Blogi (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Maailman menoa

Maailman menoa

USKOKAA tai älkää, sain taloni viemäriputkien sukituksen alle viidensadan euron. Tiedättehän, että vanhenevat Kiuruveden talot saavat viemäriremonteilleen parikymmentä vuotta lisäaikaa, kun työnnättävät ammattifirmalla putkien sisään ”sukan”. Minun taloni sukitukseen tarvittiin hieman tuuriakin.

VUOKRALAISENI tuli krapulaisena tukka pystyssä eräänä aamuna luokseni ja sanoi, että nyt ne viemäriputket ovat menneet tukkoon, ne eivät kerta kaikkiaan vedä. Hommasin tutun putkimiehen töihin. Ensimmäisen päivän hän yritti vaijerilla työntää tukosta eteenpäin, mutta tuloksetta. Yön yli mietittyään hän tuli aamulla saman laitteen kanssa, mutta oli kiinnittänyt päähän koukun ja sillä sitten yrittämään aukaisua ylöspäin vetämällä.

PUOLEN päivän aikaan hän tuli luokseni alakertaan ja pyysi tulemaan katsomaan. Yläkerran vessassa hän näytti tummansinistä froteesukkaa. ”Tämä täältä löytyi.” Vuokralainen ei vessapaperin puutteessa ollut kuitenkaan joutunut neuvottomaksi, humalassa tulee hyviä ideoita.

VASEMMISTOHALLITUS on Suomessa aiheuttanut sen, että kenelläkään kylähullulla ei pokka petä, vaikka tuo julki ihmeellisiä ideoita. Eräs mieleenpainuvimmista ideoista tuli opiskelijoilta; ehdottivat kaikille opiskelijoille valtion maksamaan palkallista kesälomaa. Kaikkea näille yhteiskunnan elättämille ihmisille tuleekin mieleen. Joskus 70-luvulla minun nuoruudessani piti ottaa opintolainaa ja olla kesät sahalla tai rautakaupassa töissä, jotta kituutti talvet opiskelijana. Sudanissa ovat opiskelijat harrastaneet mielenosoitusta ja poliisi oli niistä viisi ampunutkin. Ovatkohan nekin ehdottaneet palkallista kesälomaa?

HEINÄKUUN lopussa oli Ylen aamu-TV:ssä tarinaa Donald Trumpista. Ihmettelivät, miksi amerikkalaiset kannattavat Trumpia, vaikka mies on valehdellut demokraattien laskujen mukaan presidenttinä oloaikaan 10 000 kertaa. En ole itse Trumpin kannattaja, enkä edes republikaanien, mutta minua kieltämättä huvittaa toimittajien yksisilmäinen putkiajattelu; sellainen, mikä on kehittynyt huippuunsa Kallion punavihreässä kuplassa.

OLISIKOHAN kannatuksen syynä se, että Amerikassa huhtikuussa työttömyysprosentti oli 3,4 ja työttömyys on tätä ennen ollut näin alhainen vuonna 1969, tasan viisikymmentä vuotta sitten. Keskimääräiset palkat olivat vuodessa nousseet 3,2 prosenttiyksikköä.

TIEDÄTTEKÖ kuka oli Amerikan presidenttinä 1969? Richard Nixon, tuo toinen punavihreän vasemmiston vihaama presidentti, mies joka lopetti Vietnamin sodan. Sen sodan, jonka Pohjois-Vietnamin kommunistit aloittivat 1959 hyökkäämällä demokraattiseen Etelä-Vietnamiin ja jota sotaa Neuvostoliiton ja Kiinan kommunistit aseistivat.

YSTÄVÄNI, eräs tumma englantilainen herrasmies sanoi minulle, että miksi Amerikassa on asiat näin. Kaiken halpatyön (siivous, grillityöt, kaikki likaiset työt ja sellaiset työt, josta maksetaan pientä palkkaa), tekevät nämä maahanmuuttajat, joita Trump estää maahan tulemasta.

SANOIN, että miksi mennä Amerikkaan asti, niinhän asia on Suomessakin. Grillityöt tekevät turkkilaiset ja afgaanit, marjat poimivat venäläiset, ukrainalaiset, thaimaalaiset, Helsingin ja Etelä-Suomen siivouksen hoitavat filippiiniläiset, Turun telakkatyöläiset ovat melkein puolet ulkomailta.

KAIKEN lisäksi hallitus sanoo, että työttömille ei saa antaa keppiä vaan porkkanaa, työttömien tukia ja oikeuksia pitää lisätä. Sillä keinoin he kilvan juosten kiiruhtavat työnvälitystoimistoon hakemaan itselleen työpaikkaa.

PITÄÄ muistaa, että herrat Stalin, Lenin, Mao Tse-Tung, Pol Pot ja Hitler tulivat valtaan, koska oli tarpeeksi naiiveja ihmisiä, jotka heidät jalustalleen nostivat.
Katsokaa vaikka, Trump voittaa seuraavat USA:n presidentinvaalit.

RAIMO TUORINIEMI
Kirjoittaja on
kiuruvetinen yrittäjä