Kiuruvetisjuurinen Esko Matikka on kehitellyt Suomi Sytytyspalat, joita valmistetaan Toimi-työvalmennussäätiöllä Iisalmessa ja pian myös Kiuruvedellä.
Toimi-säätiö on yksityinen ja voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen toimija, joka tarjoaa työtä nuorille ja osatyökykyisille. Suomi Sytytyspaloja on myynnissä noin 1 200 liikkeessä ympäri Suomea.
Yrittäjä Esko Matikan ja Timo Villasen BioTeco Oy hankki Suomi Sytytyspalat -liiketoiminnan Tulipari Oy:ltä marraskuussa 2023.
Suomi Sytytyspalat on Esko Matikan ideoima tuote, joka oli kulkenut Matikan ”salkussa” jo jonkin aikaa. Matikka kertoo, että alkuun hän teki yhteistyötä kiuruvetisen Ahti Siposen kanssa, koska Siponen oli ideasta kiinnostunut ja teki silloin polttopuubisnestä. Ahti Siponen pyöritti yksin Tulipari Oy:tä vuoden 2023 loppusyksyyn saakka, koska Matikka lähti siinä vaiheessa ulkomaille.
– Sitten viime syksynä minulle tuli mahdollisuus jatkaa sytytyspalatoimintaa ja Timo Villanenkin soitteli, että on myynyt kuljetusyrityksen ja jäänyt eläkkeelle. Hän kertoi miettineensä, että vielä jotain pientä voisi puuhastella ajankuluksi, Matikka kertoo.
Esko Matikka oli tutustunut Villaseen Siilinjärvellä, jossa heillä oli kuljetusliiketoimintaa.
– Ja nyt ollaan tässä, on lähdetty yhdessä kasvattamaan sytytyspalojen menekkiä.
Sytytyspaloille ei löydetty työntekijöitä
Matikka asuu Pieksämäellä ja Villanen Maaningalla. Viime syksystä lähtien Villanen on tehnyt sytytyspaloja omissa tuotantotiloissaan Maaningalla.
Tänä päivänä sytytyspalat tehdään pääasiassa Toimi-säätiöllä Iisalmessa. Tuotanto käynnistyi maaliskuussa.
Se, että Suomi Sytytyspaloja valmistetaan nyt Toimi-säätiöllä, on Kari Saastamoisen ansiota. Saastamoinen on Toimi-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja. Nimittäin Esko Matikka oli harmissaan, etteivät he saaneet Maaningalle Villasen avuksi työvoimaa, sillä kysyntää ja tilauksia oli paljon.
– Juttelin sitten Karin kanssa asiasta ja hän ehdotti Toimi-säätiötä. Mietin hetken ja jo viikon päästä oli tuotanto käynnissä.
Innostavaa yhteistyötä
Toimi-säätiön toimitusjohtaja Tuula Hirvonen ja hänen saappaissaan aloittanut Aki Heiskanen ovat innoissaan yhteistyöstä, joka tuo säätiölle tekemistä.
Myös Matikka ja Villanen ovat tyytyväisiä, sillä nyt Matikalle ja Villaselle jää aikaa tuotteen suunnitteluun ja markkinointiin.
Ja kappas vain, nyt käsissä on jo uusi tuote, kaksi sytytyspalaa sisältävä Suomi Sytytyspala, joka soveltuu retkeilijöille ja metsästäjille reppuun. Ajatus on, ettei kaikkien tarvitse ostaa kerralla 20 sytytyspalan rasiaa.
Matikka ja Villanen hakevat pienestä sytytyspalapakkauksesta käyttäjäkokemuksia ja tekevät isompaa sytytyspalarasiaa tunnetuksi.
Ahti Siponen oli ulkoistanut sytytyspalojen valmistuksen ja hän loi myyntiverkoston. Suomi Sytytyspaloja pyritään nyt saamaan liikkeelle paremmin. Sytytyspaloja on muun muassa suurilla keskusliikkeillä.
Nyt kun Matikka ja Villanen voivat keskittyä tuotteen suunnitteluun sekä markkinointiin ja valmistus on pääosin Toimi-säätiöllä, on yrityksellä enemmän kapasiteettia toimittaa sytytyspaloja myyntiin.
– On nimittäin paha myydä tuotetta, jos sitä ei voi toimittaa asiakkaille. Toimi-säätin ansiosta olemme saaneet tehtyä puskurivarastoa. Lisäksi kun pystymme tekemään suurempia kertamateriaaliostoja, saamme tuotantokuluja pienemmiksi.
