Kulttuuri, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Jaana Selander

MadHouselta debyyttilevy, tuotosta osa lasten ja nuorten mielenterverdelle

BASISTI Jere Tikkanen ja kitaristi Ohto Hyvönen ovat innoissaan, debyyttilevyn julkistuskeikka lähenee. Hard rockia ja heavymetallia sisällään pitävä Insanity-levy saa päivänvalonsa Taiteiden illassa perjantaina. Poikien mukaan levy ei ole kaavoihin kangistunut.

MADHOUSEEN kuuluvat Jere Tikkasen (18) ja Ohto Hyvösen (15) lisäksi rumpuja soittava Ukko Hyvönen (17) ja kitaristi Noora Knuutinen (17). Tässä kokoonpanossa bändi on soittanut vuodesta 2014.
– Levyn tekeminen on meidän unelma. Pääsemme nyt omaa musiikkia kauppaamaan, pojat kiteyttävät.
Levyn tekemisen teki mahdolliseksi Mikkelissä viime vuonna järjestetty Sounds-tapahtuma. Nuori kulttuuri -kokoontumisessa MadHouse voitti tuhannen euron stipendin studiotyöskentelyyn.
– Isäni Jussi Hyvönen löysi meille sopivan studion Kuopiosta. Note on -studio on Turmion Kätilöissä koskettimia soittavan Janne Tolsan omistama studio.
MadHouse kävi studiossa viime syksynä.
– Olimme aikaisemmin tehneet demoja Simo Lappalaisen studiossa, mutta tämä oli ihan erilainen kokemus. Melkein kaikki tuplattiin eli äänitettiin kahteen kertaan. Se tarkoittaa, että studiokikkailulla saadaan isompi ja suurempi soundi, Ohto Hyvönen kertoo.
Bändi oli studiossa kaksi päivää äänittämässä, miksaamassa ja masteroimassa. Bändi haluaa erikseen vielä kiittää äännittämisavusta Simo Lappalaista ja Juha-Matti Rantosta.
MadHousen uusi levy on jo julkaistu Spotifyssa. Konkreettisia levyjä on kaupan Taiteiden illassa Kulttuuritalossa.
Insanity-levyn sanoitukset on tehty yhdessä, samoin sävellykset. Levy kertoo mielenterveyden epävakaudesta, siitä, kun päänupissa ei kaikki ole kotona. Levyllä muistutetaan, että mielenterveyden järkkyminen on vakava asia, vaikka se ei näy päällepäin. Levy kertoo myös siitä, että ihminen on luotu välittämään toisesta ihmisestä. Kaipauksesta ja huolesta. Ja että itsemurha ei ole ratkaisu. Parasta olisi olla vain oma itsensä, eikä näytellä jotain muuta kuin oikeasti on.
Levyn kliimaksi on päätöskappale, joka kysyy miksi soditaan, miksi ihmisiä kuolee nälkään Afrikassa ja täällä syödään samaan aikaan hampurilaisia? What for -biisissä kritisoidaan maailman mielettömyyttä, sotaa ja inhimillistä kärsimystä.
Kaikki kappaleet ovat englanniksi.
– Me emme laula suomeksi, koska isommat yleisöt ovat ulkomailla. Se voi kuulostaa suurelta, mutta Englanti sopii meidän tyyliin, pojat sanovat.
Ohto Hyvösen esikuvia ovat Him ja Leevi and the Leevings, Jere Tikkasta puolestaan inspiroivat Queen, Abba ja Ultra Bra, musiikillisia ideoita Jere saa myös Beatleseilta, Deep Purplelta ja Led Zeppeliniltä.
MadHousella ei ole ihan hirveästi keikkoja, mutta pojat mielellään ottaisivat esiintymiskutsuja vastaan.
– Meidän pitäisi myydä paljon ahkerammin itseämme.

MADHOUSEN levyn tuotosta 30 prosenttia lahjoitetaan Suomen Mielenterveys ry:lle ja eritoten lasten ja nuorten ennalta ehkäisevään työhön.
Suomen Mielenterveys -yhdistys vahvistaa ja tukee lasten ja nuorten mielenterveystaitoja ja huolehtii siitä, että he saavat helposti apua vaikeissa elämäntilanteissa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Suomen Mielenterveysseura tarjoaa ja tuottaa koulutuksia, materiaaleja ja välineitä lasten ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille päiväkodeiss