Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Neljän lapsen isä Henri Huttunen: Kun osaisi arvostaa juuri tätä hetkeä

HENRI HUTTUNEN (36) on onnellinen neljästä lapsestaan. Lapset ovat syntyneet parin vuoden välein. Kvartetti ovat Henrille elämän suola ja mauste. Hän toivoo, että osaisi arvostaa juuri nyt lapsiperhearkea, sillä lapset kasvavat pian aikuisiksi.

KIURUVEDEN keskustassa sijaitsevan omakotitalon pihapiirissä on laavu, jonka eteen Henri Huttunen on sytyttänyt tulet. Helmi (10), Akseli (7), Eemil (5) siemailevat lämmintä mansikkamehua laavun edustalla. Pikkuinen Alina (1,5) istuu isänsä sylissä. Hän ujostelee toimittajaa, sillä vastikään on tultu päiväkodista.
Laavulla Huttusten koko perhe viettää paljon aikaa, onpa eräänä yönä koetettu nukkuakin ulkona. Tulilla paistetaan makkaraa ja tehdään ruokaa.
Monesti laavun ympärille kokoontuu lähiseudun lapsia ja aikuisia.
– Pihapiirissä on kiva leikkiä ja lämmitellä välillä tulen ääressä, Henri Huttunen sanoo.

ISYYS on Henri Huttuselle ”parhautta”, suuri tavoite ja saavutus, sillä isyys ei ole itsestäänselvyys.
– Minun ajatuksena oli 2–4 lasta jo ennen kuin kohtasin Kirsi-vaimoni, nyt meillä on neljä lasta ja olemme tyytyväisiä lukumäärään.
Lapset antavat Henri Huttuselle sisältöä elämään. Erilaista arkea ja rutiinia.
– Muunlaista elämää ei osaisi kuvitellakaan, en edes muista, mitä oli ennen lapsia. Lapsiperhe-elämää on eletty nyt 10 vuotta, siihen on tottunut ja turtunut.
Huttusten arkeen kuuluu töiden jälkeen lapsien kuskaamista lukuisiin harrastuksiin. Helmillä on piano-, haitari- ja temppukerho, Akselilla gladiaattorikerho, Empulla nallepaini ja ukulelemuskari. Alina harrastaa päiväkotia.
Henri Huttuselle omat tärkeät harrastukset ovat metsästys ja kalastus.
– Meillä on oma kosteikkoporukka, kosteikolle on helppoa ja nopeaa mennä, jos haluaa harrastukseen käyttää sen parituntisen. Olen välillä ottanut lapsetkin mukaan, on käyty sorsametsällä ja passimetsällä ja teeren aamulennolla. Enemmän se on kuitenkin erästelyä, makkaranpaistoa ja eväiden syömistä. Lasten ehdoilla mennään, eivät he jaksa välttämättä keskittyä kuin 15 minuuttia. Pääasia on, että on lähdetty.
Huttuset käyvät myös kalastamassa Kiurujärvessä, katsomassa verkot ja iskukoukut.
– Kyllä sieltä aina paistinkalat saadaan.
Henri Huttunen kuvailee elämäänsä ruuhkaiseksi. Hän vaihtoi kuukausi sitten työpaikkaa.
– Hyppäsin tuntemattomaan, olen Himaharjussa kasvattajaharjoittelijana eli teen lasten ja nuorten kanssa töitä. Sitä ennen työskentelin hankemaailmassa. Se oli hyvin erilaista työtä. Himaharjussa työ on maanläheisempää. Olen kyllä tykännyt, tunnen itseni tärkeäksi, saan tehdä työtä, jossa arvoni kohtaavat.
Henri Huttusen arvoja lastenkasvatuksessa ovat reiluus ja oikeudenmukaisuus.
– Kannatan ystävällisyyttä ja kilteyttä. Ettei kiusaa muita. Siksi lähdin talkoilla mukaan Kuorevirran avokotahommaan, halusin tuoda hankkeeseen oman osaamiseni auttaakseni muita. Aina ei tarvitse mennä oma etu edellä.
Huttusten perheessä kotihommia pyritään tekemään tasapuolisesti, vaikka väkisinkin Kirsi-äidille kaatuu suurempi vastuu iltahommien pyörityksestä.
– Kirsi on parempi huolehtimaan, että iltatehtävät tulevat tehdyiksi. Lapsilla on niin monta iltatehtävää kuin on ikävuosia. Muuten omakotitalo ei kyllä pysyisi kunnossa. On tunnustettava, että minulta kyllä jää joskus metsästyskamat lojumaan miten sattuu, mutta sitä pitää vielä harjoitella.

HUTTUSILLE suuri rikkaus on se, että Henrin vanhemmat ja Kirsin äiti asuvat Kiuruvedellä.
– Isovanhemmilla on äärimmäisen iso merkitys, yksi syy, miksi Kiuruvedellä ollaan. Meiltä on 300 metriä mummolaan. Jos meidän pitää lähteä aikaisin aamulla jonnekin, lapset voivat mennä mummolaan, siihen tulee vielä tuttuja lapsia ja lapset voivat lähteä yhdessä kouluun.
Samanlainen yhteistyö- ja avunantosopimus on muidenkin Paavo Lonkilan tien varressa asuvien lapsiperheiden kanssa.
Henri Huttunen pitää ukin roolia äärimmäisen tärkeänä lastensa elämässä.
– Hienoa, että hän on terve ja ja jaksaa hoitaa lapsia. Meillä on hyvät välit ja luottamus. Tietysti mummulassa on eri säännöt, karkkia syödään siellä enemmän, mutta suotakoon se, ne ovat mummulan juttuja.

KIURUVESI on Henri Huttusen mielestä erinomainen asuinpaikka lapsiperheelle.
– Kiuruvesi on turvallinen. Kaiken kaikkiaan huippupaikka asua ja harrastaa. Haasteena on työt. Olen tehnyt koko ikäni pätkätöitä. Kokoaikaista työtä ei ole löytynyt. Suurin syy, miksi meidän ikäluokka muuttaa pois Kiuruvedeltä, on työ. Uskon, että paluumuuttaajia olisi enemmän, jos Kiuruvedeltä löytyisi työtä.

ISÄNPÄIVÄÄ Huttusilla juhlitaan niin, että isälle tuodaan kahvit sänkyyn. Lisäksi isä saa onnittelukortin ja arvan. Näytelmään kuuluu, että isä teeskentelee nukkuvaa, vaikka keittiöstä kuuluu kilinää. – Isänpäivä tuntuu tosi hyvältä, tuumaa Henri.