Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Hiekkalaatikkoleikkiä tämä ei enää ole

NUORISOVALTUUSTO valmistautuu vuoden ensimmäiseen kokoukseen, joka on viimeistään helmikuun alussa. Kiuruveden kaupungin alaisuudessa toimivassa nuorisovaltuustossa vaikutetaan paikkakunnan nuorison asioihin.

NYKYINEN, syksyllä aloittanut nuorisovaltuusto on toiminut puolisen vuotta. Osa porukasta on uusia ja osa jo aikaisemmin nuorisovaltuustossa toimineita.
Nuorisovaltuustoon kuuluvat varsinaisina jäseninä Helena Agonen, Tiina Pekkala, Marjo Partanen, Laura Kärkkäinen, Hanna Tikkanen ja Heidi Laaksorinne, varalla ovat Minna Kärkkäinen, Santeri Agonen, Mikko Partanen, Anu Komulainen, Emilia Nivalainen ja Sanni Kärkkäinen. Osa nuorisovaltuutetuista on vasta peruskoulussa, osa on suorittanut lukion tai ammattikoulun.

TYÖSKENTELY nuorisovaltuustossa on Helenan, Tiinan, Lauran ja Marjon mielestä mielenkiintoista ja mukavaa. He kaikki ovat olleet mukana nuorisovaltuustossa aikaisemminkin.
– Kukaan ei meille sanele toimintaa, vaan se on itsestämme kiinni. Mitään hiekkalaatikkoleikkiä tämä ei ole, toimimme virallisesti kaupungin alaisuudessa ja saamme kokouspalkkiot, kokoukista tehdään pöytäkirjat ja esityslistat. Nuorisovaltuustossa voi oikeasti vaikuttaa, sillä meidät otetaan vakavasti. Olemme nousseet KiNuVasta, nuorisopalvelujen alaisuudesta, aivan uudelle levelille, sanoo puheenjohtaja Helena Agonen.

NUORISOVALTUUSTON tehtävänä on vaikuttaa kaupungin eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä nuorten hyvinvoinnin, osallisuuden, elinympäristön, liikkumisen tai tarvitsemiensa palvelujen kannalta.
Nuorisovaltuuston tavoitteena on kokoontua vähintään neljä kertaa vuodessa. Kaupunginhallitus varaa talousarviossa vuosittain määrärahan nuorisovaltuustolle toimintakuluihin, kuten tilaisuuksien järjestelykuluihin, tiedottamiseen sekä toimisto-, postitus- ja kopiointikuluihin. Lisäksi määrärahasta katetaan nuorisovaltuuston kokouspalkkiot, matkakulut sekä mahdolliset koulutukset.

VIIME vuonna nuorisovaltuusto teki koirapuistoaloitteen. Asiaa käsitellään parhaillaan kaupungin organisaatiossa. Viime vuonna nuorisovaltuutetut järjestivät myös Arttu Lindemanin konsertin nuorisopalvelujen kanssa. Nuorisovaltuusto suunnitteli budjetin ja markkinoinnin tapahtumalle.
Nuorisovaltuuston haaveena on ottaa yhteyttä Kiuruveden kaupungin ystävyyskuntiin Venäjällä ja Virossa. Käydä vierailulla ja kutsua ystävyyskaupungeista vastaava nuorisokokoonpano Kiuruvedelle.
Kiuruvedellä on nuorten mielestä hyvät liikuntamahdollisuudet. Sekin on hienoa, että on oma lukio ja Hingunniemi. Nuoret toivoisivat muitakin hengailupaikkoja kuin nuorisotalo sekä edullisia vaatekauppoja ja koulutusmahdollisuuksia, sillä Iisalmeen on pitkä matka.
– Toivoisimme myös, että kiuruvetiset yrittäjät luottaisivat nuoriin ja tarjoaisivat työllistymismahdollisuuksia, jatkaa Agonen.