Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Kiuruvesi-lehti on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia 2 ja 16, ja antaa sille huomautuksen. Kuva: ADOBE
JOURNALISMI, Uutiset Jaana Selander

Kiuruvesi-lehdelle langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta

Langettava päätös 8617/PL/23

Kiuruvesi-lehti

Asia: piilomainonta

Kiuruvesi-lehti julkaisi samalla aukeamalla yrittäjän haastattelun ja hänen yrityksensä mainoksen. Jutulle oli journalistiset perusteet, mutta kokonaisuus oli piilomainontaa. Päätoimittaja ei esittänyt journalistisia perusteluja sille, miksi haastateltavaksi oli valittu samasta lehdestä maksullisen ilmoituksen ostaneen yrityksen edustaja.

Kantelu 7.6.2023

Kantelu kohdistuu Kiuruvesi-lehteen, joka julkaisi 12.4.2023 paperilehdessä samalla aukeamalla rengaskauppiaan haastattelun ja hänen yrityksensä mainoksen. Kantelun mukaan tämä on hyvän tavan vastaista.

Päätoimittajan vastaus 25.9.2023

Kiuruvesi-lehden vastaavan päätoimittajan Jaana Selanderin mukaan Journalistin ohjetta 16 on selkeästi rikottu.

Päätoimittajan mukaan on hyvä, että asia on noussut esiin.

Toimituksellisesta päätösvallasta päätoimittaja kertoo kuitenkin aina pitäneensä kiinni kuin ”vihainen rakkikoira”, eikä ohjetta 2 ole päätoimittajan mukaan rikottu. Päätoimittajaa pyydettiin täydentämään vastaustaan, jolloin hän kertoi yrittäjän päätyneen haastateltavaksi talon oman väen ideasta ilman ulkopuolista painostusta. Päätoimittaja ei kuitenkaan esittänyt journalistisia perusteluja sille, miksi haastateltavaksi oli valittu samasta lehdestä maksullisen ilmoituksen ostaneen yrityksen edustaja.

Ratkaisu

JO 2: Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

Kiuruvesi-lehti julkaisi jutun auton renkaista ja rengasmarkkinoista sekä rengaskauppiaan haastattelun. Samalla aukeamalla oli kyseisen rengasliikkeen mainos.

Jutulle oli journalistiset perusteet: kesärengassesonki oli alkamassa ja rengasmarkkinoilla oli maailmanpoliittisten muutosten vuoksi tapahtunut kuluttajia mahdollisesti kiinnostavia muutoksia.

Päätoimittaja ei kuitenkaan esittänyt journalistisia perusteluja sille, miksi jutun ainoaksi haastateltavaksi valittiin samasta lehdestä maksullisen ilmoituksen ostaneen yrityksen edustaja.

Yrityksen edustaja sai jutussa puhua varsin positiiviseen sävyyn liikkeensä suosiosta sekä tarjonnasta. Lukijoille syntyi kokonaisuudesta käsitys, että jutun ja mainoksen välillä oli kaupallinen yhteys, mikä oli omiaan heikentämään luottamusta journalismin riippumattomuuteen.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Kiuruvesi-lehti on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia 2 ja 16, ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Eero Hyvönen (pj.), Marja Keskitalo, Johannes Koponen, Anssi Marttinen, Minna McGill, Valpuri Mäkinen, Hanna Parhaniemi, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt, Timo Sipola, Jani Tanskanen, Marjukka Vainio-Rossi, ja Erja Yläjärvi.

 

Rengassesonki on taas alkamaisillaan – kesärenkaiden saatavuus on hyvä ja hinnatkin ovat jo palanneet koronaa edeltävälle tasolle