Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Junailua

RAUTATIET ovat olleet viime vuosina vakiouutinen mediassa. Joko junat eivät kulje lumen, lakon, pakkasen tai jonkin muun syyn takia tai ovat ainakin hyvän tovin myöhässä. Televisiossa taas on meneillään sarja ´Eksoottiset junamatkat´, jossa mennään harvinaisempia matkoja maailmalla.
Minulle VR:n työntekijöistä tulee ensimmäiseksi mieleen kaksi tarinaa. Tarina yksi: Olin kummipoikani rippijuhlilla kolme vuotta sitten Hämeenlinnassa ja siellä kahvia hörppiessämme vastapäätäni istui kummipojan isän eno. Hänellä oli ikää lähes 80 vuotta. Hän oli siis eläkkeellä. Kun hän kertoi elämästään, mieleeni jäi, että hän oli jäänyt eläkkeelle 53-vuotiaana, niin kuin VR:llä oli tapana ja on lähes sitä vieläkin. Kolmekymmentä vuotta töissä ja lähes viisikymmentä vuotta eläkkeellä, se on miehen kohtalo, koska hän on hyväkuntoinen ja pitkäikäistä sukua.

TARINA kaksi: Tupakkapaikalla kuulee parhaat jutut, on ´Loka´Laitinen kirjoittanut aikoinaan. Talomme takapihalla, tupakkapaikalla, naapurini kertoi kuusi vuotta siten, että hänen vaimonsa veli on VR:llä töissä. Oli heinäkuun alkua. ”Vaimon veli jäi kesälomalle ja menee töihin jälleen syyskuun lopussa.” Mies oli ottanut vuosilomaa ja vaihtanut lomarahat lomapäiviksi, joten hän on neljä kuukautta täydellä kuukausipalkalla lomalla.

VIIDENTOISTA vuoden työuran jälkeen valtiolla on lomapäiviä 49 kappaletta ja lauantait eivät ole lomapäiviä niin kuin yksityisellä, joten lomia tulee 10 viikkoa. Lomarahat voi vaihtaa lomapäiviksi ja lomapäiviä tulee lisää 24,5 päivää ja siihen päälle valtion työntekijöiden keskimääräiset sairaslomat 20 päivää ja kaikille kuuluvat kymmenen palkallista juhlapyhää. Äkkiä pääsemme sataan palkalliseen päivään, jotka työnantaja maksaa kotona oleilusta.
Kannattaa näiden etujen takia VR:n työntekijöiden lakkoillakin ettei kilpailijoiksi tule yksityinen, sillä tuskin yksityinen suostuu maksamaan tällaisia etuja.

EDUSKUNNASSA oppositio järjesti välikyselyn VR:n yksityistämisestä. Samassa yhteydessä ilmeni, että kyselyn allekirjoittajat olivat saaneet vaalitukea Rautatien työntekijöiden liitoilta keskimäärin 5000 euroa, joten sen lauluja laulat, jonka rahoilla rellestät. Vaalituet sentään ovat julkisia, lobbareiden nimet pannaan silppuriin päivittäin.
Aikamoista junailua siis.

SAK:n liitot junailevat valtion rahoista aikamoiset osingot. Ammattiliittojen pääosin omistama VVO vuokraa asuntoja kansalaisilleen. Osingonjako on kasvanut vuoden 2004 5,7 miljoonasta 2015 maksettuun 37 miljoonaan. Samalla ajalla vuokrat ovat nousseet. 2009 vuokrankorotus oli peräti 6,4 prosenttia. ja joka vuosi vuokrat ovat kohonneet alimmillaankin 2,7 prosenttia ja yleisimmin yli kolme prosenttia. Vuokrista pääosan maksaa Kela, eli osingot ovat tulosiirtoa valtion verorahoista ammattiliitoille.
VVO maksoi osinkoja viime vuodelta muhkeat 50,3 miljoonaa euroa.

KUN varastaa, pitää varastaa ammattitaidolla ja mieluummin valtion varoista. Silloin kiinnijääminen on lähes mahdotonta, koska sinulla löytyy ammattiveljiä ja puolustajia eduskunnasta ja varmaan virkamieskunnasta lähtien, koska Hyvä veli –verkosto toimii aina. Sinä saat nyt, mutta muista ummistaa silmäsi, kun minä vähän koplaan rahaa vuorollani. Valtion työpaikoilta häipyy työkalut omiin varastoihin ja kaikki mikä on irti, häviää jossakin aikataulussa, kun kukaan ei sitä kaipaa.
Rahakin.

KUN yksityinen firma on tarpeeksi iso, se alkaa toimia samoin kuin valtiokin. Se on omistukseltaan kasvoton, siltä on helppo viedä.

Raimo Tuoriniemi
Kirjoittaja on kiuruvetinen yrittäjä