Pääkirjoitus (muokattu 3.9. 12:30) Jaana Selander

Kiuruvetisten mieli voi paremmin

Kiuruvesi on Pohjois-Savossa ainoana kuntana pystynyt tasaisesti pienentämään mielenterveysindeksiään kaikissa neljässä edellisessä mittauksessa, joita on tehty 2014–2016, 2017–2019, 2019–2021 ja 2020–2022. Mielenterveysindeksiin on koottu kolme tietoa: 13 vuotta täyttäneiden itsemurhat sekä sairaalahoitoon johtaneet itsemurhayritykset, vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin liittyvien lääkkeiden erityiskorvausoikeuksien saajat sekä mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeellä olevat 16–64-vuotiaat. (Lähde: Kansallinen terveysindeksi 2020-2022, THL). Mieliteko-verkkosivulla muistutetaan, että tavoiteltuun alle sadan indeksiluvun joukkoon mielenterveyden osalta Pohjois-Savosta yltävät vain Vieremä ja Joroinen, ei Kiuruvesi.

Kuitenkin Mieliteko-verkkosivustolta löytyvä uutinen ja juttu on erinomainen Kiuruveden ja kiuruvetisten kannalta. Mistä se johtuu, että mielenterveytemme on kohentunut? Varmaan taustalla on useita tekijöitä. Kiuruveden Urheilijat on ainakin tehnyt erinomaista työtä työllistäessään ja etsiessään tekemistä räätälöidysti kaikille työttömille. Siinä dynamona on ollut Kari Saastamoinen. Yksi osatekijä voi olla myös uusi kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen, joka on toiminnallaan halunnut ottaa kaikki kiuruvetiset mukaan Kiuruveden elämään ja kehittämiseen. Samoin uusi poliitikkokaarti. Elinkeinojaostossa on otettu koppi Kiuruveden yrittäjyyden kohentamisesta, jaosto on vieraillut Liike Nytin Matti Lappalaisen johdolla kymmenissä yrityksissä ja kuunnellut yrittäjien toiveita ja huolia. Se on erinomaista työtä. Lisäksi olemme aidosti ylpeitä Kiuruvedestä ja kiuruvetisyydestä, itsetuntomme on siltä osin kohdallaan.

Kysyimme Facebookissa, mistä kiuruvetisten mielenterveyden paraneminen johtuu. Eräs muualle muuttanut sanoo, että savolaiset ovat mukavia ihmisiä ja että Kiuruvedellä on lopulta aika turvallista elää, kun ihmismäärä on pieni. Tuo savolaisten mukavuus ja avoimuus tuli hyvin esiin muun muassa Naiskuoroliiton päivillä Kiuruveden Iskelmäviikon aikaan. Muualta tulleet kertoivat, että Kiuruvedellä on niin mukavaa, kun täällä tulee juttuun kenen kanssa tahansa. Sellaista eivät kuulemma ole kokeneet muualla. Kiuruvedellä ihmiset ovat auttavaisia, avoimia ja puheliaita, kiinnostuneita toisista ihmisistä. Juuri tuo auttavaisuus, avoimuus ja puhuminen on muuten ensiapulääke moneen, joka lienee perua maatalouskulttuuristamme, jossa on opittu elämään rinnan ja toimimaan yhdessä erilaisissa olosuhteissa. Pidetään avoimuutta ja puhumisen kulttuuria yllä.

Jätä kommentti