Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Kurkistus uuteen päiväkotiin

PILKE musiikkipäiväkoti Tempo aloitti toimintansa maanantaina Yhtylässä. 72-paikkaisessa päiväkodissa on alkuun parikymmentä lasta, joten mukaan mahtuu edelleen.

SIISTI, valoisa ja uusi. Muun muassa näillä sanoilla kuvailtiin Yhtylässä sijaitsevaa Pilke musiikkipäiväkoti Tempoa viime perjantaina, kun päivähoitoon tuleville lapsille ja heidän vanhemmilleen järjestettiin avoimet ovet.
– Täällä on myös mukavasti erilaisia leluja ja virikkeitä lapsille, ihasteli Anssi Kärkkäinen, jonka kolmevuotias Niila on ensi kuussa aloittamassa Tempon päiväkodissa.
Paavo Tikkasen tiellä sijaitseva päiväkoti on elementeistä valmistettu uudisrakennus, jossa on yhteensä 630 neliötä ja iso piha-alue. Henkilökuntaa on tällä hetkellä kolme kasvattajaa, päiväkodin huoltaja sekä päiväkodin johtaja.

ENSIMMÄISET lapset tulivat Tempoon toissapäivänä maanantaina. Tempo on tarkoitettu 0–5 -vuotiaille ja paikkoja on yhteensä 72. Lapset on jaoteltu alle 3-vuotiaiden sekä 3–5 -vuotiaiden ryhmiin. Päiväkoti on auki noin kello 6.30–17.00.
– Nyt alussa täällä on parikymmentä lasta, joten mukaan mahtuu edelleen. Ryhmiä meillä on tällä hetkellä kaksi alle 3-vuotiaiden ja kaksi 3–5 -vuotiaiden ryhmää, sanoo päiväkodin johtaja Outi Pappi, joka luotsaa Kiuruveden Tempon ohella myös Iisalmessa sijaitsevaa Pilke musiikkipäiväkoti Vipinää.
Henkilökuntaa on Papin mukaan saatu rekrytoitua hyvin, vaikka varhaiskasvatuksen ammattilaisista onkin ollut viime vuosina Suomessa pulaa.
– Kasvattajia palkataan vielä lisää sitä mukaa kun lapsimäärä kasvaa. Mikäli kaikki 72 paikkaa tulevat täyteen, on meillä yhteensä 12 kasvattajaa minun ja päiväkodin huoltajan lisäksi. Tuolloin olisimme melko merkittävä työllistäjä kiuruvetisille, Pappi kertoo.

TEMPO erottuu muista päiväkodeista musiikkipainotteisuudellaan.
Sen tavoitteena on tarjota lapsille musiikillisia elämyksiä, valmiuksia ja taitoja sekä oppimisen ja onnistumisen kokemuksia. Tavoitteena on myös antaa virikkeitä jatkuvan musiikkiharrastuksen syntymiseen.
Musiikkipainotteisuus toteutuu päiväkodin arjessa muun muassa laulamisena, soittamisena, musiikin kuunteluna, loruiluna, improvisointina, liikkumisena ja tanssimisena. Pilkkeellä onkin vahvat perinteet musiikkikasvatuksen toteuttamisessa.
– Meillä on esimerkiksi musiikkihuone, minne lapsi voi mennä aina halutessaan musisoimaan. Lisäksi perheille on maksuton muskari eli musiikkileikkikoulu keskiviikkoisin, Outi Pappi luettelee.
Vastapainona touhuamiselle on muun muassa tunnelmallinen aistihuone rauhoittumista varten.
Päiväkodin toimintaan kuuluvat myös muut aktiviteetit kuten retkeilyt sekä askartelu- ja maalaustuokiot, unohtamatta tietenkään lepohetkiä.
– Mikäli haluaa lapsensa meille hoitoon, onnistuu se hakemalla varhaiskasvatuspaikkaa Temposta ja palveluseteliä Kiuruveden kaupungilta, Pappi neuvoo.
Päivähoitomaksu on Tempossa sama kuin muualla Kiuruveden varhaiskasvatuksessa.

MIKÄLI Tempoon kiinnostaa tutustua tarkemmin, on se mahdollista vielä syyskuussa, jolloin päiväkodissa järjestetään avoimet ovet kaikille kaupunkilaisille.