Tänä syksynä voi sanoa, että kelit ovat meitä suosineet lämmön suhteen. Muuten ei sitten niin mukavasti ole kaikki mennytkään. Varsinkin nuorisopalvelujen osalta syksy alkoi heti poikkeusjärjestelyillä, joilla lähdettiin liikkeelle. Varsin pian saimme suru-uutisen nuorisosihteerin siirtymisestä ajasta ikuisuuteen. Tieto oli kaikista toiveista ja odotuksista huolimatta se kaikista pahin. Lähimmille työkavereille ja työyhteisölle asian ymmärtäminen ja sen käsittely vie oman aikansa. Nuorisopalvelut ovat vuosikymmenten varrella pitkälti henkilöityneet ja hänen jättämänsä aukon täyttäminen ei tapahdu hetkessä jos koskaan. Varsin usein kuuluu kysymys; kukahan tietäisi tämän asian ?
Muuten sivistystoimen organisaation sisällä ei juuri ole tapahtunut muutoksia. Varhaiskasvatus menee omaa latuaan ja niin sanotusti homma hoituu. Toiminta on varsin hyvin ja suunnitelmallisesti toteutettua niin kaupungin kuin yksityisen järjestämissä yksiköissä.
Kirjaston uusi lainausjärjestelmä on otettu käyttöön alkukesästä ja toimii hyvin. Sähköisten materiaalien käyttö on yleistymässä ja niiden tarjonnasta kannattaa kysellä tietoa kirjastokäynnin yhteydessä. Kulttuuritalon osalta vaikuttaa sille, että korona-aikaa edeltäviin kävijämääriin ei ole päästy. Varsinkin ennakkolippujen myynti on kohtalaisen hiljaista, päätökset esityksiä katsomaan lähdöstä tehdään nykyään lyhyellä aikavarauksella ja liput ostetaan vasta paikan päällä. Tällä voi olla vaikutusta esiintymisten peruuntumiseen ainakin jatkossa. Jos etukäteen on myyty 6 lippua, esiintyjä voi tehdä johtopäätöksen, ettei kannata tulla lainkaan.
Kansalaisopisto on aloittamassa syyskauttaan pian hieman aikaisempaa suppeammalla kattauksella. Kulujen karsinta vaikuttaa väistämättä myös tarjontaan. Tietyille kursseille on kuitenkin kysyntää hyvin edelleen ja toiminta vaikuttaa vireälle.
Koulujen osalta ikäluokkien pieneneminen näkyy väistämättä. Pienimmällä koulullamme aloitti koulunsa 20 oppilasta ja suurimmalla 333. Taajaman koulujen sisäilmaongelmia on ratkottu edelleen kesän aikana. Nivan koulun ylipaineistuksen kokeilu yhteen osaan antoi hyviä tuloksia ja ylipaineistuksen rakentelua on jatkettu edelleen. Koko koulun pitäisi olla ylipaineistetussa tilassa syys-lokakuun aikana. Tällä haetaan helpotusta uuden kouluratkaisun suunnittelun ja toteutuksen väliajalle, jotta kalliiden väistötilojen vuokraukselta vältyttäisiin. Yläkoulun osalta kesällä ei ole tehty muutoksia, normaalia perussiivousta lukuun ottamatta. Tällä hetkellä tilanne ei kummassakaan koulussa ole sisäilman laadun kannalta normaali, vaan lähellä välttävää.
Uuden kouluratkaisun päättämisen tueksi on hankesuunnittelu menossa ja uusien tilojen optimointia tehdään koko ajan. Tarkoituksena on supistaa kustannuksia kukkaron kestäväksi. Pelkällä kolikkopuolella ei kuitenkaan selvitä.
Kirjoittaja on Kiuruveden kaupungin sivistysjohtaja