Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Joulu tulee, oletko valmis?

Joulu on jo ovella, ihan oikeasti. Sekosin jo viikoissa, kun tein tässä jouluennakoita kukkakaupalle. Ensi viikolla on itsenäisyyspäivä ja siitä on enää pieni hetki jouluaattoon. Vaikka joulun merkitys muuttuu iän myötä, niin sen taianomainen vaikutus säilyy, ainakin itselläni.

Kaikki syksyssä jotenkin kiteytyy jouluun. Aika jaottuu ennen ja jälkeen joulun aikaan. Kukkakaupassa koko elämä keskittyy kesän jälkeen joulun suunnitteluun. Joulu on mielessä koko ajan, vaikka on paljon muita töitä. Tuo toimisi jouluna, tämä täytyy muistaa jouluna, sitä pitää tilata jouluksi, ketä on töissä jouluna, miten ne joulun päivämäärät menevätkään viikonpäivinä. Ihmisten ostokäyttäytymistä jouluna pystyy ennustamaan siitä miten aatto sijoittuu viikonpäivien mukaan. Tänä vuonna se tulee olemaan tiukka viikonloppu.
Olen monessa mukana vapaa-aikana. On pakko sanoa, että joulukuussa en ole kovinkaan aktiivinen. Työ vie kaiken keskittymisen. Huolehdin kotonakin joulutouhut mahdollisimman pitkälle etukäteen, että voi olla rauhallisin mielin kun hässäkkä kukkakaupalla on päällä. Meidän koti on tänäkin vuonna saanut joulukuorrutuksen jo marraskuussa, niin sisältä kuin ulkoa. Meidän perheen miehet rakastavat jouluvaloja yhtä paljon kuin minä kynttilöitä. Eräänä lauantaipäivänä kun olin töissä, miehet kirjaimellisesti pukivat talomme jouluhuntuun. Jos haluat päästä joulufiilikseen, niin lenkkeilepäs Härkösten kodin ohi…
Vielä yksi juttu The joulusta. Siihen liittyy paljon epävarmuustekijöitä. Onnistuuko se kinkku, tuleeko lunta, tuoko joulupukki lahjoja, meneekö pyhät käsikirjoituksen mukaan, kun vieraitakin tulee. Omasta näkövinkkelistäni lisään, että käykö kauppa, olenko tilannut tavaraa liikaa, sopivasti vai liian vähän, onko tilatut myyntituotteet niitä ”oikeita”, onko riittävästi henkilökuntaa, tuleeko kova pakkanen. Onneksi se aatto on kuitenkin tiistaina, eli tulee pitkä viikonloppu ja joululoma, eli ihmiset lomailevat, jospa tulisivat myös kukkakauppaan.

Joulu on minun lempisesonkini. Se ei tule minulle ilman kukkakauppaa. Olen viettänyt lapsuuteni joulut kiireen siivittämänä, enkä ole kokenut sitä mitenkään negatiivisena. Mukana talkoissa olen ollut yläkouluikäisestä. Kaikki ne tuoksut kukkakaupalla ja rättiväsymys iltaisin. Sanomalehden kuivattamat kädet ja puhumisesta kuiva suu. Kuitenkin, se on vaan niin mieletön energialataus mitä asiakkaista ja kaikesta siitä jouluhössötyksestä saa. Vietin muutamia jouluja poissa kukkakaupalta Etelä-Suomessa asuessani. Nautin suunnattomasti rauhasta ja omasta ajasta, mutta kaipasin – kukkakiirettä, se kuuluu jouluuni.
Lapsuuteni joulupäivät olivat ns. vanhempien ja koko perheen alushousupäiviä, täydellisiä lepopäiviä. Niin on omassa perheessänikin nykyään. On täydellistä huilia koko päivä kotona onnistuneen joulusesongin jälkeen, oman perheen kainalossa. Sitä odotellessa, nautitaan jouluvaloista.
Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala. Jos kolme päivää, mene naimisiin. Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se. Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi.
– Kiinalainen sananlasku

Anne Härkönen, 39-vuotias aviovaimo ja kahden 7-vuotiaan lapsen äiti.
Paluumuuttaja Kiuruvedelle v. 2009 ja kukkakauppias kolmannessa polvessa.
Luojalta saatu puheenlahja ja ikiliikkujan luonto.