Elina Erholtz kokee, että on löytänyt unelmiensa ammatin. Kuva: JAANA SELANDER
UUSI YRITYS, Uutiset (muokattu 13.8. 12:48) Jaana Selander

Askelina tukee hyvinvointia – Elina Erholtz perusti yrityksen, jossa saa apua stressiin ja keskittymisen puutteeseen

Elina Erholtz on perustanut hyvinvointialan yrityksen Askelina.

Yhteisöpedagogi Elina Erholtz on perustanut hyvinvointialan yrityksen Askelina. Erholtz on kouluttautunut intialaiseksi päähierojaksi ja kokonaisvaltaiseksi rentoutusohjaajaksi. Kolmen vuoden ajan Erholtz on jo tehnyt unelmatöitään erilaisten työyhteisöjen vuorovaikutuskulttuurin ja yhteishengen parissa, eli luonut tiimihenkeä.

Askelina nimi kuvastaa askeleita kohti muutosta, mitä se sitten onkaan, mitä kukin tavoittelee. Onko se parempaa yöunta, stressinsietokykyä, liikuntaa, rentoutusta, hemmottelua vai ylipäätään oman hyvinvoinnin lisäämistä ilman sen suurempaa syytä?

Erholtz on jo antanut intialaista päähierontaa ja kokonaisvaltaista rentoutusta kotonaan. Raivaajapuistossa Erholtz on vetänyt kehonpainotreenejä ja vuorovaikutustaitoja Jukka Keräsen yrityksessä Tiimihenki Oy. Kirjastossa Erholtzin vastuulla on ollut ohjelmapalveluita, Erholtz on toiminut Hölinä-keijuna ja vetänyt satutunteja.

Tällä hetkellä Erholtz on päätoiminen yrittäjä. Hänellä on oma toiminimi.

– Lähdin yrittäjäksi, sillä minulla on eri alojen tietotaitoa ja osaamista. Ajattelin, että voisi työllistää itseni ja saisin näin ehkä pysyvän työpikan, tähän saakka minulla ei ole ollut vakituista työpaikkaa.

Erholtz on ollut tyytyväinen ratkaisuunsa, yrittäjänä saa tehdä niin paljon töitä kuin jaksaa. Se on ollut antoisaa, jännitys on kuitenkin se, miten kaikki ryhmät pääsevät alkamaan. Miten tulee osallistujia.

Hieronta auttaa stressiin

Intialaisen päähieronnan Erholtz opiskeli Iisalmessa. Intialainen päähieronta voi auttaa stressiin, ehkäistä migreeniä, vaikuttaa rauhoittavasti yöuniin.

– Päähieronta auttaa keskittymään, parhaimmat saattavat jopa torkahtaa.

Kokonaisvaltaista rentoutusta Erholtz on opiskellut Oulun yliopiston Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa Oulussa.

– Rentoutustunneilla kannattaisi käydä useamman kerran. Rentoutus on matka omaan hyvinvointiin. Erilaisissa harjoituksissa rauhoitetaan omaa stressitasoa ja kykyä olla siinä hetkessä, Erholtz kuvaa.

Rentoutuminen on tärkeää, kun elämme tietotulvaa täynnä olevassa yhteiskunnassa. Ympärillämme on paljon aistiärsykkeitä, stressitasosta on haastavaa palautua. Rentoutusharjoituksissa treenataan palautumista, kaiken lähtökohta on hengittäminen.

Kehonpainotreenejä Erholtz vetää ulkona. Kehonpainotreeni edistää omaa fysiikkaa, tasapainoa. Omalla kehonpainolla pystyy ylläpitämään lihaksistoa ja kehittämään lihaksia sekä ylläpitämään liikkuvuutta.

Erholtz sanoo, että myös yhteisöllisyys antaa voimaa, yksin kotona harvoin saa treenattua.

Elina Erholtz kävi armeijan vuonna 2003. Vuosi sitten hän leikkasi itselleen kaljun.

Armeija ja hiukset pois

Elina Erholtz kävi armeijan vuonna 2003. Vuosi sitten hän leikkasi itselleen kaljun. Erholtzilla on ollut aina pitkät hiukset, ja siksi hän halusi kokeilla miltä tuntuu olla kalju.

– Se oli vapauttavaa, koin, että yhtä aikaa, kun hiukset kasvoivat takaisin, kasvoin ihmisenä, Erholtz sanoo.

Ihmiset pitivät Erholtzin ratkaisua rohkeana.

– Moni sanoi, että wau! ja kysyi myös, miksi? Sain kehuja, kuin aina olisin kuulemma ollut kalju. Joskus ihminen ei voi valita, onko kalju vai ei, jos sairastuu. Ajattelen, että kaljuuden ei aina tarvitse olla negatiivinen asia, vaikka hiukset ovat osa minuutta, ne ovat kuitenkin enemmän ulkoista minua.

Pään kaljuksi ajaminen liittyi Eholtzilla myös rentoutuskurssin aloittamiseen, ilman hiuksia sai kokonaisvaltaista pään tuuletusta.

– Ja sain laittaa hyvää kiertämään lahjoittamalla hiukset, jatkaa Erholtz.

Eniten Elina Erholtz rakastaa satutuntien pitämistä lapsille alueen kirjastoissa. Lukeminen jäi päälle kahdesta lukemaan innostavasta hankkeesta.

– Lukeminen kannattaa aina, sekin edistää hyvinvointia.

Elina Erholtz sanoo, että jokaiselle on olemassa kirja.

– Parasta on kun lukemisinnostushankkeen aikana yksi oppilas käski äitinsä tulla heti samana päivänä kirjastoon, kun Hölinä-keiju niin toivoi, että kirjastossa pitää käydä. Lapset tykkäävät kun Hölinä-keiju lukee innostuneesti eläytyen. Tarinan voima on arvokas, taianomainen. Lukemisessa ei ole muuta kuin hyvää. Monet taidot kehittyvät, kun lukee. Itse olen lukenut 9-vuotiaalle Selja-tytölle koko hänen ikänsä, Erholtz sanoo.