Kulttuuri, Uutiset (muokattu 21.2. 20:08) Jaana Selander

Kirjasto avataan kesäkuun alussa

Kirjasto avataan kesäkuun 1. päivänä. Kirjastosta voi tuosta päivästä lähtien lainata aineistoa, lukusalin käyttäminen on vielä avoinna. Samoin on auki, voivatko asiakkaat käyttää omatoimikirjastoa ja tietokonepäätteitä. Kulttuurisihteeri, kirjastotoimen vastaava Heidi Huhtilainen odottaa Itä-Suomen aluehallintovirastolta vielä ohjeita lukusalin, omatoimikirjaston, kotipalvelun ja tietokonepäätteiden käytöstä kesäkuun alusta lukien.
– Jos AVI antaa mahdollisuuden käyttää tietokonepäätteitä, niitä ei kaikkia oteta käyttöön. Ihmiset ovat jo kovasti odotelleet, että pääsisivät hoitamaan asioitaan päätteillä, sillä kaikilla ei ole tietokoneyhteyttä kotona.
Huhtilainen painottaa, että vaikka kirjaston saa aukaista, ei kirjasto ole samanlainen kuin ennen koronaepidemiaa.
– On tärkeää noudattaa 1–2 metrin turvavälejä ja välttää lähikontakteja. Sairaana ei pidä tulla julkisiin tiloihin. Asiointi kirjastossa on kuitenkin turvallista, kun noudattaa ohjeita, pesee kätensä ja käyttää käsidesiä.
Vaikka kirjasto on avara, joudutaan tiloissa järjestelemään, missä saa istua ja oleilla. Pelihuoneet ja kokoustilat ovat kiinni. Samoin kulttuuripuoli, sillä siellä ei ole näyttelyitä, eikä tilaisuuksia.
Huhtilaisen mukaan Kiuruveden kirjastossa ei ryhdytä laskemaan asiakkaiden määrää ja panna stoppia ovelle, kun 50 henkilön raja on ylittynyt. Tärkeintä ovat turvavälit.
Kirjaston asiakaspalvelua on supistettu, kesälomansijaisia ei palkata. Kahdella työntekijällä voidaan kirjastoa pyörittää koko kesä. Keskiviikkoiltaisin kirjasto on avoinna, muutoin kirjasto sulkeutuu kello 16. Kirjastolta ei ole ketään lomautettu.
Kirjastoauto ei kulje kesän aikana. Myös kahvila-ravintola Iltalypsyn ravintola on kiinni kesän ajan, se toimii tilausravintolana ja tiloissa voidaan järjestää pieniä tilaisuuksia tilauksesta.

Asiakkaita on jo ikävä

Kirjastossa odotetaan ovien aukeamista, asiakkaita on jo kaikilla ikävä.
– Onneksi saimme uloslainauksen, kirjakasseja on haettu vilkkaasti. Siksi en usko, että lainaamiseen on ryntäystä. Oli hyvä ratkaisu avata palveluja vaiheittain. Kirjakassien tekeminen lopetetaan kesäkuuun alusta, kun ovet aukeavat, sillä se työllistää. Olemme tehneet päiväkodeille kirjakasseja ja palautusluukkua on jouduttu tyhjentämään jopa viisi kertaa päivässä, Huhtilainen kertoo.
Asiakaspalvelutiskissä on pisarasuoja, henkilökunta saa käyttää maskia, jos niin haluaa. Kirjoja käsitellään käsineet kädessä.