Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Muutosta päihteiden käytön suhteen

NUORILLA olisi päihteiden käytössä paljon parannettavaa, puhuttiinpa sitten ensimmäisistä tupakkakokeiluista koulun pihalla tai sitten kotibileistä jonkun luona. Juurikin nuorilla päihteiden käyttö saattaa mennä helposti “överiksi”. Seurauksena voi olla onnettomuuksia, loukkaantumisia ja sairauksia.
Miksi ylipäätään nuorten keskuudessa käytetään päihteitä? Monet kokevat olevansa vanhempia ja uhkarohkeita, käyttääkseen päihteitä ennen 18 vuoden ikää. Myös huono itsetunto tai mieliala voivat vaikuttaa päihteiden käytön aloittamiseen. Se voi myös poistaa jännitystä tietyissä tilanteissa. Usein ryhmäpaine on kuitenkin avainsana tähän. Monet haluavat käyttää nuoruudessaan päihteitä sen takia, että eivät jää porukan ulkopuolelle. Kannattaa tällaisissa tilanteissa miettiä kunnolla, onko se oikeasti juuri sinun juttusi. Vuosien kuluessa osa häpeää aiempaa päihteiden käyttöään, ja toivoisi, että olisi ollut viisaampi.

MUTTA mitä kaikkea voi seurata siitä, jos ei osaa käyttäytyä päihteiden kanssa oikein? Yhden töppäilyn takia koko elämä voi olla hetkessä ohi. Jos miettii niitä, jotka ovat kuolleet nuorina ja ilman syytä, sekä taas niitä, jotka asettavat elämänsä ja itsensä vaaraan sen takia, että haluavat vähän “hullutella” on minusta järjetöntä. Elämä on asia, jota kuuluisi arvostaa joka ikinen päivä.
Suomalainen päihdekulttuuri on rempseä ja ajattelematon. Se ei stressaa turhasta ja elää hetkessä. Se on sellainen asia, jota elämässä arvostan, että eletään hetkessä eikä jäädä miettimään turhia, mutta ajattelemattomuus on pahasta. Silloin kaikkea ei mietitä loppuun asti, jolloin voi tapahtua asioita, joita ei olisi ikinä ajatellutkaan käyvän. Joten kehotan kaikkia miettimään tarkkaan, missä menee juuri se sinun rajasi. Päättäväisyys palkitaan lopussa, joten rajan toisella puolella pysyminen kannattaa. Turvallisin vaihtoehto on kieltäytyä päihteistä kokonaan, jos pidät pään kylmänä tiedän, että pystyt siihen!