Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Urheilusankareitamme

KIURUVESI tunnetaan parhaiten urheilijoistaan. Ainakin niin minusta kovasta penkkiurheilijasta tuntuu. Urheilijoista, jotka ovat tuoneet kaupungilleen positiivista mainosta.

MUISTELLAANPA ensin vanhoja.

KIURUVEDEN tunnetuin urheilija on kautta aikain Jänteen hiihtäjä Paavo Lonkila. Hän on myös ainoa olympiavoittajamme ja hän on tuonut mainetta Kiuruvedelle jo 70 vuotta. Hänen aikalaisistaan muistuu mieleen myös Jänteen hiihtäjä Viljo Pesonen (joka tosin on syntyisin Pyhäjärven puolelta), joka oli samoissa olympialaisissa Oslossa 1952 Paavon kanssa, mutta varamiehenä. Viljolla on Suomen mestaruuksia, joita Paavolla ei ollut.

HIIHTÄJIEN nuorempaa kaartia on tietenkin Teräksen ja loppuajastaan Jänteen ja Kiuruveden Urheilijoiden Kari Saastamoinen. Hänellä ei ole arvokisaedustuksia, mutta kuitenkin hyviä päänahkoja kansallisista ja kansainvälisistä hiihdoista.

KOSKENJOEN vanha hyppyrimäki tuotti aikuisena Kuopiota edustaneen Juhani ´Rönä´Ruotsalaisen, joka voitti 1971 Sapparon talviolympialaisten esikisojen suuren mäen. Curlingissa olympiakultaa voitti varamiehenä 2006 Torinossa Jani Sullanmaa, Peltolan suvun jatketta. Rata-ajossa Suomen mestareita on ainakin Jari Kämäräinen.

YLEISRUHEILUSSA on käypäläisinä Kiuruvedellä käynyt joitakin huippunimiä, kuten korkeushyppääjä, Suomen mestari, Suomen ennätyksen aikoinaan omistanut ja rikosetsivänä toiminut Eero Salminen. Kiuruvedellä ovat syntyneet korkeushyppääjä Asko Pesonen ja valmentajana paremmin tunnettu Viljo Nousiainen. Salmisella on vieläkin sisäjalantyylin (saksityylin) Suomen ennätys 210.

KIURUVEDEN kovin nimi on yleisurheilussa tietenkin Teräksen Soini Nikkinen, joka parhaat vuotensa edusti Lahden Kalevaa, Lahden Sampoa ja Vuoksenniskan Vesaa. Hän heitti Kuhmoisissa 24. kesäkuuta 1956 kuusi päivää kestäneen maailmanennätyksen 83,56. Maajoukkuetasolla aikuisissa Sara Francista ennen oli 3000 metrin estejuoksija Pentti Vartiainen.

JOS jätetään juniorien ja ikäurheilijoiden Suomen mestarit pois, aikuisten Suomen mestari on ainakin pujottelija Sami Tikkanen. Parasta lopettaa muisteluosio tähän, koska aina joku tuppaa unohtumaan.
Palataan lupaaviin tämän hetken nuoriimme. Pikajuoksija Sara Francis edusti äskettäin maaottelussa Suomea. Lisäksi lähes maajoukkuetasolla urheilevat nuoristamme moukarinheittäjä Tommi Remes, joka toivottavasti pääsee eroon selkävaivoistaan. Ensi syksynä on mukava lähteä katsomaan Tampereelle Suomi-Ruotsi –maaottelua, kun siellä kilpailee todennäköisesti kaksi Kiuruveden Urheilijoiden urheilijaa. Vai?

LENTOPALLOSSA maajoukkuetasolla on Vili-Valtteri Help, jalkapallossa Ilmari Niskanen. Rallienglantia vääntää nyt ja tulevaisuudessa Jari Huttunen jo korkealla tasolla. Jalkapallossa liigatasolla pelaa KiuPan kasvateista HiFK:ssa Xhevdet Gela, FC Lahdessa Pyry Kärkkäinen, Ilmari Niskanen KuPS:ssa, maajoukkueessakin pelannut Berat Sadik pelaa taas tuoreella sopimuksella Kyproksella Doxan joukkueessa. Liigassa KuPS:ssa ja Torniossa pelannut Mika Lähderinne valmentaa KuPS:n B-junioreita.
Entisten kiupalaisten jälkikasvua ovat Harri Mannisen poika Aatu Manninen JJK:ssa Jyväskylässä ja 60-luvun Koskenjoen koulun opettajan Tapio Karjalaisen pojanpoika Rasmus Karjalainen, joka pelaa liigaa PS Kemissä ja 21-vuotiaiden maajoukkueessa yhdessä Ilmarin kanssa, mummonsa puolelta kiuruvetisten Remesten sukua.
Tästä varmaan nimiä puutuu, mutta niistä tietenkin kuulen.

RAIMO TUORINIEMI
Kirjoittaja on yrittäjä