Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Erityisuimakortteja myönnetty jo yli 200

KIURUVEDELLÄ on myönnetty erityisuimakortteja jo 213 kappaletta. Erityisuimakortti on tarkoitettu henkilölle, jolla on jokin sairaus, vamma tai merkittävä terveydellinen haitta, jonka omatoimista hoitoa ja kuntoutusta uimahallipalvelut (vesiliikunta ja kuntosali) tukevat. Erityisuimakortilla on mahdollista käydä uimassa tai vesijuoksussa edulliseen hintaan, kaupunki haluaa näin kannustaa ihmisiä itse pitämään huolta terveydestään, jos terveyttä edistävä liikunta on uimhallissa sairauden takia helpompaa.

NIVELRIKKOA sairastava Leena Jauhiainen sekä nivelrikkoa ja astmaa poteva Arja Kärkkäinen ovat uimassa perjantaina iltapäivällä. Jauhiainen käyttää uimahallin palveluja useamman kerran viikossa, Kärkkäinen harvemmin. Molemmilla on erityisuimakortti. Jauhiaisella vaikean nivelrikon takia, Kärkkäisen erityisuimakorttiin ei riitä perusteeksi nilkkojen nivelrikko, joka estää häntä liikkumasta, mutta hän sai erityisuimakortin astman takia, joka toisaalta ei ole este liikkumiseen.
Kiuruveden vammaisneuvosto teki aikanaan esityksen erityisuimakortin saamisesta Kiuruvedelle. Sivistyslautakunta hyväksyi perusteeksi merkinnän Kela-kortissa. Leena Jauhiainen puolestaan on taistellut nivelrikkoisille oikeuden saada erityisuimakortti, koska hänen mielestään markintä Kela-kortissa tarkoittaa lähinnä lääkkeen erityiskorvattavuutta. Koska nivelrikon perimmäistä syytä ei vielä tunneta, ei nivelrikkoon ole myöskään parantavaa lääkitystä ja siitä syystä nivelrikkoiset eivät saa merkintää sairaudestaan Kela-korttiin, Jauhiainen täsmentää.
Erityisuimakorttiasia on edennyt niin, että tällä hetkellä nivelrikkoinen saa erityisuimakortin, jos hänellä on tekonivelet olkapäässä, lonkissa ja polvissa. Tai keskivaikea tai sitä pahempi nivelrikko kantavissa nivelissä, polvissa tai lonkissa.
– Tavoittena olisi, että nivelrikkoiset saisivat erityisuimakortin röntgenlääkärin/lääkärin lausunnon perusteella. Liike kun on nivelten ainoa lääke, koska liike parantaa ruston ravinnon saantia ja hidastaa niverikon etenemistä sekä vähentää kipuja.
Kiuruvedellä nivelrikosta kärsiviä on parisentuhtatta.
– Valitettavasti läheskään kaikki eivät tiedä erityisuimakortin mahdollisuudesta. Nivelpiirissäkin käy vain osa nivelrikkoisista, Jauhiainen kertoo ja toivoo, että nivelrikkoiset kautta Suomen saisivat oikeuden erityisuimakorttiin.