Viime kuntavaaleissa äänestettiin kaupungintalossa, kuva vuodelta 2017.
Kuntavaalit 2021, Politiikka (muokattu 24.3. 9:48) Jaana Selander

Vaalit olisi voinut siirtää syksyyn

Kiuruvedellä puolueet suhtautuvat myönteisesti kuntavaalien siirtämiseen huhtikuulta kesäkuun 13. päivään. Monessa puolueessa vaalit olisi siirretty vielä kauemmaksi, syksyyn 2021.

Nyt Liikkeen sihteeri Harri Hyvönen pitää vaalien siirtämistä kaksipiippuisena juttuna.
– Terveys- ja turvallisuusnäkökulmasta katsoen vaalien siirto on hyvä asia. Myöskään demokratia ei omasta mielestäni tässä vaarantunut, mutta se, miten asia alunperinkään hoidettiin, jätti toivomisen varaa. Ratkaisu vaalien siirtämiselle tuli aika myöhään, kun aikaa valmistelulle olisi ollut koko alkuvuosi ja tätähän nostettiin esille jo tammikuussa, Hyvönen sanoo.

Vasemmistoliiton Rauno Pikkarainen arvelee, että päätös vaalien siirtämisestä tehtiin Uudenmaan ja Etelä-Suomen tautitilanteen mukaan.
– Kiuruvedelle vaalien siirtäminen sattui mahdollisimman huonoon aikaan. Nyt kaupunginjohtaja valitaan puoluekirjan mukaan. Jo aikaisempi valinta-aikataulun pakottaminen karsii hyviä ja järkeviä kandidaatteja, joilla ei ole keskustan jäsenkirjaa, Pikkarainen sanoo.

Keskustan Kai Ruhanen painottaa ihmisten terveyttä, se on tärkeämpi asia kuin vaalit.
– Vaalien siirrolla tuskin on isoa merkitystä kuntapolitiikkaan. Työ kunnan luottamustoimissa on pitkäjänteistä vaikuttamista ja vaalien siirtämisellä ei ole suurta poliittista merkitystä. Ehdokasasettelu on tehty ja vaaleihin ollaan kyllä valmistauduttu normaalisti.

Myös kokoomuksen Sari Lappalainen on sitä mieltä, että terveysturvallisuuden takia vaalien siirtäminen on hyvä päätös ja antaa aikaa tehdä erikoisjärjestelyjä.
– Tämä päätös olisi kyllä pitänyt tehdä aikaisemmin, eikä juuri muutamaa päivää ennen ehdokaslistojen jättöä. Vaalit olisi voinut siirtää jopa syksyyn. Mielestäni vallitseva koronatilanne olisi voinut vaikuttaa alentavasti äänestysprosenttiin. Osa porukasta olisi ehkä jättänyt äänestämättä.

Lappalainen lisää, että vaalityö ja ehdokashankinta on ollut näissä vaaleissa koronasta johtuen näkymättömämpää kuin normaalitilanteessa, sillä live-tapahtumia ei ole pystytty järjestämään.
– Ihmiset kuitenkin haluavat kohdata ja keskustella. Vaalien aikaan kylä on yleensä ollut eloisa ja nyt se tietty vaalihuuma olisi puuttunut. Sitäkin ihmiset kaipaavat, se luo yhteisöllisyyttä.

Lappalainen arvelee, että vaalien siirto saattaa hieman vaikuttaa ehdokaslukumääriin.
– Joka jäi miettimään, saa nyt harkita pitempään.

Perussuomalaisten Juha Tapanista ei haittaa ollenkaan, jos päätös vaalien siirtämisestä tehtiin terveyden kannalta.
– Ihmetyttää vain kun ollaan jo reilu vuosi eletty tätä korona-aikaa, niin olisi ollut varmaan mahdollista suunnitella nämä vaalit vietäväksi turvallisesti läpi. Ajankohdasta ajattelisin, että syksy olisi parempi vaihtoehto, mutta mennään näillä, mitä ministerit määrää.

Tapaninen toivoo, että kuntavaaleihin saadaan lisää ehdokkaita, kun saatiin lisää jatkoaikaa ehdokashankintaan.
Myös kristillisdemokraattien Marita Grönfors pitää vaalien siirtämistä hyvänä ratkaisuna, terveys on tärkeintä.

Mieluummin syksylle

Rauno Pikkaraisen mielestä kuntavaalit olisi ollut järkevintä järjestää lokakuussa.
– Nykyinen huhtikuun vaali aiheuttaa sen, että vaalivuoden talousarvio on vailla totuuspohjaa, niin kuin nyt kouluverkkoasiassa Kiuruvedellä. Samaten huhtikuun kuntavaalit ovat aiheuttaneet tarpeettomia investointi- ja rakennushankkeita kuntiin, Pikkarainen toteaa.

Pikkaraisesta olisi paljon järkevämpää, kun talousarvion hyväksyminen olisi vaalien jälkeen, näin uusi valtuusto pääsisi aloittamaan ”todellisen talouden pohjalta eikä toiveajattelulle tehdyn talouden pohjalta”.

Liike Nytin Hyvönen ihmettelee, miksi vaalien siirtoratkaisu perustui THL:n “matemaattiseen laskuharjoitukseen”, jossa päiväkohtaisten tartuntamäärien arvioitiin olevan jopa 11 200.
– Laskuharjoituksen käyttäminen yhdessä alkuvuoden säätämisen kanssa söi varmasti uskottavuutta siirtopäätökseltä näin jälkikäteen ajateltuna.

Hyvönen, joka on ammatiltaan sairaanhoitaja, muistuttaa, että koska tapauksessa koronatilanne on pahentunut ja rokotukset ovat vielä melko alussa.
– Toivon, että koronan tartuttavuusluku pysyy mahdollisimman alhaalla ja tilanne on parempi kesään mennessä niin, ettei vaalien siirtämistä syksyyn tarvitse enää miettiä. Tämä lisäaika on hyvä käyttää erilaisten käytännön järjestelyiden miettimiseen ja kehittämiseen niin, että kuntavaalit saadaan kesäkuussa pidettyä turvallisesti ja riskiryhmät on saatu paremmin suojattua rokotuksin. Kannattaa muistaa, että tämä saattaa nostaa äänestysprosenttia, mikä on ehdottoman hyvä asia.

Hyvönen myös arvelee, että ehdokkaiden määrä puolueilla todennäköisesti lisääntyy, kun vaaleihin tuli lisäaikaa ja ehdokaslistoja voi täydentää vielä 4. toukokuuta asti.