Maatalouslomittaja Iiris Reinikainen täyttää ensi vuoden toukokuussa 50 vuotta. Hän kuvailee itseään rockhenkiseksi oman elämänsä intiaaniksi. Hän harrastaa luontoa, tanssia ja fitnesiä.
Kuntavaalit 2021, Politiikka Jaana Selander

Iiris ajaa tasa-arvoa

Maatalouslomittaja Iiris Reinikaisen päämääränä on tasa-arvo. Transnainen on ehdolla Kiuruveden kuntavaaleissa Vasemmistoliiton listoilla. Reinikaisen mottona on ”Luomunaisiksi emme voi tulla, miehiä emme ole olkaamme siis transnaisia ”.

Iiris Reinikaista pyysi kuntavaaliehdokkaaksi sotakirjailija Rauno Jääskeläinen Siilinjärveltä, Jääskeläinen on lähtöisin Kiuruvedeltä.

– Lähdin ehdokkaaksi, sillä koin, että minulla on annettavaa kunnallispolitiikassa. Myös Vasemmistoliiton arvot ovat lähellä omia arvojani. Tavoitteitani kuntapolitiikassa ovat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, Reinikainen sanoo.

– Näin synkkinä aikoina demokratian toteutuminen ei ole itsestäänselvyys, myös taloudelliset näkökulmat on otettava huomioon. Teollisuutta täytyy saada Kiuruvedelle lisää. Teollisuus tuo mukanaan veronmaksajia. Myös palvelut pitää säilyttää Kiuruvedellä, muuten ne karkaavat kasvukeskuksiin.

Lypsykarjatilalla lomittaja

Reinikainen on maatalouslomittaja ja kuuluu lomitusrenkaaseen. Renkaan maatilat ovat lypsykarjatiloja.

– Käyn myös toisinaan renkaan ulkopuolella lomittamassa. Työ on pääsääntöisesti lehmien hoitoa, kuten lypsyä, ruokintaa, vasikoiden juottoa ja niin edelleen. Pidän eläimistä ja työstäni, Reinikainen sanoo.

Reinikainen kuvailee ammattiaan mielekkääksi ja haastavaksi. Työ on oma-aloitteista, päätöksiä on kyettävä tekemään itsenäisesti.

Reinikaisen työnantaja on Ylä-Savon lomituspalvelut ja Iisalmen kaupunki. Hän työskentelee etupäässä kiuruvetisillä maatiloilla.

– Olen ollut saman työnantajan palveluksessa 30 vuotta.

Kun Reinikainen valmistui Kiuruveden yläasteelta, hän meni maatalousoppilaitokseen. Työnantajan kautta Reinikainen on suorittanut karjatalouden ammattitutkinnon ja laatukoulutuksen.

– Maatalouslomittajan palkkaus ei mielestäni vastaa nykypäivän vaatimustasoa. Jatkuvat leikkaukset, kuten kilometrikorvausten vähentäminen ja työajan pyöristykset, eivät palvele ketään. Tämä johtaa osaavan ammattihenkilökunnan siirtymiseen muille aloille.

Reinikainen vaatii, että lomitusmäärärahojen leikkaukset lopetetaan.

– Päinvastoin määrärahoja tulee lisätä. Myös viljelijöiden lomapäivien lukumäärää pitää korottaa.

Ilkasta Iirikseksi

Iiris Reinikainen muuttui miehestä naiseksi 2010-luvun loppupuolella. Samalla nimi muuttui Ilkka Juhanista Iiris Juliaksi. Virallisesti hänestä tuli nainen vuonna 2018.
Reinikainen on käynyt pitkän henkisen ja fyysisen prosessin muuttuessaan miehestä naiseksi. Iiris Reinikainen on leikauttanut omalla kustannuksellaan rinnat ennen kuin meni Helsingin yliopistolliseen sairaalaan sukupuolen korjaukseen.

Kirjailija Heidi Jaatinen teki Iiris Reinikaisesta jutun Kiuruvesi-lehteen tammikuussa 2018. Jutussa Reinikainen avaa mitä sukupuolen korjaushoitoon pääseminen edellyttää. Sukupuoli-identiteetin poliklinikalla psykiatri ja sairaanhoitaja pohtivat yhdessä sukupuolen korjausta haluavan kanssa, onko hän kykenevä käymään vaativan prosessin läpi.

– Pääosin suhtautuminen minuun on ollut Kiuruvedellä positiivista ja myönteistä, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi transfobiset ihmiset.

Kadulla harvemmin kukaan tulee kuitenkaan Iiris Reinikaista haukkumaan päin naamaa, mutta netissä niin voi tapahtua.

– Niin kuin sanottua kiuruvetiset ovat suhtautuneet minuun ihan fiksusti, mutta en voi tietää muiden osalta.

Facebookissa Iiris Reinikaisella on yli 13 000 seuraajaa.

Kiuruvesi on Reinikaisesta kiva paikka asua. Hän elelee Aittojärven Honkamäellä.
– Täällä on rauhallista ja mukavia ihmisiä.