Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Pankin seinä on nyt kunnossa ja turvallinen

YLÄ-SAVON OSUUSPANKIN seinästä on irronnut rappausta, rappauksen irtoamisen huomasi kiinteistöyhtiön edustaja sunnuntaiaamuna 22.12.
Viime perjantaina pankin seinien kunto käytiin läpi. Paikalla oli nosturi ja kurottaja. Nosturista käsin seinän pintaa koputeltiin ja irtoava tavara ohjattiin kurottajan kouraan. Huonokuntoinen rappaus poistettiin ja tiilipinnalla oleva osa verkotettiin.
Pankille rappauksen irtoaminen tuli toimitusjohtaja Mikko Paanasen mukaan täytenä yllätyksenä. Rappaus oli heikentynyt, sillä rappauksen ja tiilipinnan väliin oli päässyt kosteutta ja kun pakasti, jäätynyt vesi irrotti rappauksen.
Paanasen mukaan rappaus oli kiinni todella löyhästi, sillä se lähti helposti irti työntämällä rauta tiiliseinän ja rappauksen väliin. Pankin julkisivun eristettiin puomein heti rappauksen tippumisen jälkeen ja puomit olivat julkisivun edustalla koko joulun ajan.
Paanasen mukaan pankin seinien rappausta ei tässä vaiheessa ryhdytä uusimaan, sillä on talvi ja pankki tutkii ja selvittää alkuvuoden aikana, mitä rakennukselle tehdään. Ryhdytäänkö rakennusta peruskorjaamaan vai rakennetaanko pankille mahdollisesti uusi toimitila. Kaikki vaihtoehdot ovat avoinna.
Joka tapauksessa pankin seinät on käyty nyt läpi rappauksen osalta kaikkialta, myös sisäpihan puolelta. Pankkiautomaatilla voi asioida normaalisti.
Paananen kertoo, että pankkirakennukseen tehtiin loppukesästä kuntokartoitus ja silloin käytiin läpi muun muassa sisäpihan puolella olevat parvekkeet.

OSUUSPANKIN rakennus on vuodelta 1951, sen on suunnitellut arkkitehti Aarne Timonen.
Ensimmäisessä kerroksessa olivat tilat pankille ja pienliikkeille sekä toisessa ja kolmannessa kerroksessa asuinhuoneistot.
Kiinteistön omisti Kiuruveden Kassatalo Oy, vuodesta 1959 lähtien Kiuruveden Osuuskassa. Rakennusta laajennettiin vuonna 1959 Aarne Timosen suunnitelmien mukaan suurentamalla pankkisalia. Vuonna 1980 valmistui Insinööritoimisto Esko Savolaisen suunnittelema uusi laajennus.