Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Meidän omat kirkkolapaset

NYT ne on tässä, mustat lapaset, joiden selkämykseen piirtyy Kiuruveden evankelisluterilaisen kirkon ääriviivat ja vuosiluku 1941. Lapasten äiti Elli Kärkkäinen neuloo jo uutta lapasparia, joiden selkämystä koristaa kirkon ikkuna ja samainen vuosiluku.
– Ajatus sai alkunsa, kun ystäväni Jalasjärveltä kysyi, että onko meillä omat kirkkorasat, Kärkkäinen kertoo.
Ajatus jäi Kärkkäisen korvan taa ja eräänä päivänä hän tallensi kännykkäkameraansa kirkon kuvan.
– Kuljin sitä meijerin rantaa pitkin ja rupesin tutkailemaan kirkkoa. Otin kuvan ja mietin olisiko se mahdollista sovittaa lapasen selkämykseen. Kirkon julkisivu käy malliltaan lapaseen.
Kärkkäinen piirsi kirkon mallia useita kertoja ruutupaperille. Hän laski silmukoita ja pian malli oli valmis. Kirkko sopi lapaseen koko komeudessaan.
Kirkon alapuolelle jäi tilaa ja Kärkkäinen keksi, että siihen voitaisiin neuloa vuosiluku, jolloin kirkko vihittiin käyttöön.
– Meillä on hieno kirkko. Sisätilat ovat juhlavat. Alttaritaulu, pylväät ja holvit tekevät siitä suorastaan upean, Kärkkäinen ylistää.
Kärkkäinen halusi tehdä samalla kaksi lapasmallia.
– Mietin sitä valoa, joka kirkkoon tulee suurista ikkunoista. Kirkkohan valaisee meitä ihmisiä. Sitten keksin, että lapasiin voisi neuloa kirkon ikkunan. Kotona en osaa istua kädet ristissä, joten neulon ja teen paljon käsitöitä. Minulle neulominen on talvi-iltojen ilo, Kärkkäinen kertoo.

KIURUVEDEN seurakunnan lapasia voivat neuloa kaikki halukkaat. Seurakunnasta saa itselleen lankoja ja mallit. Lapasia voi tulla myös neulomaan joka toinen keskiviikko seurakuntatalon takkahuoneeseen, jossa neulojia lämmittää kahvitarjoilu.
– Tämä on hienointa, että idea ja toteutus lapasiin tuli seurakuntalaiselta. Samalla saamme seurakuntaamme käsityöpiirin, mikä on ollut haaveissa pitkään. Piirissä on tärkeää, että päästään juttelemaan ja olemaan yhdessä. Kirkkolapaset tuottavat iloa monelle, koska tuotot käytetään hyvään tarkoitukseen, lähetyssihteeri Maija-Leena Jauhiainen iloitsee.
Lapasista saatava tuotto käytetään seurakunnan diakoniatyön hyväksi. Varoja käytetään kiuruvetisten lasten joululahjoihin sekä Nepalissa tehtävään lasten mielenterveystyöhön.