Kulttuuri, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Jaana Selander

Heikki ja Sari Rautiolle kulttuuripalkinto

KULTTUURIPALKITUT Heikki ja Sari Rautio ovat olleet monessa mukana. Heidän merkittävimpiä saavutuksiaan on Kiuruvesi-lehden äänilehti, jota on toimitettu vuodesta 1984.

YLLÄTYS oli suuri, kun Heikki Rautio vastasi jokin aika sitten puhelimeen. Rautio sai tietää, että hänet ja vaimo Sari on valittu Kiuruveden tämän vuoden kulttuuripalkinnon saajiksi.
– Se oli hyvin hämmentävää. Piti ihan kysyä, että onko tässä nyt varmasti soitettu oikeaan numeroon, Heikki Rautio hymähtää.
– Mielestämme niin moni muukin ansaitsisi tämän palkinnon. Kiuruvedellä on paljon ihmisiä, jotka ovat tehneet valtavan määrän pyyteetöntä työtä kaupungin kulttuurin eteen.
Kiuruveden kulttuuripalkinto ojennettiin Rautioille viime perjantaina itsenäisyyspäivän juhlassa Kiurusalissa. Palkinto annetaan Kiuruvedellä asuvalle tai Kiuruvedeltä lähtöisin olevalle henkilölle tai yhteisölle vuosittain paikallisen kulttuurin edistämisestä.
Palkinnon myöntämisen perusteena on aktiivinen toiminta kulttuurin alalla, ansioituminen kulttuuriperinteen tallentamisessa tai Kiuruveden tunnetuksi tekeminen kulttuurin kautta.
Ehdotuksia perusteluineen palkinnon saajaksi tuli tänä vuonna 11, joista sivistyslautakunta valitsi Sari ja Heikki Raution.

PALKINNOLLA haluttiin nostaa esille ennen kaikkea sitä, että Kiuruveden kulttuurielämässä on monia vähemmän näkyviä taustavaikuttajia, joiden tekemä työ on merkittävästi edistänyt paikkakunnan vireyttä.
Sari ja Heikki Rautio ovat aina olleet aktiivisesti kulttuurielämään osallistuvia henkilöitä. Merkittävintä pariskunnan kulttuurivaikuttamisessa on ollut unohdettujen ihmisryhmien huomioiminen – henkilökohtainen ja vapaaehtoinen sosiaalityö. Tästä näkyvimpänä on sokeille ja näkövammaisille viikoittain toimitettu Kiuruvesi-lehden äänilehti.
– Idea lähti aikoinaan siitä, kun olin Pohjois-Savon Lions Clubien piirihallituksessa ja siellä käsiteltiin näköön ja kuuloon liittyviä asioita, Heikki Rautio muistelee.
Yhteistyökumppaneiksi saatiin Pohjois-Savon Sokeat ja Näkövammaiset sekä Kiuruveden Näkövammaisten kerho. Äänilehti käynnistyi vuodenvaihteessa 1984–1985 Lions Club Kiuruvesi/Nivan palveluna.
– Alkuun meillä oli lukijoita itsemme lisäksi seurakunnasta, rotareista, toisesta Lions Clubista ja ihan yksityishenkilöitäkin. Lukemista tehtiin vuorotyönä kirjapainossa ja kirjastossa.
Lukijoiden saannin vaikeuduttua Rautiot lukivat lehden pääosin kotona kahdestaan vuoteen 2005 saakka eli noin 20 vuoden ajan.
Sittemmin lukeminen on jatkunut ennalta laaditun klubin jäsenten vuorolistan mukaan siten, että pari henkilöä kerrallaan on lukemassa. Toiminnan vastuuhenkilöinä ovat kuitenkin edelleen Rautiot.
– Ensimmäisen vuoden rahoitus saatiin kasaan keräysvaroin, mutta jatko on hoidettu Kiuruveden kaupungin ja Raha-automaattiyhdistyksen toimesta.
Lisäksi luettiin äänikirjoiksi paikallisten kirjailijoiden teoksia, kuten Hannes Kärkkäisen Yökunnissa, Raimo Jokisalmen Timo Kärkkäinen, Sahan patruuna ja upseeri, Minna Kettusen Aku Räty, maan ja taivaan matkamies sekä Kalevi Toiviaisen Jukka Malmivaara, sanan ja miekan mies.

MUUTAKIN vastaavan tyyppistä toimintaa Rautiot ovat tehneet. Esimerkiksi seurakunnassa he ovat vierailleet vuosittain näkövammaisten kerhossa.
Lisäksi Rautiot olivat pitkään tuttu kaksikko Virranrannassa, missä he kävivät kuuntelemassa vanhusten kanssa jumalanpalveluksia ja laulamassa virsiä sunnuntaisin.
He olivat myös järjestämässä seurakunnan leirikeskuksessa Hyvölänniemessä vuosittain pidettyä sotaveteraanien ja -invalidien kesätapahtumaa yhdessä Kaija Hällströmin ja klubiveljien kanssa.
Näiden ohella Heikki Rautio on tukenut monia yhdistyksiä aktiivisena sponsorivarojen kerääjänä. Jo 1970-luvulla hän toimi Kuopion kaupunginteatterin yhdysmiehenä.
– Olin yhteensä kymmenen vuotta Kiuruveden teatteriasiamies ja viisi vuotta Kuopion yhteisteatterin johtokunnassa. Parhaina vuosina Kiuruvedeltä vietiin teatteriin ihmisiä noin parituhatta henkilöä.
Samoin Rautiot ovat olleet mukana kotiseutuyhdistyksen historiatyöryhmissä, ja molemmat vaikuttavat nykyisin kiinteästi eläkeläisjärjestössä.

RAUTIOIDEN kohdalla ei pidä unohtaa musiikkia. He molemmat ovat laulaneet kuorossa, olleet perustamassa Musiikinystävien yhdistystä Kiuruvedelle sekä järjestäneet konserttimatkoja ympäri Suomea.
Rautiot saivat innostettua mukaan sellaisiakin, jotka eivät olleet aiemmin käyneet esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlilla tai Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla.
– Toki tänne Kiuruvedellekin järjestelimme musiikkitapahtumia aina mahdollisuuksien mukaan.
Myös teatteri on ollut Rautioiden sydäntä lähellä. Itse asiassa he ovat tavanneet toisensa esiintymislavalla. Sen jälkeen onkin pidetty pitkään yhtä, sillä pariskunta on ollut naimisissa 52 vuotta. Heillä on kaksi aikuista lasta, tytär ja poika, jotka asuvat nykyään Helsingissä.
Työelämässä Heikki Rautio tuli tunnetuksi pankinjohtajana. Sari Rautio oli puolestaan yläkoulun pitkäaikainen kotitalousopettaja.

KIURUVEDELLÄ on Rautioiden mukaan oivallinen kulttuuritarjonta kaupungin kokoon nähden.
– Lisäksi liikuntaolosuhteet ovat mainiot. Aiemmin kävimme hiihtämässä hyvillä laduilla ja nykyään nautimme uimahallin tarjonnasta.
Heikki Rautio tunnetaan myös yhtenä Kiuruveden Urheiluautoilijoiden perustajajäsenistä.
Urheilua ja kulttuuria asetellaan usein vastakkain, mutta Rautioiden mielestä ne täydentävät toisiaan. Molempia tarvitaan, jotta asukkaille on tarpeeksi virikkeitä ja jotta he viihtyvät paikkakunnalla.
– Se tosin hieman huolettaa, että kuinka kauan tämä vähenevä väestöpohja pystyy pitämään yllä näin hienoja puitteita, Heikki Rautio pohtii.