Tämän vuoden By Iisalmi -tunnustuksen ehdokkaat on julkistettu. Yksi ehdokkaista on Kiuruvedeltä kotoisin oleva Eetu Tikkanen, joka toimii yrittäjänä Kahvila-Ravintola Iltalypsyssä ja Ravintola Tillyssä. Muut ehdokkaat ovat Rebekan hoitokoti ja Hoitokoti Kultasirkku, Liikuntaseura Ote sekä Mähösen musiikkikaupan yrittäjä Marko Mähönen.
Iisalmen kaupunki tiedottaa, että vuosittain jaettavalla By Iisalmi -tunnustuksella halutaan nostaa esille tekoja, joilla on vaikutettu myönteisesti Iisalmen seudun vetovoimaisuuteen ja elinvoimaisuuteen. Tunnustus on osoitus tinkimättömästä ”Haluan tehdä parasta” -asenteesta ja positiivisuudesta, jolla on tehty hyvää Iisalmessa tai jopa kansainvälisesti. Tunnustus on kunnianosoitus myös ehdokkaan kannustaville taustajoukoille – ihmeet tehdään yhdessä.
Kiuruvetisjuurisista By Iisalmi -tunnustuksen on aiemmin voittanut vuonna 2020 liikunta-alan yrittäjä Laila Korhonen, omaa sukuaan Kämäräinen. Hän pyörittää Iisalmessa Keila- ja liikuntakeskus Liikettä yhdessä puolisonsa Timo Korhosen kanssa.
By Iisalmi -tunnustuksen äänestysaika on tänä vuonna 7.9.–6.10.2023. Eniten yleisöääniä saanut ehdokas julkistetaan By Iisalmi -tunnustuksen saajaksi ja nimitetään brändilähettilääksi By Iisalmi -seminaarissa 8.11.2023 Iisalmen kulttuurikeskuksessa.
Tarinoihin Iisalmen seudun ihmeidentekijöistä voi tutustua internetissä osoitteessa www.iisalmi.fi/byiisalmi. Siellä voi myös äänestää omaa suosikkiaan.
Yritteliäs pienestä pitäen
By Iisalmi -tunnustus jaetaan nyt seitsemännen kerran. Eetu Tikkasta kuvaillaan Iisalmen kaupungin tiedotteessa syvästi savolaisia ja aidosti paikallisia kahvila- ja ravintolaelämyksiä raikkaalla otteella loihtivaksi yrittäjäksi.
– Oman yrittäjäurani aloitin 24-vuotiaana, kun jatkoimme ravintolatoimintaa legendaarisen Timosauruksen tiloissa vuonna 2012. Ennen yrittäjyyttä olen työskennellyt perheyrityksissämme kotitilalla ja ravintolassa. Lisäksi ehdin saada kokemusta tarjoilutyöstä pääkaupunkiseudulla ennen kuin opiskelin Kuopiossa restonomiksi, Tikkanen kertoo Iisalmen kaupungin verkkosivuilla.
– Olen ollut pienestä asti varsin yritteliäs. Varhaisimpia muistojani yrittämisestä on, kun sisareni kanssa valmistimme wc-paperihylsyistä joulutonttuja ja kesällä serkkujen kanssa tuotimme teatteriesityksiä. Molemmissa markkinoinnin kohteena oli saman katon alla asuva mummu, joka oli vakioasiakas niin koriste-esineille kuin pääsylipuillekin.
Sittemmin ideoita on putkahdellut uusien tuotteiden ja liikeideoiden muodossa, ja yritystoiminta onkin ollut varsin rönsyilevää aina omista ravintoloista leipomoon ja villiyrttien jatkojalostukseen.
– Yksi yrityksemme tärkeimpiä arvoja on paikallisuus. Paikallisuus ei ole vain lähiraaka-aineita, vaan siihen liittyy savolaisuus syvemmin. Iltalypsyn tarina ja tuotteet pohjautuvat maitoon ja maaseutuun. Tillyn punainen lanka puolestaan on Juhani Ahon herkullisessa tarinassa. Iisalmen kulttuurikeskuksen tilat on nimetty paikallisten merkkihenkilöiden mukaan ja Tilly on jatkoa muun muassa Vennylle ja Eino Säisälle.
Tikkasen mukaan myös oppilaitosyhteistyö on tärkeää, kun opiskelijat ja ohjaajat jakavat osaamistaan esimerkiksi uusimmista laitteista ja työtekniikoista.
– Pyrin lisäksi osallistumaan aktiivisesti alueen hankkeisiin. Erilaiset hankkeet ylläpitävät jatkuvaa kehittymistä ja antavat mahdollisuuden haistella ja maistella alan viimeisimpiä tuulia, Tikkanen kiteyttää.