Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Tulossa vauhdikas jääshow

MITEN ihmeessä Herra Hakkarainen on niin väsynyt joka aamu? Tunnetusti Herra Hakkaraisella on tapana kävellä unissaan ja niin on käynyt tälläkin kertaa. Aamuisin hän on aivan kuitti ja harmissaan siitä, että kaikilla muilla on niin hienoja harrastuksia, eikä hänellä ole mitään.
Yöaikaan Herra Hakkarainen harrastaa unissaan niin taiteita kuin liikunnallisia lajejakin. Onneksi lopulta hänellekin löytyy aivan oma harrastus, joka sopii juuri hänelle.
Kiuruveden Taitoluistelijoiden Herra Hakkarainen harrastaa -näytös tarjoaa unohtumattoman jääshow’n kaikenikäisille katsojille. Taitoluistelijoiden valmentaja Tarja Kunnas-Saastamoinen on käsikirjoittanut jääshow’n tarinan Mauri Kunnaksen kirjan pohjalta.
– Luvassa on väriä, räiskettä ja räminää. Näytös on tavaran täyteinen, kuten Mauri Kunnaksen kirjatkin ovat. Päänäyttelijöiden lisäksi kaikki luistelijamme nähdään jäällä. Meiltä on jälleen kerran tulossa hurjan kova näytös. Vähintään yhtä kova taso kuin viimeisimmässä näytöksessä, Saapasjalkakissassa. Siitä teimme vielä useita lisäesityksiä, sillä suosio oli valtava, kertoo Kunnas-Saastamoinen.
Herra Hakkarainen harrastaa -jääshow’ssa kuullaan viitisenkymmentä eri musiikkikappaletta.
– Se tarkoitta, että olemme harjoitelleet yhtä monta koreografiaa. Tämä on uskomaton ponnistus meidän luistelijoilta, kiittelee Kunnas-Saastamoinen.
Herra Hakkaraisen roolissa ovat Iida Huttunen ja Veera Kärkkäinen, sillä päärooli vaatisi liikaa yhdeltä luistelijalta. Masa Marsuna jäällä luistelee Aino Tiihonen.
– Nämä näytökset tuovat piristystä meille luistelijoille kesken kauden, kertoo aluemestaruus pronssia ottanut Veera Kärkkäinen.
Iida Huttunen menestyi aluemestaruuskisoissa ottamalla nimiinsä mestaruuden. Vaikka nuoret ovat menestyneitä kilpailijoita, he ovat täysillä mukana myös jääshow’n rakentamisessa.
– Näytöksiä on tosi kiva tehdä. Kilpailuissa joudut tiivistämään kaiken osaamisesi kahteen minuuttiin, näytöksissä olemme jäällä pitkään. Näytökset eivät jännitä niin paljon kuin kilpailut, koska olemme tässä jäällä porukalla. Taitoluistelu on minun juttuni, siksi harrastan tätä niin aktiivisesti, Huttunen kertoo.
Nuoresta iästään huolimatta 8-vuotias Liinu Roivainen on harrastanut taitoluistelua jo kuusi vuotta.
– Taitoluistelu vaan on niin kiva harrastus. Olen käynyt varmaan 24 kisoissa ja haluankin isona taitoluistelijaksi. Hypyt on hauskimpia tehdä. Tässä näytöksessä joutuu myös juoksemaan luistimet jalassa, mikä on aika vaikeaa, kertoo Liinu.

KULUVA talvi on taitoluistelijoille kuudes ja itse seura on toiminut Kiuruveden ja Pyhäjärven alueella viisi vuotta.
– Kiuruvedellä on aivan huikeita taitoluistelijoita. Iida Huttunen otti aluemestaruuskultaa ja Veera Kärkkäinen pronssia. Kiuruvetisten taitoluistelijoiden nousu on noteerattu jo valtakunnallisestikin. Kaikki tytöt ovat liikunnallisesti monipuolisia, mikä edesauttaa tässäkin lajissa menestymisessä, Kunnas-Saastamoinen sanoo.
Kiuruveden Taitoluistelijoissa on tällä hetkellä 80 jäsentä, joista noin 50 Kiuruvedeltä. Seura toimii kahden kunnan alueella, koska se mahdollistaa harjoittelun kahden kunnan jäähallissa.
– Treenaamme ympäri vuoden ja Pyhäjärven jäähalli on auki pidempään. Käymme myös leireillä ja kisoissa ympäri Suomea. Täällä on hyvät puitteet harrastaa ja jääaikaakin on vielä riittävästi saatavilla.
Tällä hetkellä Kiuruveden Taitoluistelijoiden riveissä ei luistele yhtään poikaa tai miestä.
– Taitoluistelu pitää nähdä voimavarana, ei uhkana. Kiinnostusta varmasti olisi, mutta meillä on vielä tekemistä, että jää murtuu ja pojat saadaan mukaan. Teemme jo nyt yhteistyötä jääkiekkoseuran kanssa ja varmasti meidän jääshow’ssa nähdään vielä poikiakin, Kunnas-Saastamoinen sanoo.
Kiuruveden Taitoluistelijoiden Herra Hakkarainen harrastaa -jääshow Jäähallissa perjantaina 24. maaliskuuta.