Blogi (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Huhtikuun manifesti

JOS Suomen talous haluttaisiin kuntoon, se olisi helppoa, jos vain halua riittäisi. Politiikan perusongelma on se, että tärkeämpää on se miltä asia näyttää, eikä se miten asia on. Eduskuntaan pääsee edustajat, jotka on sinne äänestäneet henkilöt, jotka tietenkin toivovat, että edustaja ajaa heidän etujaan, eivät Suomen etuja, joka olisi tärkeämpää ja olisi pitemmän päälle kaikkien etu. Miten asioita pitäisi muuttaa, jotta talous toimisi ja rahaa riittäisi kaiken nielevään sosiaalitoimintaan vanhempien määrän lisääntyessä ja veronmaksajien määrän suhteessa pienentyessä.

ENSIKSI suomalaisten työaikoja pitäisi rukata. Nämä nykyiset kiky-tunnit ovat lasten puuhastelua verrattuna siihen, missä tosiasialliset ongelmat ovat. Tärkeämpää kuin se, että duunarit tekisivät muutaman minuutin päivässä lisätöitä, on naurettavaa. Ensiksi duunarin olisi hyvä saada tekemään oikealla työajalla töitä, jotta kannattavuus oikeasti lisääntyisi. Kun työajasta puhutaan, pitäisi kaikille suomalaisille lailla määrätä samat lomaedut, tosin minä puhuisin mieluummin oikeuksista tehdä töitä. Valtiolla on lomapäiviä 49 (onko jo joillakin aloilla 52) ja kun lauantai ei ole lomapäivä, tämä tarkoittaa yli kymmentä lomaviikkoa; päälle neljä viikkoa sairaslomia, jotka saa pelkällä puhelinsoitolla. Kunnalla sama lomamäärä on 38. Yksityisellä 30, mutta lauantai on lomapäivä, viikoissa siis viisi. Kaikkien työpäivä olisi 7,5 tuntia tai kahdeksan pekkasilla tasoitettuna. Kaikille olisi annettava kuusi lomaviikkoa ja lauantai on lomapäivä. Loppuisi samalla kuntien ja valtion työntekijöiden kitinä siitä, että lomarahapäiviä leikataan, kun kaikilla olisi 15 lomarahapäivää. Samalla kunnan ja valtion työntekijöille annettaisiin oikeus tehdä töitä, mikä olisi heidän mielenterveydelleen tärkeää, sairaslomat siltäkin osin vähenisivät.

MAKSIMIELÄKKEEKSI kaikille määrättäisiin 4 000 euroa. Suomessa on aivan liikaa eläkeläisiä, joiden eläke on laskettu 80-luvulla kolmen viimeisen työssäolovuoden mukaan ja eläke on sen vuoksi laskettu vähintään 30 % liian suureksi. 90-luvulla eläke laskettiin viimeisten kymmenen vuoden perusteella, joista otettiin viisi parasta ja niistä keskiarvo: taas eläke laskettiin liian suureksi (verrattuna nykyiseen laskutapaan). Eläkelaskennan suurimmat kärsijät ovat yrittäjät ja pienituloiset. Kun maksimieläke lasketaan 4 000 euroon, voidaan Rinteen hölmöilyt korjata ja minimieläke nostaa 1000 euroon.

MIKÄLI jollakin hiipparilla on vaikeuksia tulla toimeen 4000 euron eläkkeen kanssa, minä voisin pitää heille pienen talousoppitunnin, jonka nimi olisi ´Miten tulisin toimeen omillani´. Itse maksan ennen eläkeikää 250 000 euroa yrittäjäeläkettä (inflaatio mukaan lukien) ja tuleva eläkkeeni on 1 550 euroa, tietenkin miinus verot. Monilla kiuruvetisillä yrittäjillä eläke on alle 1 000 euroa.

JOS olisin kivittänyt elämässäni pelkästään ikkunoita ja olisin yksineläjä, saisin eläkettä ja tukia yhteiskunnalta jo nyt 1 200 euroa, voitte kaikki itse laskea, kuinka paljon joudun kustantamaan joutilaitten ja ökyeläkeläisten eläkkeitä, joista maksetut eläkemaksut loppuvat rahastoista jo kahdeksan vuoden eläkkeellä olon jälkeen. Puhumattakaan niistä valtion eläkeläisistä, jotka ovat kusettaneet itsensä eläkkeelle alle viisikymppisenä tai 53-vuotiaina ja ovat nyt 9-kymppisenä vielä hengissä ja eläkkeellä. Siis työura 25 vuotta ja hyvällä eläkkeellä 40 vuotta.