Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

KPA Unicon koulutti omat hitsaajat

KPA Unicon koulutti hitsaajia oman yrityksensä tarpeisiin yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa. Koulutetuista kahdeksan työllistyi yritykseen.

VALTAVAN kokoisen metallikehikon ympärille on kerääntynyt kahdeksan uutta hitsaajan alkua. Kehikosta syntyy pikkuhiljaa lämpölaitos, jotka ovat yksi päätuotteista KPA Uniconilla. Yritys työllistää uusien työntekijöiden myötä 80 henkilöä Kiuruvedellä. Koko konsernissa on työssä 150 henkilöä.
KPA Uniconiin etsittiin viime vuonna uutta työvoimaa, minkä myötä paljastui, että työmarkkinoilla ei ole vapaita ammattitaitoisia hitsaajia. Yritys päätyi kouluttamaan työntekijöitä itselleen Rekry-koulutuksen myötä. Kolme kuukautta kestänyt koulutus toteutettiin yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Ely-keskuksen kanssa.
– Koulutus räätälöitiin meidän tarpeisiin sopivaksi. Työpaikka on aikamoinen motivaattori. Se on yksi syy, että hommat sujuu, kuten on sovittu, kertoo tuotantopäällikkö Jari Nousiainen.
Rekry-koulutukseen osallistui kymmenen työtöntä tai lomautettuna ollutta nuorta, joista kahdeksalle pystyttiin tarjoamaan työpaikka yrityksessä. Työsuhde on aluksi kuuden kuukauden määräaikainen, jonka jälkeen nuoret saavat vakituisen työpaikan.
Ensimmäistä kertaa KPA Uniconin hallin puolelle saatiin naistyöntekijä, kun koulutukseen osallistunut Hilla Hukkanen palkattiin hitsaajaksi.
– Olen ammatiltani suurtalouskokki. Äitiysloman jälkeen olin kolme kuukautta työttömänä. Metalliala kiinnosti ja huomasin tämän koulutuksen. Ei kai tämä ole työtä kummempaa. Mahdollinen työpaikka motivoi opiskelemaan. Vaikka en olekaan aivan samalla tasolla miesten kanssa koneiden käytössä, niin pystyn kyllä oppimaan, kertoo Hukkanen.
Työpaikalla työhön opastivat tuutoreina toimineet työntekijät. Hitsaaja Marko Pennanen kiittelee porukkaa oma-aloitteisuudesta.
– Tuutorina toimimisesta tuli vaihtelua itsellekin, kertoo 32 vuotta yrityksessä työskennellyt putkiasentaja-hitsaaja Kari Tikkanen.
Uusilla työntekijöillä on vielä paljon opittavaa. Työ opettaa heitä parhaiten. Pelkästään lukemalla on mahdotonta oppia hitsaajaksi.
– Työntekijämme ovat siirtäneet ja siirtävät omaa ammattitaitoaan nuoremmille sukupolville ja voivat olla ylpeitä siitä. Metallialalla käytännön työ opettaa, kertoo markkinointikoordinaattori Marika Ryytty.
KPA Uniconin työllistämät nuoret ovat pääasiassa kiuruvetisiä. Pyhäsalmelainen Juha Pennanen lomautettiin Pyhäsalmen kaivoksen rikastamosta ja uusi työpaikka Kiuruvedellä mahdollistaa pysymisen omilla kotiseuduilla.
– On positiivista, että saamme pysymään nuoria alueella, Ryytty iloitsee.