Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Iskelmä Oy:llä osakeanti

KIURUVEDEN Iskelmä Oy laajentaa yhtiöpohjaa osakeannilla. Osakeannilla toivotaan yhtiön omistajakuntaan uusia voimia. Tavoitteena on niin ikään turvata Iskelmäviikko-tapahtuman jatkuvuus sekä ylipäätään tapahtuman säilyminen Kiuruvedellä ja kiuruvetisissä käsissä. Osakkeen merkintähinta on 50 euroa ja alin merkittävä määrä on 10 osaketta. Osakemerkintä on voimassa marraskuun loppuun saakka.

ISKELMÄ Oy:n osakkaat toivoisivat lisää porukoita kantamaan vastuuta Kiuruveden Iskelmäviikosta. Viisi osakasta on pyörittänyt Iskelmäviikkoa jo 14 kesänä peräjälkeen. Se on ollut mieluisaa, mutta myös raskasta aikaa niin henkisesti kuin taloudellisesti. Iskelmäviikon osakkaat, Yrjö Waarna, Ilpo Brandt, Hannu Niskanen, Matti Nuutinen ja Heikki Komulainen, tulivat Iskelmäviikon omistajiksi vuonna 2003, että iskelmätapahtuma säilyisi Kiuruvedellä.
– Taloudellisesti raskainta on ollut vuoden 2008 tapahtumasta syntynyt 80 000 euron velka, jota on viimeisen viiden vuoden aikana pystytty lyhentämään niin, että jäljellä on vielä 30 000 euroa, miehet selittävät.
Tapahtuman liikevaihto oli tänä vuonna verollisena lähes 600 000 euroa. Siitä lipputulojen osuus on puolet.
Tapahtuma on kasvanut koko ajan ja vaatinut yhä enemmän taloudellisia ja henkisiä uhrauksia pieneltä omistajaporukalta.
– Kyllä kesälomat ovat jääneet pitämättä, toteavat miehet kuin yhdestä suusta.
Myöskään ilman liki 300 hengen talkooporukkaa ei tapahtumaa pystyttäisi toteuttamaan.
Talkooporukoille (kiuruvetisiä yhdistyksiä ja urheiluseuroja) Iskelmä Oy maksoi tänä vuonna 24 000 euroa (lisäksi talkooruoka maksoi Iskelmä Oy:lle 10 000 euroa), näillä summilla yhdistykset ja seurat kykenevät rahoittamaan omaa toimintaansa.
– Raha on siis mennyt hyvään tarkoitukseen, kiuruvetisten hyväksi, vaikka kaupungin ja Iskelmä Oy:n välisestä markkinointiyhteistyösopimuksesta, 30 000 euron summasta, on keskustelupalstoilla ollut kriittisiäkin arvosteluja, miehet sanovat.
Kiuruveden kaupungin ja Iskelmä Oy:n markkinointiyhteistyösopimuksen arvo on pudonnut puoleen vuoden 2012 (60 000 euroa) tasosta kaupungin kiristyneen taloustilanteen vuoksi.

OSAKEANNISSA on miesten mukaan kysymys siitä, haluavatko kiuruvetiset pitää Iskelmätapahtuman Kiuruvedellä vai eivät?
– Kyse on tahdosta, ei rahasta, koska osakeannilla tavoitellaan vain noin 50 000 euroa, ei se rahana suuri summa ole, Yrjö Waarna sanoo.
– Ennen kaikkea toivomme niiden yritysten, jotka selkeästi hyötyvät Iskelmäviikon tuomasta rahavirrasta, lähtevän mukaan osakkaiksi. Toki yksityiset ihmisetkin ovat tervetulleita mukaan, koska osakkaaksi pääsee jo 500 eurolla, Waarna jatkaa.

TAPAHTUMAN vaikutus on niin suuri Kiuruveden imagolle ja taloudelle, etteivät sitä läheskään kaikki ole vielä ymmärtäneet, miehet aprikoivat.
Tehtyjen tutkimusten mukaan yksi karavaanari jättää tapahtumapaikkakunnalle 339 euroa, josta puolet jää tapahtuma-alueen ulkopuolelle eli kiuruvetisiin kauppa- ja palveluyrityksiin.
Karavaanareita tuli iskelmätoimiston kautta tänä vuonna 728 vaunukuntaa eli lähes 1 500 henkilöä. Lisäksi yksityisten sekä paikkakunnan majoitusliikkeiden pihoilla oli liki 100 vaunukuntaa.
– Nuo reilut 1 600 karavaanaria jo yksistään toivat paikkakunnalle yli puolen miljoonan euron tulot. Kun tuohon määrään lisätään muut, tuhannet Iskelmäviikon kävijät, ei miljoona euroa edes riitä tuon viikon matkailutuloksi, ohjelmavastaava Juha Vartiainen laskee.
Vartiainen ottaa vertailukohteeksi Iisalmessa järjestetyt Suomen aikuisurheiluliiton yleisurheilumestaruuskisat elokuulta.
– Iisalmen kaupunki kertoi saaneensa kisojen aikaan noin 400 000 euron matkailutulot (110 euroa/henk/vrk), kun kaupunkiin tuli 950 urheilijaa ja heidän huoltajiaan. Kisat kestivät kolme päivää ja täyttivät Iisalmen majoitusliikkeiden kapasiteetin tuona viikonloppuna, kuten Iskelmäviikko muutamaa viikkoa aiemmin. Tuosta voidaan todeta, että meilläkin on vielä vara parantaa majoituksista tulevan rahan kotouttamista yksityisiä asuntoja vuokraamalla ja karavaanialueita lisäämällä, kertoo Vartiainen
Kaupunki ja Iskelmä Oy paransivat karavaanareita varten sähkökapasiteettia turvallisuusmääräyksistä johtuen.
– Nyt onkin ensiarvoisen tärkeää, että Kuorevirran alue hyödynnetään paremmin, koska siellä on kaikki karavaanareiden tarvitsema varustus valmiina ja lähellä. Kauemmaksi viemällä hukataan henkilöresursseja, myös kustannukset nousevat. Uimahallin luona olevan hiekkatekonurmen alle jäänyt hiekkakenttä vei mennessään liki 100 vaunupaikkaa ja vastaavan määrän löytyminen läheltä on ollut kiven takana, miehet toteavat.

ISKELMÄVIIKKO on kasvanut vuosi vuodelta ja on Kiuruveden suurin ja valtakunnallisesti tunnetuin tapahtuma.
– 10 vuotta sitten mietittiin, mistä kävijät, nyt mietitään, minne kaikki kävijät mahtuvat. Karavaanareiden määräkin on tuosta ajasta jo liki kolminkertaistunut. IskelmäAreenaa on uudistettu ja sapluuna toimii ja tapahtuman hyvä maine on kantautunut niin esiintyjien kuin yleisönkin korviin. Esiintyjiä meille olisi tulossa jonoksi asti, kertoo Vartiainen

MIEHET toivovat, että tapahtuma pysyisi Kiuruvedellä ja kiuruvetisissä käsissä, sillä tapahtuman kehittämisessä on ollut valtava työ, eikä sen haluta valuvan hukkaan. – Nyt on siis aika toimia, että tapahtuma jatkuu ja kehittyy! trio viestittää.