Korona, Uutiset (muokattu 21.2. 20:15) Jaana Selander

Toinen kärsii koronasta, toinen taas ei

YRITTÄJÄYHDISTYKSEN puheenjohtaja Tomi Rönkkö saa kuulla, että yrittäjä Mikko Remeksen Viljo Tavaratalossa menee koronarajoituksista huolimatta hyvin. Rengaskauppa käy, sillä peltotöihin mennään kestävällä kalustolla.

MIKKO REMES työllistää kolme työntekijää. Ketään ei ole tarvinnut lomauttaa koronan takia. Sen verran koronaepidemia kuitenkin voisi Remeksen mukaan vaikuttaa Viljo Tavaratalon rengasmyyntiin, jos kaikki sata Vieremän Ponssella töissä käyvää kiuruvetistä autoilijaa jättäisi renkaat uusimatta, kun ei ole työajoa Vieremälle. Ponssella on ollut koronaepidemian takia lomautuksia. Toistaiseksi kauppa on siis käynyt Viljo Tavaratalossa viime kevään malliin ja siksi yritystukia ei ole tarvinnut hakea.
– Maatalous pitää aika monen yrittäjän Kiuruvedellä pystyssä, Remes sanoo.

KIURUVEDEN yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tomi Rönkkö kuvaa kiuruvetisten yrittäjien koronasta selviytymistä kaksijakoiseksi, toisten yritystoimintaan korona vaikuttaa, toisiin ei. Erikoisliikkeiden liikevaihdosta on voinut koronan takia hävitä 70 prosenttia huhtikuun aikana, sama koskee toukokuuta.
– Se rasittaa taloudellisesti ja henkisesti. Kaikkein huonommin menee ravintoloilla, joiden toiminta on täysin loppu. Parturi-kampaamoista joku on pannut ovet kiinni, toinen on jäänyt työskentelemään yksin ja lomauttanut vieraat työntekijät. Ken on pitänyt ovet auki, hänellä on töitä ollut jollakin lailla, Rönkkö sanoo.
Rönkön omalla toimialalla, kuljetuspuolella, taksi- ja bussiliikenne on ollut hankaluuksissa, raskaaseen liikenteeseen koronarajoitteet eivät ole juuri vaikuttaneet, sillä jos tavara ei liikkuisi, pysähtyisi Suomi totaalisesti.
Rönkön käsityksen mukaan lomautuksia ei ole Kiuruvedellä ollut laajemmin, lähinnä metalliyrityksissä, jotka ovat alihankkijoina Vieremän ja Iisalmen suuntaan. Rönkön mukaan Kiuruvesi selviää ja katukuva säilyy virkeänä, jos koronaepidemia jää ensimmäiseen aaltoon, mutta selvitäänkö mahdollisesta koronan ”kakkospotkusta”, kun yrittäjien syksyyn siirtämät verojen maksut ja työeläkemaksut sekä pankkilainojen lyhennykset laukeavat maksuun. Siihen nähden tämänhetkinen tilanne on lastenleikkiä.
Valitettavasti Rönkkö pelkää koronaepidemiasta seuraavan globaalin taantuman, silloin Suomelle elintärkeä vientiteollisuus alkaa yskimään ja seuraukset ovat rajuja.

Rohkeasti kuluttamaan

KIURUVETISTEN, niin kuin kaikkien yritysten, selviytymiseen koronarajoituksista vaikuttaa myös muun muassa se, kuinka paljon yrityksellä on vierasta pääomaa ja työntekijöitä.
– Kiuruvedellä on paljon yksinyrittäjiä. Uskon ja toivon, että he selviävät.
Rönkkö ei lähde tuomitsemaan valtiovallan rajoitustoimia elinkeinoelämän näkökulmasta.
– Kyse on siitä, mennäänkö terveys vai talous edellä. Tilanne on kaikille uusi. On turha pohtia tässä vaiheessa, olivatko ratkaisut oikein vai väärin, kun kukaan ei sitä vielä tiedä.

RÖNKKÖ kiittelee valtiovallan nopeaa reagointia yritystukien suhteen. Työkalut ovat hyviä ja niillä on merkitystä, vaikkakaan tuki ei ole riittävä. Rönkön mukaan Business Finland -tukea ja Ely-tukea on hakenut Kiuruvedellä 10–20 yritystä, yksinyrittäjätukea kaupungilta vajaa sata.
– Iso kiitos kaupungin yritysneuvoja Tuula Parkkonen-Suhoselle, hän käy läpi yksinyrittäjähakemukset. Tuula tekee tämän normaalin työmäärän päälle.
Rönkön mukaan yrityksiin tarvittaisiin nyt vastikkeetonta tukea. Jos yrittäjä on pahassa ahdingossa, ei ensimmäisenä mieleen tule, miten yritystoimintaa kehitetään, mikä on Business Finlandin ja Ely-tykien vaatimus. Rönkkö kannustaa yrittäjiä hakemaan tukia, vaikka yrittäjien selkärangassa on omillaan pärjäämisen eetos.
– Nyt pitää ajatella, että on poikkeuksellinen tilanne, mikä ei johdu itsestä.
Mitä tulee kritiikkiin yksittäisiä Business Finland -tuen saaneita kohtaan, täytyy Rönkön mukaan myös muistaa, että nopeasti reagoidessa, täysin uudessa tilanteessa, saattaa ”osumatarkkuus” kärsiä. Rönkkö myös muistuttaa, että tuen saaneet ovat velvoitettuja käyttämään tuen yritystoimintaan eli raha ei mene ns. yrittäjän omaan liiviin.

KORONA on tuonut myös hyviä, uusia palveluja, jotka saattavat jäädä elämään epidemian päätyttyä. Siitä esimerkkinä vaikkapa VirtaLähteen etätreenit ja ravintolaruokien kotiinkuljetus.
– Vanhempi väestö on huomannut, kuinka helppoa on tilata kotiin ruokaa. Kun rajoituksia puretaan ja liikkuminen vapautuu, toivonkin, että ihmiset rohkeasti kuluttaisivat. Se olisi yrityksille tervetullutta. Nyt kannattaa suosia meidän paikallisia yrityksiä.
Rönkkö korostaa, että mitä nopeammin yritykset pääsevät jaloilleen, sen parempi se on myös kunnille ja valtiolle.
– Mitä paremmin yrityskenttä voi, sen helpompi on hengittää myös kunta- ja valtiontaloudessa.