Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Olenhan minä sinulle rakas?

Kipinän juttuuni maakuntalehdestä sain, siinä nuoripari deittailuaan elintärkeänä piti.
Meillä eletty yhdessä 61 vuotta vain, silt` havainnoin: rakkaus meillä vieläkin iti.

EN tunne nuoren parin sanontaa. Tiedän kuitenkin sen, että onnelliseksi tulee vain se, joka tahtoo tehdä toisenkin onnelliseksi. Se on viisautta. Aikoinaan piispa Wille Riekkisen kuulin sanovan: "Rakkaus ilman viisautta vie hunningolle."
Varmaan deittailu on hyväksi. Mutta jos asut vähänkään syrjässä, konstit parisuhteelle on etsittävä ihan sieltä omasta kodista. Nautitaan arkisesta elämästä odottamatta sen kummempaa.
Hyvässä parisuhteessa elävät ovat terveempiä, elävät kauemmin. Liitto toimii myös tehokkaana stressimuurina, kunhan puolisot kokevat tulevansa hyväksytyiksi ja arvostetuiksi yhteiselämässään.

MAAKUNTALEHDESSÄ haastateltu aviopari aivan oikein toteaa: "Tarve leikitellä ja viihtyä ei katoa vain siksi, että heillä on lapsia."
Olen samaa mieltä siinäkin, että arkisissa rooleissamme ja vaatteissamme me olemme itsekin arkisia.
Kun me laittaudumme ja sipaisemme parfyymia tai partavettä, me ikään kuin otamme romanttisemman roolin.
Juuri näin. Mutta jos kaikki on kunnossa, parisuhde toimii ilman niitäkin. Pitää vain muistaa, että avioliitto ei kestä ilkeilyä, ei jatkuvaa kritisointia, ei halveksuntaa ja väheksymistä.
Rakastuminen on kuin pyörremyrsky, jolloin mikään ei ole normaalia arkea, vaan kaikki on kauniinpaa, ruokakin on parempaa. Mutta sitä kestää vuoden tai kaksi.

KESTÄVÄSSÄ parisuhteessa kysymys ei ole siitä, miten kumppanit rakastavat toisiaan, vaan miten he ratkaisevat ristiriitansa.
Parisuhteessa ratkaisevaa on sovinnossa ja miellyttävissä tunnelmissa vietettyjen yhteisten hetkien määrä. Se on yhteiselämän emotionaalinen (tunneperäinen) pankkitili. Pankkitili, jossa muuttuminen on luonnollista ja hyväksyttävää.

PIDETÄÄNHÄN hellät tunteet käytössämme. Rakastaminen ja vastarakkauden saaminen on hyväksi sydämelle. Antaessaan myös itse saa, ja saadessaan antaa myös toiselle.
Eli sama romantisoiden, kiuruvetisen opettaja Miisa Tikan muotoileman Lumikki-sadun sanoin: "Katso vierellesi, näätkö siinä arjen prinssin taikka prinsessan? Lähimmäisen, joka elämästäs tekee paremman?"

LAURI WINBERG
kotiseutuneuvos

mainos alkaa
  • Kouruvesi-lehti Osta mediatilaa
  • Kiuruvesi-lehti Tilaa nyt!
mainos päättyy