Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Luokkalehtemme ilmestyi 60 vuotta sitten


Saariset Rauha ja Seppo 15 vuotta sitten Sipoon kodissaan. Lauri Winberg vieraili heidän luonaan pari vuotta sitten.

Luokkalehtemme ilmestyi 60 vuotta sitten

LUOKKALEHDEN toimittaminen palvelee kotiseutuopetuksen tavoitteita. Kuulutaan yhteen ja tehdään yhdessä. Opetuksen parhaimmaksi tukijaksi olen aina kokenut paikallislehden.
Valmistuttuani opettajaksi Rauman seminaarista 10.6.1958, hakeuduin kansankynttiläksi Rytkyn taakse, Ohnonjärven rantatöyräällä komeilevaan Savijärven kyläkouluun.

TUO koulu oppilaineen ja koko kylä merkitsi nuorelle perheelle äärettömän paljon. Kylä antoi meille kaiken ja me vastaavasti kyläkunnalle.

JO heti syyskauden alussa huomasin koulussa olevan virheettömän kirjoitustaidon.
Siksi ehdotin oppilailleni luokkalehden tekemistä. Oitis innostuivat ja aivan valtavalla osaamisellaan.

VARSINKIN Pertunmäen Marketta, 7-luokkalainen Marketta Heinonen, loisti tietoa ja taitoa.
Tietonsa tyttö ammensi kirjoista, niistä mitä Aarre-isä kerkesi ostamaan. Kirjoista saamansa tiedon Marketta höysti vilkkaalla mielikuvituksellaan ja löi ällikällä opettajansa.

VAIKKA luokkalehteemme kirjoitin vain alkutekstin, lehti nimellä Matkan Sade näki päivänvalon jo 13.10.1958, päätoimittajanaan Marketta Heinonen.

SIIS 60 vuotta sitten, juuri kun astuin armeijan leipiin, Kirstin jäädessä sijaisekseni. Hänen aikanaan alkutalvesta ilmestyi luokkalehden toinen numero, 6-luokkalaisen Rauha Tissarin ollessa vastaavana päätoimittajana. Siinäkin tomera tyttö luokalleen ja opettajalleen.

MARKETTA Heinonen (avioiduttuaan Kalevinsa kanssa oli Ahonen) ehtymättömine sanavarastoineen oli opettajalleen myös "rasite", minun kun piti kaikkien vierasperäisten sanojen oikeakielisyys tarkistaa tietokirjoista ja kartoista.
Vuorostaan Marketta suolsi niitä ainevihkoihinsa muististaan kirjoitustunnin aikana. Ja ainevihkot tarkastamisen jälkeen sisälsivät pelkkiä kymppejä.

TOTEAN tässä samalla, että niin Marketasta kuin Rauhastakin, (myöhemmin Rauha Saarinen), tuli vuosiksi Kiuruvesi-lehden kirjoittajia. Ja tästäpä vanha opettaja ei voi olla muuta kuin sanomattoman onnellinen.

JO ennen Savijärveä, toimiessani epäpätevänä opettajana Toiviaiskylässä, minulla luokassani oli säännöllinen sanomalehtitunti. Oppikirjana vain pari vuotta aikaisemmin synnytetty Kiuruvesi-lehti.

TUNNILLA annettava kotiseututietous kun pohjautui paikallislehden lukemiseen, pelkästään juuri siihen.

KOSKA silloin vielä ei Kiuruvesi-lehti tullut jokaiseen kotiin, eräs isä tuskittelikin minulle leikillään: "Mokoma kun pit` tilata iha oma lehti kottiin, ku ee ennee iletty laenata nuapurista."

VANHAT luokkalehdet löytyivät viime kesänä kätköistämme, joita satuimme hiukan penkaisemaan.
Oli se onnellinen kätkös. Nyt vuosikymmenten takaiset mukavat muistot kääreinään lehdet ovat palanneet päätoimittajilleen Marketalle ja Rauhalle.

LAURI WINBERG
kotiseutuneuvos