Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Kiuruvesi sijoittui viimeiseksi Yrittäjien kuntabarometrissä

Äskettäin julkaistu Yrittäjien kuntabarometri ei ole Kiuruveden osalta kovin mairittelevaa luettavaa, sillä kaupunki sijoittuu Pohjois-Savossa viimeiselle sijalle kokonaisarvosanalla 2,31.
Barometrissä yrittäjät saivat arvioida asteikolla 1–5, kuinka kunnan ja yrittäjien välinen yhteistyö toimii.
– Aika huolestuttava tuloshan tuo on, toteaa Kipa-Kirjakaupan yrittäjä Laura Kekkonen.
– Mutta toisaalta kun miettii, niin melko yksinhän tässä on itsekin ollut. En koe, että olisin kaupungin suunnalta juuri tukea saanut. Yhteydenpito ja yhteistyö on ollut vähissä. Onneksi sentään kiuruvetisten asiakkaiden kanssa minulla on monia hyviä asiakkuussuhteita.
Kekkonen aprikoi, että koronaviruksen aiheuttama vaikea tilanne on voinut osaltaan vaikuttaa kyselyn negatiivisiin tuloksiin.
– Mutta kyllä varmasti on muitakin syitä. Esimerkiksi kilpailutuksissa kaupunki voisi ottaa enemmän huomioon paikallisia yrittäjiä.
– Ylipäätään sellaista yhteisöllisyyttä kaipaisin lisää Kiuruvedelle. Muun muassa tapahtumissa kaupunki ja yritykset voisivat olla vahvemmin esillä, vaikka toki se vaatii paljon työtä ja resurssit ovat tällä hetkellä niukat.

Tekoja tarvitaan

Kiuruveden Yrittäjien puheenjohtaja Tomi Rönkkö osasi odottaa, ettei Kiuruvesi taistele barometrin kärkipaikoista. Silti viimeinen sija oli hänelle yllätys ja pettymys.
– Toki tämä tutkimus ei ole yksi ja ainoa totuus, mutta kyllähän se silti osviittaa antaa vallitsevasta tilanteesta. Itsekin olen monta vuotta tuonut Kiuruveden ongelmia esille ja nyt ne aika pitkälti toteutuivat tässä tutkimuksessa.
Rönkön mukaan on huolestuttavaa, että muualla Pohjois-Savossa ollaan menossa parempaan suuntaan, kun taas Kiuruvedellä kyselyn tulos oli kautta linjan huonompi kuin edelliskerralla. Arvosanat olivat tasaisen kehnoja.
Rönkön mukaan on hälyttävää, että yrittäjissä on jouduttu muutaman kerran toteamaan luottamushenkilöiden arvostuksen puute yrittäjiä kohtaan.
– Kaupungin ylin virkamiesjohto on kyllä yrittäjämyönteistä ja yhteydenpito puolin ja toisin säännöllistä, mutta harmillisesti konkreettiset teot ja tulokset ovat olleet vähäisiä.
– Työkaluja olisi parempaan, mutta pelkällä kokoustamisella asiat eivät parane, vaan pitäisi olla konkretiaa, jotta voitaisiin edistää myönteistä elinkeinopolitiikkaa.
Elinkeinoryhmän toiminta on Rönkön mukaan yksi avainasioista Kiuruvedellä.
– Mielestäni sen kokoonpanon tulisi koostua lähes kokonaan yrittäjätaustaisista henkilöistä. Toisaalta ymmärrän kyllä, että kuntapolitiikkaan lähteminen kiinnostaa vain harvoja. Yrittäjät ovat tottuneet tekemään päätöksiä nopeasti, kun taas politiikassa asiat tapahtuvat hitaammin.
– Toinen ja todella ikävä syy yrittäjien poissaoloon kuntapolitiikasta on se, etteivät kiuruvetiset yrittäjät edelleenkään halua sitoutua liikaa poliittisesti, sillä siitä voi yhä koitua ongelmia, vaikka tilanne onkin parantunut vuosien mittaan.
Laura Kekkosen mukaan myös yrittäjien aika on kortilla.
Kiuruveden hieman tahriintuneeseen imagoon on nyt satsattava Tomi Rönkön mielestä. Sen parantaminen ei käy sormia napsauttamalla, vaan vaatii vuosien työn.
– Elleivät omat eväät riitä kurssin kääntämiseen, voi olla paikallaan käydä katsomassa, miten elinkeinoa ja imagoa hoidetaan ”aidan toisella puolella”. Toisaalta tässä kohtaa on myös hyvä muistaa, että imagoon vaikuttavat paikkakunnalla jo toimivat yrityksetkin ja yrittämisen pääarkkitehti on itse yrittäjä, ei kunta.
Kaupungilla on paljon säästöpaineita, mutta Rönkön mielestä elinkeinopalveluista ei pitäisi missään nimessä säästää.
– Jos täällä ei huolehdita nykyisistä yrityksistä eikä tänne saada uusia, tulee jo ennestään laahaava talous laahaamaan tulevaisuudessa vieläkin pahemmin. Nyt jos koskaan tulisi satsata yrittäjyyteen.
Rönkkö uskoo ja toivoo, että barometrin tulos toimii hyvänä herätyksenä Kiuruvedellä.
– Pohjalta on vain yksi suunta ja se on ylöspäin.

Toimiin aiotaan ryhtyä

Rönkkö oli äskettäin vieraana kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka kertoo, että barometrin tulosta käytiin läpi rakentavassa hengessä, ja toimiin on tarkoitus ryhtyä, jotta Kiuruveden tilanne kohenisi jatkossa.
– Elinkeinojaoston yksi keskeinen tavoite tulee jatkossa olemaan se, että tällä ja seuraavalla valtuustokaudella barometrin tulosta parannetaan, Muiniekka linjaa.
– Lisäksi päätimme, että kaupunginhallituksen ja yrittäjien puheenjohtajat kutsuvat syksyllä molempien hallitukset yhteistyökokoukseen. Näistä tapaamisista on tarkoitus tehdä säännöllisiä ja saada ratkaistuksi se, kuinka kaupunki voisi palvella yrittäjiä paremmin, koska ehdottomasti haluamme niin tehdä.
– Meillä on kyllä jo ihan monipuoliset palvelut yrittäjille olemassa, kuten esimerkiksi neuvontaa, tilapalvelua ja niin edelleen. Myös infra on hyvällä tolalla, mutta selkeästi tällaista yhteistä pöytää tarvitaan, jossa käydä yhteisiä aloitteita, hankkeita ja muita asioita läpi.
Muiniekka arvelee, että koronatilanne on ollut yhtenä syynä Kiuruveden arvosanoihin.
– Keväällä oli ajanjakso, jolloin yrittäjien ja kaupungin välinen vuorovaikutus jäi vähäisemmäksi. Nyt onneksi tilanne on alkanut normalisoitua.

  • Vilho Ruotsalainen

    Vilho Ruotsalainen Uudet yritykset tuo kasvua, ja jos tänne ei saada niitä houkuteltua, on turha ihmetellä näitä tilastoja mitä on julkaistu Jotain porkkanaa pitää olla, tällä on toimiva rautatie todella hyvät mahdollisuudet jo senkin puolesta, yritysystävällisyydestä, olisin hieman huolissani, kun katsoo näitä meidän yritystiloja, ja tarve saada muutoksia yritykselle sopivaksi, uskoisin että ne on kiven alla, Tilat on jääneet jälkeen jo ulkonäyllisestikin. Silmät auki ja järki käteen ja eteenpäin.

Kommentointi ei ole käytössä.