Digitaalisen taiteen näyttelyssä on esillä Nanbanin luomia hahmoja, jotka ovat saaneet vaikutteita japanilaisesta animesta ja mangasta. Taiteilijanimi Nanban sai alkunsa väärin kirjoitetusta banaanista. Kuva: Tiina Kilvensalmi
Kulttuuri, Kuvataide (muokattu 17.3. 12:03) Tiina Kilvensalmi

Digitaalinen taide vie Nanbanin maailmaan

Digitaalisen taiteen näyttelyssä seikkaillaan Nanbanin luomien hahmojen värikkäässä maailmassa. Hahmot ovat saaneet vaikutteita japanilaisesta animesta ja mangasta. Näyttely on esillä kirjastossa maaliskuun ajan.

Tyhjälle älypuhelimen näytölle alkaa ilmestyä ääriviivoja, kun nuori lukiolainen, taiteilijanimeltään Nanban, liikuttelee sormiaan puhelimen näytöllä. Pian näytölle on syntynyt hahmo. Tytön hiukset saavat punaisen värin ja silmistä tulee taivaansiniset. On uskomatonta, kuinka taidokkaasti ja nopeasti kuva piirtyy puhelimen näytölle.

Kirjaston aulassa on maaliskuun loppuun saakka esillä Nanbanin digitaalista taidetta. Aulassa seikkailevat kymmenet toinen toistaan värikkäämmät hahmot, jotka ovat saaneet vaikutteita japanilaisesta animesta ja mangasta sekä pelimaailmasta. Hahmoille on ominaista tietynlainen tyyli. Niiden suuret silmät kertovat paljon niiden tunnetiloista.

Nanban pääsee taiteensa kautta arkisesta maailmasta toiseen ulottuvuuteen, jossa on rajana vain hänen oma mielikuvituksensa. Ja mielikuvitustahan riittää. Koulussa koepapereiden toinen puoli täyttyi piirustuksista ja joskus sarjakuvistakin.

Jokaisella hahmolla oma tarina

Nanbanin hahmot eivät ole vain yksi piirros puhelimen näytöllä tai julisteessa. Jokaisen hahmon takaa löytyy tarina. Hahmoilla on nimi, ikä ja oma elämäntarinansa. Joku hahmoista on tosi räväkkä ja harrastaa taistelulajeja, kun taas toinen on luova ja optimistinen muiden hahmojen piristäjä.

– Olen piirtänyt 145 original character -hahmoa. Eli kaikki ovat minun luomiani alkuperäishahmoja. Heillä on horoskooppimerkit, harrastukset ja tiedän jopa heidän kengännumeronsa. Jotkut ovat sukua toisilleen ja osa hahmoista kuuluu kulttiin.

Nanbanille taiteen tekeminen on myös keino käsitellä omia tunteita. Välillä sosiaaliset tilanteet ovat hyvin hankalia ja hän vetäytyy kuoreensa, ei ollakseen epäkohtelias, vaan siksi ettei vain pysty ilmaisemaan itseään. Paniikkihäiriöt ja ahdistus ottavat joskus vallan.

– Joskus ajatukseni tulevat esille paremmin kuvina kuin sanoina. Osa kuvista on synkkiä ja ne käsittelevät syvempiä tuntoja, kuten masennusta ja ahdistusta. Ne voivat herättää voimakkaitakin tunteita, siksi valitsimme näyttelyyn valoisampia kuvia.

Nanbanilla olisi myös piirtotabletti, jonka suuremmalle näytölle olisi helpompi piirtää. Silti hän käyttää puhelintaan, koska se kulkee näppärästi mukana. Taidetta saattaa syntyä ihan huomaamatta koulun välitunnilla tai kotona elokuvaa katsellessa.

– Äitini on aina kannustanut minua piirtämään. Minulla on varmaan kymmenen penaalia täynnä kyniä ja tusseja. Äiti osti minulle myös kirjoja, joista opin enemmän japanilaisesta taiteesta ja piirtämisen tekniikoista. Isäni hankki minulle maalaustarvikkeita. Digitaalisen piirtämisen aloitin neljä vuotta sitten. Haluaisin aloittaa taas uudelleen piirtämisen ihan paperille.

Nanban tykästyi japanilaiseen mangaan ja animeen jo lapsena äitinsä innostamana. Äidin kätköistä löytyi vanhoja mangapokkarisarjoja, ArtBook-kirjoja, DVD-elokuvia ja sarjoja ihan ulkomailta asti tilattuna.

– Tykkään vaan siitä tyylistä ja maailmasta. Minulle tämän tyylinen piirtäminen on helpompaa kuin realististen kuvien tekeminen. Minua kiinnostaa enemmän fantasiamaailma kuin todellinen maailma. Fantasian kautta pystyn paremmin ilmaisemaan itseäni.

Ensimmäinen taidenäyttely

Uusia teoksia syntyy kausittain. Välillä piirroksia syntyy monta päivässä, kun joskus piirtämiseen saattaa tulla kuukaudenkin tauko.

– Tämä on ensimmäinen näyttelyni. Olen aiemmin halunnut pitää taiteeni omana juttunani, enkä pitää tästä haloota. Auli Vaalama näki piirroksiani ja sai suostuteltua minut tähän. Tuntuuhan tämä vähän oudolle ja hämmentävälle, mutta on hienoa nähdä, että ihmisiä kiinnostaa taiteeni.

Nanban ei vielä tiedä unelma-ammattiaan, mutta piirtämisen ja taiteen tekemisen lisäksi häntä kiinnostaa kielten opiskelu. Nyt hän taitaa englantia, ruotsia, saksaa ja espanjaa sekä vähän japaniakin.

Nanbanin Digitaalisen taiteen näyttely on esillä kirjaston aulassa maaliskuun loppuun saakka. Instagramista Nanbanin löytää nimimerkillä @ban_nanban