Iisalmen Yrittäjät ry on palkinnut Kiuruvedeltä kotoisin olevan Eetu Tikkasen Iisalmen Vuoden nuorena yrittäjänä. 34-vuotias Tikkanen luotsaa Kahvila-Ravintola Iltalypsyä Iisalmessa ja Kiuruvedellä sekä Iisalmen kulttuurikeskuksen Ravintola Tillyä.
Lisäksi repertuaariin kuuluu Willimaku, joka valmistaa käsin erilaisia tuotteita kuusenkerkästä, mesiangervosta, horsmankukasta ja muista villiyrteistä. Tuotteita ovat muun muassa alkoholittomat kuohujuomat, glögitiiviste, hillokkeet, makusiirapit ja marmeladit. Myös Talwimaku-mustaherukkaglögi ja perinnereseptiikalla tehdyt Pitomaku-tuotteet (kuten kahvikakut, pitkot, joululaatikot ja imelletty mämmi) kuuluvat valikoimaan.
Tikkanen sanoo yllättyneensä saamastaan palkinnosta.
– Mutta iloinen yllätys tämä ehdottomasti on. Hienoa, että huomioidaan tehdystä työstä.
Tikkanen on jo pitkään ollut mukana yritystoiminnassa. Iltalypsy perustettiin vuonna 2008 ja siitä lähtien hän oli yrityksessä hiljaisena yhtiömiehenä. Kun vuonna 2012 syntyi osakeyhtiö, otti Tikkanen ohjakset. Niinpä hänellä on yrittäjätaustaa jo yli kymmenen vuotta.
– Lisäksi olen ollut aktiivinen toimija Iisalmen Yrittäjissä. Istuin muun muassa hallituksessa neljä vuotta. Nämä kaikki asiat varmastikin vaikuttivat siihen, että minut palkittiin. Nyt myös alkoi olla viimeinen mahdollisuus, sillä suositus on, että Vuoden nuori yrittäjä olisi alle 35-vuotias, Tikkanen pohtii.
Koronasta on noustu
Tikkanen sanoo, että hänen yritystoimillaan menee tällä hetkellä kohtalaisesti.
– Takana on ollut haasteellisia vuosia koronan takia, mutta viime kesä ja syksy olivat sitten jopa poikkeuksellisen kiireistä aikaa. Tilauskantaa oli todella paljon. Toki osa tapahtumista oli varmasti sellaisia, että ne olivat siirtyneet korona-ajalta viime kesälle ja syksylle.
– Muutoin tässä on mennyt tasaisesti sytkytellen ja uutuutena on tullut Iisalmen kulttuurikeskuksen ravintolan pitäminen, jonka aloitimme viime elokuussa. Meillä ei ole aikaisemmin ollut juhlapaikkaa pitopalveluille, mutta nyt saatiin sekin asia järjestymään. Juhlatiloja olikin paljon meiltä kyselty ja muutenkin meitä pyydettiin tulemaan Iisalmen kulttuurikeskukselle.
– Sinällään siihen oli helppo lähteä, koska meillä oli jo niin pitkä kokemus ja paljon tietotaitoa ravintolan pyörittämisestä Kiuruveden kulttuuritalon yhteydessä.
Tulevaan Eetu Tikkanen katsoo myönteisesti.
– Näkymät ovat valoisammat mitä ajattelin, kiitos leudon talven. Energiakriisi ei ole päässyt rokottamaan meitä niin pahasti kuin pelättiin. Toki hinnat ovat nousseet, mutta pahin uhkakuva ei onneksi ole toteutunut. Sähköä riittää edelleen, mikä on meille elinehto.
Tilauskantaa on alkanut tulla jo syksyllekin saakka, mikä on yleensä hyvä merkki.
– Uusiakin ideoita pyörii koko ajan mielessä, mutta tällä hetkellä suurin keskittyminen on elintarvikepuolen kehittämisessä, etenkin leipomotuotteissa, sillä siinä on taustalla iso investointi.