Kulttuuri, Ratsastus, Urheilu, Vieraskynä (muokattu 25.3. 16:04) Kiuruvesilehti

Kiuruvesi matkailukohteena

Kari Saastamoinen

SAIN viestin lehden päätoimittaja Jaanalta torstaina, että sinulla on vieraskynävuoro lehteen tulevalla viikolla. Viestiteltiin sitten, että mikähän olisi aihe. Kaupungin talous, koronan vaikutus urheiluseuratoimintaan jne… Nämä edellä mainitut aiheet hylättiin ja päädyttiin, että pohdiskelen aihetta Kiuruvesi matkailukohteena. Korona-aika on koitellut meitä kiuruvetisiä kovasti. Olemme saaneet median kautta paljon julkisuutta. Julkisuutta, joka on nostanut paikkakuntamme kaikkien suomalaisten tietoon. Tämänlaista huomiota emme olisi tarvinneet. Toivottavasti päästään tästä poikkeusajasta vähitellen normaalimpaan aikaan. Niinpä pohdiskelen aihetta, että korona-aika on ohi.

MITÄ hyvää meillä on tarjota Kiuruvedellä kävijöille? Luomu-Suomen pääkaupungissa Kiuruvedellä on hyvät liikunta- ja kulttuuripalvelut, hyvät kauppapalvelut, hyvät majoitus- ja ravintolapalvelut, hevos- ja ratsastuspalvelut, puhdas luonto ja elävä maaseutu. Nähtävyyksissä löytyy: muistomerkkejä, rakennuksia, kirkkoja… Usein kuulee sanottavan, ettei täällä ole mitään, että Kiuruvesi on tylsä paikka. On totta, että meillä ei ole mitään suurta ja merkittävää, puoleensa vetävää matkailukohdetta. Meillä on vaan nuo edellä mainitut palvelut ja mahdollisuudet.

MEIDÄN matkailukohteita ovat olleet meidän tapahtumat. Kiuruveden Iskelmäviikot on se meidän keihään kärkemme sillä saralla. Lähes 800–900 asuntoautoa ja vaunua ovat täyttäneet vaunualueemme. Iskelmäkansa on saapunut runsain joukoin heinäkuussa Kiuruvedelle. Iskelmäviikkojen lisäksi meidän kulttuuritarjonta teatterin ja musiikinalalla on erittäin laadukasta ja runsasta. Liikuntapalvelut ja seurojen järjestämät tapahtumat ovat myös merkittävä osa paikkakunnan tarjontaa. Kiuruvedellä on hyvä tarjonta eri kauppapalveluissa. Ruoka- ja ravintolapalvelut ovat uudistuneet ja tarjontaa löytyy joka makuun. Majoituspalveluja tarjoavat yrittäjät hotellimajoituksesta mökkimajoituksiin. Kiuruvesi tunnetaan myös hevospitäjänä. Meiltä löytyy Hingunniemen oppilaitoksen lisäksi yrittäjien pyörittämiä laadukkaita talleja ja maneeseja.

PUHDAS rauhallinen luonto on meidän vaihtoehto suurkaupunkien hektisyyteen. Paljakanvuoren ja Huvikallion luontopolkuja ja alueita kunnostetaan parasta aikaan Leader-rahoituksella. Järvet ja metsät tarjoavat aktiviteettimahdollisuuksia runsaasti. Metsästys- ja kalastusmatkailun palveluntarjoajia Kiuruvedeltä myös löytyy. Talvella meillä on loistavat ”lumivarmat” latuverkostot hiihdon harrastajille ja moottorikelkkareitit kelkkailijoille.

OLEN itse, jos joku ei vielä sitä satu tietämään, luontoliikuntaa harrastava ihminen. Miltä kuulostaa esimerkkiohjelma viikon luontoliikuntalomalle Kiuruvedellä. Majoitus mökille tai hotelliin viikoksi, josta käsin aktiviteetit eri kohteisiin. 1. Retki Paljakalle /Huvikalliolle ja päätteeksi uinti Rytkyn uimarannalla. Nämä kohteet ovat saaneet Leader- rahoitusta kunnostukseen. 2. Melontaretki järvelle tai yli yön melonta Sulkavanjärvi–Kiuruvesi ( 55 km). 3. Pyöräilyretki Kiuruvesi tutuksi. 4. Omatoimirastit lähialueen kartalla. 5. Uistelupäivä järvellä. 6. Ratsastuspäivä talleilla. 7. Retki Kuukkelin kodalle.

KULTTUURILOMA, senioriloma, metsästysloma, kalastusloma jne… Kaikki nämä ovat mahdollisia Kiuruvedellä ja toteutettavissa. Nämä ja paljon muuta toteutuu yrittäjien, kaupungin, järjestöjen, yhdistysten ja yksityisten ihmisten yhteistyöllä. Paikkakunnalla jossa ei ole mitään. Hyvää kesää kaikille!

Kirjoittaja on Kiuruveden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kesk) ja Kiuruveden Urheilijoiden puheenjohtaja.