Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

USA:n kriisillä vaikutuksia myös Kiuruvedelle

USA:n keskushallinnon päätös nostaa lainakattoa noin 2 400 miljardilla dollarilla vaikuttaa kansainvälisen talouden kehittymiseen Kiuruveden Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Niskasen mukaan myönteisesti, sillä pahin kriisi tuli estetyksi.
Niskanen muistuttaa, ettei USA:n velkaantumista ole vielä ratkaistu, mutta aikalisä ja kaavaillut säästötoimet riittänevät rauhoittamaan markkinoita.
– Joka tapauksessa USA:n valtion velka on huikea, lähes 14 300 miljardia dollaria. Suhteessa jättitalouden bruttokansantuotteeseen lähestytään 100 prosenttia. Lisäksi USA:n kotitaloudet ovat velkaisia.
– USA on maailman suurin kansantalous ja liittovaltion ajautuminen kassakriisiin olisi aiheuttanut rahoitusmarkkinoilla suurta epävarmuutta. Kriisi olisi tyssännyt maailman talouden kasvun ja olisi heijastunut vientiteollisuuden kysynnän heikkenemisen kautta väistämättä Suomen, Ylä-Savon ja Kiuruveden talouteen.
Niskanen toivoo, että rahoittajien luottamus USA:n velanhoitokykyyn on riittävä, että epävarmuus kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla ei enää kasvaisi, vaan tilanne rauhoittuisi.