Lauantaina sammuvat sähkövalot ja syttyvät kynttilät.
Jaana Selander

Valomerkki ilmaston puolesta lauantaina

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa Earth Houria vietetään eri puolilla Ylä-Savoa lauantaina 27. maaliskuuta. Kunnat antavat yhteisen valomerkin ilmaston puolesta sammuttamalla julkisten rakennusten ja maamerkkien valaistusta klo 20.30–21.30. Myös yritykset, yhteisöt ja asukkaat haastetaan mukaan näyttämään valomerkkiä ilmaston puolesta.

Earth Hour on kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä kampanja, jonka tarkoituksena on osoittaa huolta ilmaston puolesta ja herättää pohtimaan omien toimien vaikutusta ympäristöön. Tapahtumaa on vietetty Suomessa vuodesta 2009.

Tänä vuonna Earth Houriin osallistutaan ainakin Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Lapinlahdella. Kiuruveden yläkoululla tapahtumaa vietetään pitkin viikkoa sammuttamalla valot ruokailujen ajaksi, ja ilmastoteemaa käsitellään myös aamunavauksessa.

Kaikki mukaan ilmastotyöhön

Iisalmi, Kiuruvesi ja Lapinlahti ovat mukana EAKR-rahoitteisessa KESTO-ilmastohankkeessa, jossa edellä mainittuihin kuntiin sekä Vieremälle laaditaan kuntien ilmastosuunnitelmat sekä Ylä-Savon yhteinen ilmasto-ohjelma. Hankkeen projektivastaava Kirsi Savolainen muistuttaa, että ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuntalaisten, yritysten ja yhteisöjen yhteistä sitoutumista. Earth Hour herättelee miettimään näitä konkreettisia tekoja, joita jokainen voi tehdä ympäristön eteen.

– Earth Hour ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan sen tarkoituksena on herätellä päättäjiä ja innostaa ympäristötekoihin. Tänä vuonna kampanjan yhteydessä kerätään lupauksia yhteiselle planeetallemme, ja lupaus voi koskea mitä tahansa elämän osa-aluetta tai arjen tekoa. Valojen sammuttaminen tunnin ajaksi on Earth Hourin tunnetuin teko, mutta osallistua voi monin eri tavoin kotona tai työpaikalla. Kannustamme kaikkia viettämään Earth Hour -tunnin omalla tavallaan esimerkiksi kynttiläillallisen merkeissä, Savolainen kannustaa.

Earth Hour on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, joka sai alkunsa Australian Sydneyssa vuonna 2007. Viime vuonna maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana ennätykselliset 190 maata. Suomessa kampanjaan osallistui tavalla tai toisella 1,4 miljoonaa ihmistä.