Uutiset (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Kiuruvesi-lehti – kautta linjan laadukas

KIURUVESI-LEHTI voitti vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun kerran viikossa ilmestyvien lehtien sarjassa. Lehteä raati luonnehti kauttaaltaan laadukkaaksi. Suurimmaksi ansioksi tuomaristo nosti vahvan vuorovaikutuksen lukijoiden kanssa.

MYÖS laadukkaat koulutusteemasivut keräsivät palkintoraadilta kiitosta. Raati totesi perusteluissaan, että Kiuruvesi-lehti tuntee kohderyhmänsä eikä pelkää tarttua yllättäviinkään aiheisiin. Kilpailussa arvioinnin kohteina ovat lehden journalistinen järjestys, näkökulmat, visuaalisuus, vuorovaikutus ja yllätyksellisyys.
Paikallislehtikilpailun painettuja lehtiä ja verkkolehtiä arvioineessa raadissa oli 15 journalismin opiskelijaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Raadin työtä ohjasivat journalismin lehtorit Sari T. Tiiro ja Reetta Nousiainen Haaga-Heliasta.
Sanomalehtien Liiton järjestämään Paikallislehtikilpailuun osallistui tänä vuonna 88 lehteä ja 49 verkkopalvelua.

KIURUVESI-LEHTEÄ tekee tällä hetkellä kaksi toimittajaa Aku Laatikainen ja päätoimittaja Jaana Selander, palkitussa lehdessä toimittajana oli myös Tiina Kilvensalmi ja Aku Laatikainen oli avustajan tittelillä. Tiina Kilvensalmi on ollut apurahalla elokuusta alkaen aina joulukuun alkuun saakka. Hän tekee omaa valokuvausprojektiaan.
Markkinointipuolella toimii Anu Laitinen ja ilmoituksista ja tilauksista huolehtii Pirjo Palo. Lisäksi syksyn mittaan freelancerina juttua Kiuruvesi-lehteen on tehnyt Maarit Äyhynmäki. Lehdellä on myös avustajina muun muassa jalkapallopuolella Pekka Kattainen, lentopallossa Hannu Niskanen ja jääkiekossa Noora Niiranen.
Useana kesänä kesätoimittajan töitä on tehnyt Nuoret duuniin -kampanjan nimissä Marianna Grof.
Kiuruvesi-lehti voitti edellisen kerran Paikallislehtikilpailun vuonna 2016, vuonna 2011 tuli kunniamaininta.
Kiuruvesi-lehti on voittanut Paikallislehtikilpailun kymmenen kertaa 1960–1980.

KIURUVESI-LEHDEN tekemisen perustana ja punaisena lankana on kiuruvetisyys ja Kiuruvesi. Lehti pyrkii kertomaan laajalla skaalalla Kiuruveteen ja kiuruvetisyyteen sekä Kiuruveden elämänmenoon liittyvistä asioista olipa sitten kyse kulttuurista, taloudesta tai urheilusta.
Lehden tekeminen vaatii itsensä likoon laittamista ja intohimoa ja laajaa suhdeverkostoa ympäri yhteiskunnan. Paikallislehtityössä ei voi laskea työtunteja, sillä työtä on seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuorokauden.
Lehti haluaa olla myös edistämässä paikkakunnan hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Olemme muun muassa tänä vuonna järjestämässä joulupassikampanjaa, joka tähtää siihen, että joulukauppa kävisi vilkkaasti kiuruvetisissä liikkeissä.
Kiuruvesi-lehden ulkoasun uudisti kiuruvetisjuurinen journalistiikan maisteri Annamari Kuvaja muutama vuosi sitten. Ulkoasua on tarkoitus uudistaa taas lähiaikoina, myös digipuolta pyrimme kehittämään.
Kiuruvesi-lehden tarkastettu levikki on 5276 (vuosi 2017). Lehden hallituksen puheenjohtaja on Eero Lämsä.

KIURUVEDELTÄ käynnistynyt kiusaamisen vastainen kampanja on palkitun Kiuruvesi-lehden etusivulla.
Etusivun kuvassa keskiviikkona 13.2. ovat kampanjan puuhanaiset Auli Vaalama, Johanna Kainulainen ja Maarit Tikkanen. Voittajalehdessä käsitellään myös hamppua, josko hampusta tulisi uusi elinkeino maaseudulle? Kiuruvedellä järjestettiin helmikuussa hamppuseminaari, jonka puuhamiehenä toimi Hannu Hyvönen.
Lehdessä on myös koulutusteema, jossa on suuri juttu RD Group Oy:stä. Jutussa kerrotaan, kuinka yritys kaipaa 40 uutta työntekijää. Koulutusteemasivuilla on etukäteisjuttua Kiuruvedellä järjestettävästä työllisyysviikon tapahtumasta ja opinto-ohjaajan sijaisesta, joka tuli Kiuruvedelle töihin Helsingistä asti. Jutussa opinto-ohjaaja Katri Hämeenniemi kertoo viihtyvänsä pienessä Kiuruveden lukiossa.
Palkitussa lehdessä on niin ikään Enni Penttisen, nuoren lukiolaisen kolumni, jossa hän kysyy stressaako lukio liikaa? Raimo Tuoriniemi puolestaan pakinoi taloudesta ja Ylä-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Mikko Paanasen Vieraskynä löytyy sivulta kolme.
Pääkirjoituksessa ruoditaan Reijo Karhisen raporttia maatalouden kannattavuuteen liittyen.
Pääuutisjuttuna on pienten sotealanyrittäjien pelko jäädä suurempien ketjujen alle tarjouskilpailuissa ja soteuudistuksessa.
Niin ikään lehdessä on juttua päiväkoti Päivänkakkarasta ja pienestä tiedemies Juhani Tikasta. Ja taloussivuilla yrittäjä ja keksijä Jari Tikkanen Niemiskylästä kertoo polttopuunkantotelineideastaan.
Kulttuurin puolella on esitelty Heli Kaarina Kanasen Talohelvetti-kirja.Talousuutisissa kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen vastaa soteuudistukseen liittyviin kysymyksiin.

PAIKALLISLEHTIKILPAILUUN saattoi tänä vuonna osallistua lehdellä, joka on ilmestynyt viikolla 7 (11.–17.2.2019), viikolla 13 (25.–31.3.2019) tai viikolla 15 (8.–14.4.2019). Kiuruvesi-lehden toimitus valitsi viikon seitsemän.Vuoden paikallislehtikilpailussa on kaksi sarjaa: kerran viikossa ilmestyvät lehdet ja kaksi kertaa tai useammin viikossa ilmestyvät lehdet.

KIURUVESI-LEHTI on perustettu vuonna 1953. Kiuruvesi-lehti on Pohjois-Savon ainoa itsenäinen paikallislehti, kaikki muut sanoma- ja paikallislehdet ovat näillä alueilla Keskisuomalainen-konsernin omistuksessa. Kiuruvesi-lehden omistaa 119 osakkeenomistajaa. Osakkeita on kaikkiaan 39 255. Kiuruvesi-lehti on jakanut parina viime vuonna osinkoa osakkeenomistajilleen.