Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Everiina Wilma Janica

NIMEN keksiminen lapselle ei ole mikään pikku juttu, vaan vanhempien vastuullinen tehtävä. On muistettava, että kyseinen nimi on lapsella aina hänen kasvaessaan, todennäköisesti läpi elämän. Toki sitä toivoo, että lapsi myöhemmin jo itsekin nimen päälle tajutessaan kantaa sitä onnellisena ja ylpeänä.
Monesti nimen päättäminen ei myöskään ole helppoa. Antaako perinteinen vai modernimpi nimi? Mikä taas on liian eksoottista, uutta ja outoa?

EN ole koskaan henkilökohtaisesti ymmärtänyt sitä, kun sanotaan, että on odotettava lapsen syntymää, jotta näkee ”minkä nimiseltä” hän näyttää. Lapsihan näyttää tietenkin juuri omalta itseltään. Sitten myöhemmin siltä, joksi hänet nimetään. Joillekin sukulaisten ja ystävien mielipiteillä on suuri merkitys. Mitähän ne nyt tästä nimestä ajattelevat? Enhän minä tätä nimeä voi ja uskalla, kun tiedän, että hän inhoaa sitä jne.

MINUN ja puolison kohdalla tytön nimen valinta sujui kivuttomasti ja simppelisti. Pistimme kumpikin kymmenen eniten itseä miellyttävää suosikkinimeämme paperille. Näistä sitten karsimme yhdessä vaihtoehtoja ja pyörittelimme niitä, kunnes sopiva nimi oli päätetty. Harvinaisen samanlainen maku meillä oli.
Nimi oli lyöty lukkoon hyvissä ajoin jo raskausaikana. Varotoimenpiteenä mietimme valmiin nimivaihtoehdon myös poikavauvalle, vaikka tiesimme, että tyttö oli ultrien ja ennusteiden mukaan tulossa.
Se oli selvää, että halusimme kumpikin nimen olevan erikoisempi. Ei niin yleinen, että joka toinen vastaantuleva tyttölapsi olisi samanniminen. Halusimme myös lain sallimat kolme etunimeä. Wilma-nimellä kunnioitamme ja muistamme puolisoni edesmennyttä äitiä, Everiinan toista mummoa, jota en valitettavasti itsekään koskaan tavannut.

ARVAUKSIA ja ehdotuksia nimen suhteen sateli tietty joka suunnalta. Olisi pitänyt paljastaa edes nimen etukirjain tai jotain. Pidimme kuitenkin päämme ja tytön nimeä ei lisäksemme ennen kastajaisia tiennyt kuin kastepappi.

KUMMIEN valinta oli niin ikään helppoa. Sisaruksistani tuli kummit. Minulla on niin monta sisarusta, että piti ainoastaan varmistaa, kuinka monta kummia sylikummin lisäksi saa olla. Hyvät kummit neiti saikin, ihan parhaat. Sellaiset, joiden tietää satavarmasti olevan tukena tytön kasvaessa ja auttavan pientä ihmistä tarpeen vaatiessa. Juuri sellaiset kummit jokainen lapsi ansaitsee. Ei kalliita lahjoja silloin tällöin ostelevat, vaan aidosti ja omasta tahdostaan mielenkiinnolla pienen ihmisen elämässä mukana olevat.

Sonja Lång sai
esikoistyttärensä
heinäkuussa 2015