Blogi (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Koivikon muistoja

Koivikon muistoja

KOIVIKON lavan rakensivat Sotainvalidien Veljesliiton talkoomiehet ja he järjestivät siellä tansseja 1964 syksyyn saakka, jolloin Kiuruveden Palloilijat vuokrasi lavan yksin syksyksi 1964 ja ensimmäiset tanssit siellä järjestettiin 9.9.1964. Tapani Lempinen lupasi järjestää luvan, orkesterin ja lipunmyyjän, Olavi Hyvärinen pääsyliput ja järjestysmiehet.

SAMALLA innolla ruvettiin vuokraamaan Jänteeltä Suojaa talvella ja kesällä Koivikkoa yhdessä Urheiluautoilijoiden kanssa. Syksyllä 1965 ruvettiin puhumaan lavan vuokraamisesta ja kenties sen ostosta. Kauppakirjoja varten tarvittava virallinen kokous ostamisesta pidettiin Säästöpankin kerhohuoneessa 31.5.1966. Silloin tehtiin päätös Koivikon tilan ostamisesta yhteisesti Kiuruveden urheiluautoilijat ry:n kanssa. Kauppakirjan allekirjoittavat seuran puheenjohtaja Pentti Jumppanen ja rahastonhoitaja Jouni Peltola, hinta on 10 000 markkaa ja kaupantekotilaisuudessa maksetaan 2 500 markkaa, sama summa 30.9.1966 ja loput 5 000 markkaa 1967 syyskuun loppuun mennessä ja silloin maksetaan myös korot 4,5 % ajalta 30.5.1966 – 30.9.1967.

HEINÄKUUSSA 1966 järjestettiin 13 tanssit (syksymmällä tietenkin lisää), joihin valittiin orkesterit: Kiurun Boys neljä keikkaa, Kari Kärkkäinen ja Jukka Kumpulainen kolme keikkaa, Esa Kaikkonen kaksi ja Klaus Kangas yhden. Valittiin seitsemän järjestysmiesryhmää, joissa kussakin oli viisi järjestysmiestä, yhteensä 35. Tanssit tuottivat voittoa Koivikolla ja innostuttiin pitämään tansseja myös talvella Aittojärven Kulmalla, joka vuokrattiin tarkoitusta varten talveksi. 1968 järjestettiin Koivikolla 47 tanssit, 1969 Koivikolla 38 tanssit ja Aittojärven kulmalla 27 tanssit.

MUUSIKKO Heikki Komulainen kertoi myöhemmin KiuPa-historiikkia varten, että hänen elämänsä ensimmäinen keikka oli Koivikolla 1966. Hänen kotinsa oli Koivikolta neljä kilometriä Ohenmäelle päin ja hän oli kuullut, että Kiurun Boys´n bändistä kitaristi jää tulematta Koivikon keikalle. Hän meni lavalle ja kysyi, saako soittaa tämän illan bändissä. Olivat luvanneet, mutta rahaa ei luvata. Keikan jälkeen olivat kuitenkin antaneet viisi markkaa. Kai soitto oli onnistunut. Heikki soitti sen jälkeen bändissä yli vuoden, kunnes siirtyi Jorma Huttusen tanssiorkesteriin.

KOIVIKON tanssit jatkuivat 1970-luvun. Kun tanssit lopetettiin yli kymmeneksi vuodeksi, ne aloitettiin KiuPan tekemän remontin jälkeen 1992, avajaisissa esiintyi Jaakko Teppo mukanaan Jussi Lapin orkesteri. Lipun ostajia oli silloin 430. Lavan ennätys oli 839 lippua 60–70-luvun taitteessa. Silloin ostettiin veroliput etukäteen poliisin kansliasta, huvivero oli 25 %. Näihin tansseihin verolippuja oli ostettu vain 800 lipunostajan tarpeisiin, mutta ahneus oli iskenyt ja se jälkeen oli kierrätetty 39 lippua ovelta kahteen kertaan. Poliisi pölähti tietenkin paikalle ja pojat saivat komennon tulla seuraavana päivänä maksamaan 39 lipun huviverot.

HEIKKI KOMULAISEN organisoimassa Muistojen Ilta -konsertissa 1996 tuli paikalle yli 40 kiuruvetistä soittajaa, kymmenisen bändiä ja 650 lipunostajaa. Ilmaiset soittajat tuottivat seuralle sievoisen tuoton. Vuosituhannen vaihteessa järjestettiin Koivikolla viimeiset tanssit. Sotainvalidit kävivät joka kesä muistelemassa entisiä ja kesälomalaiset kävivät muistelemassa Etelä-Suomesta nuoruuttaan, mutta molempien määrä uhkaavasti tippui. Olutlupa maksoi 1 000 markkaa ja valvontalupa 400 markkaa.

ELÄKELÄISET joivat vain kirkkaita, lomalaiset jäivät kylälle kapakoihin, mutta virkeät järjestysmiehet saivat katteen nousemaan lupienkin jälkeen voiton puolelle. Tanssilavan historia oli kuitenkin tullut päätökseen.

RAIMO TUORINIEMI
Kirjoittaja on kiuruvetinen yrittäjä ja jalkapalloaktiivi