Kaupungin omat työntekijät kitkivät muutama vuosi sitten kasvustoa katukiveyksen reunasta.
Kaupunki, Uutiset Jaana Selander

Useita töitä ulkoistettu teknisessä palvelukeskuksessa – Pilotilla kokeillaan viheralueiden hoitoa ja kunnossapitoa

Teknisessä palvelukeskuksessa hoidetaan monia töitä yrittäjien voimin, kun palveluja on ulkoistettu.

Kaupungin palvelujen ulkoistaminen nousi esiin, kun Kiuruveden kaupunki aloitti yhteistoimintaneuvottelut, joiden tarkoituksena on vähentää 30 henkilötyövuotta. Ketään ei kuitenkaan irtisanota, vaan vähennys hoidetaan eläköitymisten kautta.

JHL:n pääluottamusmies Erkki Väisänen ei pidä Kiuruvesi-lehden haastattelussa (2.10.2024) reiluna töiden ulkoistamista. Väisänen nosti esiin esimerkiksi pilottihankkeen tekniseltä puolelta, pilotissa ruohonleikkuu hoidetaan yksityisesti, samoin kolmen ulkoalueen niitto sekä roskapönttöjen tyhjennys. Hanke käynnistyi tänä keväänä ja kestää vuoden, kustannus on Väisäsen mukaan 52 000 euroa.

– Olen laskenut, että homma vie 2,5 päivää viikossa. Ennen työn hoiti kaupungin työntekijä. Tuolla 52 000 eurolla olisi työllistetty kolme kesätyöntekijää, Väisänen laskee.

Viheralueilla pilotti

Teknisen palvelukeskuksen tekninen johtaja Kimmo Karoluoto kertoo, että tekninen palvelukeskus valmisteli viheralueiden hoidon ja kunnossapidon pilottihanketta vuoden 2023 aikana.

– Yhden kauden mittaisella pilotilla on haluttu kokeilla vaihtoehtoisia tapoja tuottaa viher- ja muiden yleisten alueiden kunnossapitoa. Kokeilu on ollut osa teknisen palvelukeskuksen vuoden 2023 toiminnallisia tavoitteita, Karoluoto selittää.

Karoluodon mukaan tammikuussa 2024 pidetyn markkinavuoropuhelun perusteella alueurakan tehtäväsisältöjä ja kokonaisuutta laajennettiin.

Tehtäväkokonaisuus käsittää Karoluodon listan mukaan roska-astioiden tyhjennyksiä, irtoroskien keräystä, nurmialueiden leikkausta ja viimeistelyä, puuston silmämääräistä kunnonarviontia, runko- ja juurivesojen poistoa, leikkikenttien ylläpitotarkastuksia, turvahiekka-alueiden puhdistusta ja tasausta, hiekkalaatikkohiekkojen vaihtoa, avoviheralueiden ja kadunvarsien niittoa sekä kaikkien osatehtävien raportointia.

– Koneniitot on toteutettu jo aiemmin vuosittaisten kilpailutusten kautta, nyt ne otettiin mukaan kyseiseen kokonaisuuteen. Pilottiin saatiin kaksi tarjousta, joista edullisempi valittiin. Sopimuksen hinta on 50 772,60 euroa (alv 0 %). Pilotin kautta kerättävät kokemukset, huomiot ja arviot toimintamallin käyttökelpoisuudesta ovat tulevaisuudessa hyödynnettävissä.

Useita töitä ulkoistettu

Teknisellä puolella on ulkoistettu monia muitakin töitä kuin viheralueen pilotti. Muun muassa kiinteistöjen rakennus-, sähkö- ja lvi-työt. Osa siivouspalveluista eli osa laitoshuollon tehtävistä toteutetaan niin ikään ostopalveluin.

Myös metsänhoitotyöt on ulkoistettu, samoin kuin kone- ja kuljetuspalveluita, mukaan lukien osa talvikunnossapidosta.

Niin ikään erilaisia suunnitteluun ja kaavoitukseen liittyviä tehtäviä on ulkoistettu niiltä osin kuin se ei ole viranomaistyötä.

Sivukoulujen latu- ja luistelukenttien ylläpito hoidetaan myös muiden kuin kaupungin työntekijöiden voimin, samoin kuin moottorikelkkareittien ylläpito.

Myös osa liikuntapalveluiden kentänhoitotehtävistä (erityiskalustoa vaativat tehtävät) ja koneiden ja kaluston huoltotehtävät hoidetaan ulkoistetusti.

Jätä kommentti