkaan ja päätöksentekoon. Tässä myös ne oleelliset asiat, joihin on saanut pettyä politiikan kentällä eniten.

Pitkän ajan konkaripoliitikko Rauno Pikkarainen suoltaa 28.8.2024 Kiuruvesi-lehden kirjoituksessaan taas asioita, joissa ei loista oikein mikään muu kuin vaalikampanjointi ja katkeruus, sekä vanhakantainen ajattelumalli, että päätöksiä pitää tehdä kulisseissa ja salassa.

Olen itse yksi Kiuruveden röntgen-adressin viime syksyn puuhaajista, sekä viime kevään Iisalmen yöpäivystys-adressin edistäjistä. Näen hyvin tärkeänä vaikuttamiskeinona päätöksentekoon kansalaisten ja kuntalaisten osallistamisen ja mielipiteiden kuuntelun.

Adressit ovat keino vaikuttaa päätöksentekoon ja kertoa painava sana siitä, että suunnitellut päätökset ovat väärään suuntaan.

Pikkaraisen kirjoituksesta jää kuva, että ilman adresseja päätökset olisivat olleet jotenkin suotuisampia Ylä-Savossa. Ja tämähän on valhe. Molemmat aluevaltuustossa istuvina tiedämme tasan tarkkaan palveluverkon suunnittelun, hyvinvointialueen taloustilanteen ja päätökset. Missään niissä ei ole ylpeilyn varaa, sillä palveluntuotantoa on karsittu ja tullaan karsimaan.

Sitä en tiedä mitä Pikkarainen kulisseissa touhuaa, mutta itse olen pyrkinyt vaikuttamaan niin julkisuuden kautta kuin muiden kanssa ryhmissä. Ryhmäpuheenjohtajana, kun ensikädessä teen vaikuttamista ja yhteistyötä kaikkien ryhmien kanssa.

Röntgenin kohtalo viime syksynä oli erittäin tärkeä kysymys siinäkin mielessä, että ennen kuin aluevaltuusto oli tehnyt edes palveluverkkopäätöksiä, lähdettiin lautakuntatasolta karsimaan kuvantamisverkkoa. Tämä taas oli omiaan kiihdyttämään palveluverkon muotoutumista. Kuvantaminen ja laboratoriopalvelut ovat kuitenkin oleellinen osa perusterveydenhuoltoa ja lääkärivastaanoton toimintaa.

Röntgen-asia vietiin loppuun yhdessä kaikkien Kiuruveden valtuustoryhmien kanssa. Kaupunki edesauttoi näitä järjestelyjä, mutta ei ole osallistunut varsinkaan maksumiehenä mihinkään. Kyydit luovutustilaisuuteen maksoivat kaikki Kiuruveden valtuustoryhmät yhdessä ja adressin mainontaan liittyen yksi puuhaajista itse. Mitään laskuja tai maksuvaatimuksia asiasta ei ole kunnalle esitetty.

Surullista, että näillä asioilla kokee konkaripoliitikko politikoimisen tarvetta ja levittää tarkoituksellisesti kuvaa, joka ei pidä paikkaansa. Tulevat vaalit taitaa taas kiihdyttää vastaavien ulostulojen määrää.

Rehellisesti, kyllä tähän alkaa jo turtua. Jotakin on pahasti pielessä politiikassa, kun avoimuus, osallistaminen ja rehellisyys unohtuu joka käänteessä ja keskitytään lähinnä vaaleihin, titteleiden metsästykseen ja nahisteluun. Puoluekirjat ja puolueiden ohjaus korostuu, maalaisjärki unohtuu ja asiat jää toissijaiseksi oman ja puolueen edun ja titteleiden metsästysten rinnalla.

Haluan viestiä päinvastaista kuin Pikkarainen. Sinulla kuntalaisena on oikeus vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon. Sinulla on oikeus kertoa mielipiteesi adressein ja ottamalla yhteyttä päätöksentekijöihin. Sinulla on oikeus kritisoida ja olla huolissaan palveluista. Antaa Pikkaraisen pyöritellä kulissineuvottelujaan, minä keskityn loppukauden entiseen avoimeen luottamustoimienihoitoon.

Kirjoittaja on aluevaltuutettu ja kunnanvaltuutettu (sitoutumaton)

Jätä kommentti