Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Iso uroskarhu kaadettiin Kalliokylässä

KARHUJAHTI saatiin päätökseen perjantaiaamuna, kun Osmo Tikan johtama jahtiporukka ampui kookkaan yli 270-kiloisen uroskarhun.
Karhujahdin johtaja Osmo Tikka löysi perjantaina aamuyöstä karhun jäljet Hirvimäestä Pyhäjärven puolelta. Koirat pääsivät mesikämmenen jäljille ja Tikka kutsui jahtiporukan koolle päivän valjetessa aamukuudelta.
– Tämä yksilö oli erityisen viisas ja se pisti meidän metsästysporukan erämiestaidot koetukselle. Karhu liikkui paljon maanteitä pitkin alkuyöstä, joten koirat ei meinanneet päästä jäljille, Tikka kertoo.
Karhun tallustellessa Kiuruveden puolelle Kalliokylään metsästäjille jaettiin passipaikat.
Metsästäjä Heikki Heikinmaa oli passissa Kalliokylän Leppäpurolla voimalinjojen alla kuullessaan koirien haukun. Pian 270-kiloinen uroskarhu oli 15 metrin päässä ja Heikinmaa ampui karhun.
– Siinä tilanteessa toimi vuosikymmenten metsästyskokemuksella. Onhan se harvinaista päästä ampumaan karhu. Nyt se sattui minun kohdalle, mutta pitää muistaa, että tämä on porukan jahti. Kukaan ei toimi yksin. Kaato on pieni osa jahtia, sillä lukemattomat metsästäjät ovat tehneet töitä heinäkuusta saakka, painottaa Heikinmaa.
Karhujahdin perinteisiin kuuluu, että kaataja saa kaatoryypyn ja äitimaa lepytetään ensimmäisellä ryypyllä, joka kaadetaan maahan.
– Perinteisiin kuuluu myös, että karhulle tehdään havupeti ja karhua ei vedetä pois metsästä, vaan se kannetaan miesvoimin, Heikinmaa kertoo.
Heikinmaalle karhunkaadosta jää muistoksi talja ja karhun kallo luovutetaan Kalliokylän Eräpojille, joiden mailla karhu kaadettiin.
Tikka on tyytyväinen jahtiin, sillä kaadettu karhu oli vieraillut pihapiireissä. Nyt jahtiporukka on käyttänyt kaksi karhunkaatolupaansa, kun ensimmäinen karhu kaadettiin noin kuukausi sitten.