Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Puistotyöntekijät Raija ja Sirpa eivät lapioon nojaile

PUISTOTYÖNTEKIJÄT Raija Myllynen ja Sirpa Kumpulainen kyyköttävät Kukkomäentien varressa ja kaivavat lapiolla pois ylimääräistä maata ja kasvustoa mukulakivien päältä. Työ etenee hitaasti, mutta varmasti.

NIIN, ei tämä hutaisemalla valmiiksi tule, tuumaa Raija Myllynen, kaupungin puistotyöntekijä jo kolmattakymmentä vuotta. Parina on ainakin kymmenen vuotta niin ikään Kiuruvedellä puistohommia tehnyt Sirpa Kumpulainen.
Parivaljakko on tuttu näky Kiuruveden katukuvassa kesäaikaan kitkemässä ja siistimässä. Naiset tunnetaan Kiuruvedellä hyvästä työnjäljestä ja ahkeruudestaan. He eivät nojaile lapioon, vaan tekevät uutterasti hommia ja sen kanssakulkijat ovat panneet ilolla ja kiitollisuudella merkille.
Myös kaupungille on sadellut kiitoksia naisten peräänantamattomasta asenteesta, samoin Facebookissa Raijaa ja Sirpaa on kiitelty.
– Kiitos on hirveän iso lahja, ei sitä voi sanoin kuvata, sanoo Raija Myllynen saamastaan palautteesta.

RAIJA MYLLYNEN ja Sirpa Kumpulainen aloittavat usein puistotyöntekijöinä huhtikuussa ja lopettavat vuodesta riippuen syyskuussa tai lokakuussa.
– Nyt ollaan syyskuun loppuun, Myllynen sanoo.
Molemmat naiset tykkäävät työstään, heidän mielestään töissä on hirmuisen mukavaa.
– Tässä näkee kättensä jäljen, mitä on saanut aikaiseksi. Siistiä jälkeä pitää tehdä, se on ollut ohjenuorana jo iät ja ajat, Raija Myllynen kertoo.
Viimeiset pari viikkoa naiset ovat puhdistaneet mukulakivireunusta kevyenliikenteenväylän ja autotien välistä. Se on hidasta hommaa, sillä hiekka ja multa on tiivistynyt kivien päälle ja kasvillisuus pitää myös kitkeä pois.
– Melkoista puuhaa, kun tässä on paksua maata, mutta päivä kerrassaan mennään, päivä menee nopeasti, eikä päivä riitä tähän hommaan, Myllynen puhelee.
Naiset ovat tänä kesänä kitkeneet pensaita myös Erejärventiellä ja Raivaajapuistossa.
Mikään sää ei näitä naisia pelota. Jos sataa, päälle pannaan sadevaatteet, jos on helle, pidetään taukoja ja juodaan vettä.
– Ei sitä muutoin jaksa ja työ hidastuu.
Raija ja Sirpa pitävät ruokatauon ja kaksi kahvitaukoa, välillä oikaistaan selkää, vaikka molempien fysiikka kyllä kyyristelyn kestää.
Naiset juttelevat keskenään, jos tekevät töitä lähekkäin, usein ollaan kuitenkin sen verran kaukana, että molemmat ovat ajatuksissaan. Naiset voivat jonkin aikaa jutella ohikulkijoiden kanssa.
– Jutellaan asioista laidasta laitaan. Olemme ihan hyviä kavereita. Tulemme toimeen keskenämme. Talvellakin joskus voidaan soitella, Sirpa sanoo.
Puistotyöntekijöiden päivä alkaa seitsemältä ja loppuu puoli neljältä, perjantaina vartin yli kaksi.
– Ei meillä ole tämän kiveyksen puhdistuksen kanssa mitään aikatulua, työt loppuvat syyskuussa, joten emme ennätä saada tätä urakkaa valmiiksi, Sirpa arvelee.

KAUPUNGIN vihertyönjohtaja Nea Turkki-Koski on saanut myös kiitosta naisvaljakosta.
– He työskentelevät itsenäisesti ylläpidossa, mutta joka vuosi pyritään saamaan myös joitakin perusparannusta vaativia kohteita tehdyksi, muotoilee Turkki-Koski.
Puistotyöntekijöitä on kaupungilla kaikkiaan 14, joista neljä on vakituisia. Jokaisella puistotyöntekijällä on oma vastuualueensa, Sirpalle ja Raijalle kuuluvat yleisten alueiden puhtaanapito ja ylläpito.
Viime vuonna kadonneet katukiveykset siistittiin Nivankadun ja Asematien sekä Ahonpääntien varresta, tänä vuonna vuorossa on ollut Kukkomäentie ja Yhtyläntie.
– Kiveykset vaativat jatkuvaa ylläpitoa, syksyisin ja keväisin ne harjataan. Nyt kenttäkiveys asfaltin reunassa saadaan vihdoin esiin, kun se on vuosien saatossa peittynyt maamassojen alle.