Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Tahvo Rönköstä Ilpo Kaleva Kärkkäiseen

Tahvo Rönköstä Ilpo Kaleva Kärkkäiseen

EIKÖHÄN liene niitä suurimpia ihmeitä, että yksi Luupuveden kyläkunta on synnyttänyt roppakaupalla tunnettuja kykyjä. On Kallet Kämäräinen ja Röntynen, on Aarne Timonen, Kärkkäisten veljessarja ja Seppo Kononen. Kansanedustajat, arkkitehti, yrittäjä-keksijäveljekset sekä tuottoisa journalisti. Lisänä rokassa Lapinsalossa syntynyt, mutta Luupuvedeltä valtakunnan tietoisuuteen ponnahtanut kirjailija-opettaja Lauri Leskinen.
Luupuveden antia ovat myös kätilö Irja Kononen, räätäli Lassi Ahonen, herastuomari Hese Pesonen, lääkäri Aulis Kärkkäinen, kunnallispoliitikot Paavo ja Kalevi Kärkkäinen sekä pitäjänneuvos Rieti Partanen. Kylän urheilijoista mittavimmat lienevät Soini Nikkinen, Eero Salminen ja Osmo Ahonen.
Jotakin innostuttavaa on varmasti Luupuveden maaperässä, kun siellä parkaisi ensihuutonsa myös 1970 syntynyt Ilpo Kaleva Kärkkäinen. Vuonna 1991 Kultaisen harmonikkakilpailun voittaja, seuraavan vuoden tangoprinssikin.

ILPO KALEVASTA musiikkivoittojen jälkeen etelän lehdet uutisoivat: ”Kuka on tämä esiintyjä? Kiuruvetinen? Mikään estradi ei ole kyllin suuri Ilpo Kalevalle.”
Kiuruveden kotiseutujuhlissa ja toritapahtumissa yleisönsä taiturimaisuudellaan villinnyt nuorukainen siirtyi sitten perheensä mukana Vieremälle. Sieltä jaloin Ilpo aloitti varsinaiset musiikkiopintonsa. Ilposta kasvoi todellinen helmi Ylä-Savon musiikkielämälle. Miehestä tuli ammattimuusikko ja musiikkipedagogi.

OLEN saanut olla nuoren Ilpo Kaleva Kärkkäisen monien konserttien juontaja, kotimaassa Kainuussa, Oulussa, Pohjanmaalla, Mikkelissä ja Helsingissä. Kerran myös ulkomailla.
Vieremältä Ilpo siirtyi Sonkajärvelle talotehtaan leipiin ja rakentajaksi. Sonkajärviset tiedostivat miehessä myös yhteiskunnallista taitamista, vetivät politiikkaan ja tekivät pystyvästä Ilpo Kalevasta kunnanvaltuustonsa puheenjohtajan.
Vaikka Ilpo on musiikkimies viimeisen päälle, mm. kaksi kertaa kulttuuripalkinnon saaneena (Vieremä 1991 ja Sonkajärvi 2016), niin nyt hänet on nostettu näkyvästi varteenotettavaksi ja vastuulliseksi ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Ilpo Kaleva Kärkkäisen vaaliteemat ovat oikeudenmukaisuus, isänmaallisuus ja kristilliset arvot.

HYVÄT kiuruvetiset, 1960-luvulla olin Ylä-Savon puolesta viemässä Sonkajärveltä Tahvo Rönkköä eduskuntaan. Kuntien yhteisvoimin me onnistuimme. Nyt ounastelen, josko minulla olisi näissä vaaleissa mahdollisuus panna uusiksi. Eli, tehdä ”Rönköt”.

NÄMÄ vaalit saattavat olla tähän ikään ehtineelle viimeiset. Siksi olisi onnistuttava. Äänitalkoilla yli kunta- ja puoluerajojen. Tahvosta Ilpo Kalevaan.
Tätä kirjoittaessani Ilpo Kaleva, kuin oma poika, laulaa radiomainoksessaan ”Tämä taivas, tämä maa, sukupolvelta toiselle jää…”
Ja minä itken.

LAURI WINBERG
kotiseutuneuvos