Blogi (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Afrikan vihreät kunnaat

Afrikan vihreät kunnaat

KAUHUSTA lasittunein silmin impala-antilooppi syöksyi jeeppimme edestä välttyen niukasti jäämästä automme alle. Ajoimme kolmen jeepin letkassa ja me istuimme viimeisessä autossa, viimeisessä penkkirivissä, neljännessä. Tai istui oikealla ja minä vasemmalla. Tai sen huomasi ensin omalla puolellaan: ”Leijona!” ja minä ilmoitin saman asian kuljettajalle. Hän pysähtyi ja peruutti hieman. Sääntöihin kuuluu, että auto ei saa poiketa tehdyltä hiekkatieltä.

LEIJONA oli pysäyttänyt juoksunsa pusikon taakse ja liikettä näkyi vain hieman. Tai hipelöi säikähtäneenä kameraansa, sai yhden kuvan esiin tulleesta naarasleijonasta kymmenen metrin päästä, vaihtoi videon puolelle, mutta tärisevin käsin sai vain filmin persuksista, jotka jolkuttivat seuraavan pusikon taakse.

OLIN luullut, että jokaisessa jeepissä olisi vähintään yksi asemies villipetojen varalta, mutta ei. Oppaamme oli sanonut, että leijona arvioi jeepin yhdeksi isoksi eläimeksi, eikä tule sisälle, jos ei huido kameransa kanssa jeepin ulkopuolella, eikä hypi pois jeepistä. Se tietoisuus häviää jonnekin, kun leijona on kymmenen metrin päässä saalistamassa.

SINÄNSÄ on harvinaista, että leijona saalistaa päivällä, niin kuin nyt. Se tarkoittaa, että yösaalistus on jostain syystä epäonnistunut ja saalistus on jatkunut päivälle. Normaalisti leijona saalistaa neljä tuntia yöllä ja makoilee puiden varjossa kaksikymmentä tuntia. Olimme nähneet leijonan ensimmäisenä safaripäivänä kahdenkymmenen sadan metrin päässä puun varjossa ja neljäntenä päivänä leijonaperheen makoilemassa ison akaasian varjossa yli viidenkymmenen metrin päässä.

OLIMME tehneet kolme jokisafaria laivalla lipuen pitkin Chobe-jokea Choben kansallispuistossa Botswanassa. Joki onkin ollut oivallinen paikka, koska kuivakauden jatkuessa kaikki eläimet tulevat jossain vaiheessa päivää joen rantaan juomaan. Paikallinen oppaamme tietää myös arvioidun paikan ja ajan. Toisella jokisafarilla palaamme jo pettyneenä näkemättä norsulaumoja, mutta näemme kääntymisemme jälkeen takanamme kilometrin päässä, kuinka norsut jymistelevät rinnettä alas joelle ja käännymme takaisin. Veneellä voimme myös tulla hieman lähemmäs eläimiä, koska laiva on äänetön, jos matkustajat vaan malttavat olla.

PARHAASSA Afrikka-aiheisessa kirjassaan ´Afrikan vihreät kunnaat´ Ernest Hemingway kertoo kuinka hän metsästää kudu-antilooppeja Keniassa ja Tansaniassa ja kuinka joka ilta samassa porukassa, mutta eri ryhmässä metsästänyt mies nimeltä Karl tuo aina leiriin kudu-antiloopin, jolla on isommat sarvet. Siitäpä suivautuneena Ernest joutuukin ottamaan useampana iltana viskitokkurat. Meidän tavoitteenamme oli big five: leijona, norsu leopardi, sarvikuono ja vesipuhveli.

VIIDESTÄ iltapäivästä kolme on vapaata ja innokkaammat ostavat omilla rahoillaan joka iltapäivään lisää autosafarit, jotta näkisivät leopardin, joka on näistä viidestä vaikeimmin tavoiteltava. Yksi hyvinkääläinen eläkeläispariskunta sen näkee omasta jeepistään: sadan metrin päässä suoraan hiekkatiellä, heillä on muita parempi tuuri. Kuski ryhtyy ajamaan kovaa vauhtia eteenpäin pehmeässä hiekassa. Lähemmäs auto pääsee, mutta kunnon kuvaa ei saada; eläin on liian arka ja nopea.

NORSUJAHAN me olemme nähneet, sekä Thaimaassa että Intiassa, jossa se on kooltaan pienempi kuin Afrikan norsu. Olimme olleet Intiassa suurella luonnonsuojelualueella kaksi täyttä päivää tiikerisafarilla ilman minkäänlaista toivoa nähdä se, olimme käyneet Agrassa tuijottelemassa Taj Mahalia, kun New Delhiä kohti ajaessamme olimme oppaan oivalluksesta skipanneet jonkun temppelin ja käyttäneet samat rahat lahjoitukseen norsujen vanhainkotiin, jossa olimme viettäneet iltapäivän.

SE olikin hieno, mutta järkyttävä reissu. Olimme sillä reissulla oppineet, miksi norsut tanssivat sirkuksessa (Intia on kuuluisa sirkuksistaan, olethan kenties lukenut John Irvingin kirjan ´Sirkuksen poika´). Norsun tanssi saadaan siten, että sen päätä jo poikasena hakataan kepillä niin kauan, että sen päätä särkee. Aina kun se kuulee metelöivää musiikkia, sen päätä alkaa särkeä ja se huojuu puolelta toiselle aivan kuin tanssien.

TÄÄLLÄ me näimme eläkeläisnorsuja, jotka tanssivat vieläkin koko ajan, vaikka musiikkia ei kuulu. Täältä puuttuu vain ihastuksesta kirkuvat ja käsiään taputtavat lapset ja heidän vanhempansa.

MATKAMME päättyy Kapkaupunkiin Robben Island -saarelle, jossa Nelson Mandela vietti parhaan miehuutensa 1964-1982, vankeudessa hän oli 1962-1990. Ihailen Mandelaa, koska hän antoi kiusaajilleen anteeksi päästyään presidentiksi, aivan kuin minäkin annan anteeksi niille, jotka ovat minua vastaan inttäneet.

RAIMO TUORINIEMI
Kirjoittaja on kiuruvetinen yrittäjä
ja jalkapalloaktiivi