Pieni sytytysrasia ei ole vielä keskusliikkeiden hyllyillä, mutta saattaa tulla vastaan vaikkapa erämessuilla.
Villasen ja Matikan tavoitteena on kasvattaa sytytyspalojen myynti noin 1,5 miljoonasta sytytyspasta noin 2–3 miljoonaan sytytyspalaan vuodessa. Suunnitteilla on myös automatisoitu tuotantolinja, jos sitä tarvitaan tulevaisuudessa.
Miehet muistuttavat, ettei Suomi sytytyspala ole markkinoiden halvin, mutta käyttöominaisuudet puhuvat puolestaan.
Yhteistyö toimii hyvin
Tuula Hirvonen kertoo innostuneensa Suomi Sytytyspalasta, sillä tuotteen valmistaminen on erittäin hyvä työtehtävä työvalmennussäätiölle, koska tuotteen valmistusta voi räätälöidä monille ja monen taitotasoisille ihmiselle. Toinen osaa paremmin toista kuin toinen, jokainen valmentautuja voi edetä taitotasonsa ja jaksamisensa mukaan Toimi-säätiöllä.
Toimi-säätiössä on vuoden aikana noin 500 asiakasta, joista osa on säätiön valmennuksilla lyhyemmän ajan, toiset pidemmän jakson. Valmennettava voi olla myös palkkatuella, joku voi olla nuori, jolla ei ole ammatillista koulutusta ja joku taas voi olla vaikka osatyökykyinen.
– Työvalmennus on sitä, että asiakkaan kanssa yhdessä tehdään palvelutavoitteet ja käydään läpi kiinnostuksen kohteet. Jollakin on sorminäppäryyttä, toisella laskemistaitoa, kaikille löytyy erilaisia työtehtäviä.
Hirvonen sanoo, että sytytyspalojen valmistaminen ja pakkaaminen on äärimmäisen arvokasta työtä, sillä valmentautujat tutustuvat koko työprosessiin laadunvalvonnasta lähtien ja näkevät lopulta tekemänsä tuotteen kaupan hyllyssä ja voivat olla ylpeitä siitä.
Hirvonen myös kiittelee Matikkaa ja Villasta, joiden kanssa yhteistyö on ollut ”äärettömän hyvää”.
–Voimme myös laittaa sytytyspalarasiaan tietoa säätiön toiminnasta. Siitä, kuinka tärkeää on pitää näitä työtehtäviä tällä alueella ja miten tällä työllä annetaan ihmisille mahdollisuus tehdä työtä.
Hirvonen kiteyttää, että yhteistyö Toimi-säätiön ja Suomi Sytytyspalojen kesken on win, win ja win ja vielä neljännen kerran win. Yhteistyöstä hyötyvät yritys, Toimi-säätiö, valmentautujat ja asiakas, joka tekee yhteiskunnallista hyvää hankkimalla tuotteen, jossa on arvomaailma kohdallaan.
Työ integroi yhteiskuntaan
Aki Heiskanen jatkaa, että kun paljon puhutaan syrjäytymisestä, että ihmisiä jää yhteiskunnan ulkopuolelle, työ integroi ihmisiä yhteiskuntaan ja ihminen kokee elämänsä merkitykselliseksi.
Tuula Hirvonen sanoo, että tässä tapauksessa yhteiskunta tekee juuri sitä mitä pitää eli pitää huolta kaikista kansalaisistaan.
Toimi-säätiöllä on kaksi toimipaikkaa, Iisalmessa ja Kiuruvedellä. Hirvosen mukaan työtehtävät ovat laajennettavissa molemmille paikkakunnille, myös Kiuruvedelle, minne valmistusta aiotaan viedä, koska volyymit ovat kasvaneet.
Toimi-säätiölle Iisalmeen on kehitetty sytytyspaloille niin sanottuja linjastoja ja nyt sytytyspaloja tehdään käsityönä. Toimi-säätiöllä on valmiudet myös kasvattaa työhön liittyvää automaatiota, joka tarjoaa taas uudenlaisia töitä.
– Valmentautuja-asiakas on ykkösasia meille ja vielä kun saadaan yrityskumppani, joka on halukas keskustelemaan arvomaailman asioista, se on meille todella arvokasta, jatkaa Hirvonen ja sanoo, että säätiö etsii koko ajan vanhojen kumppaneiden rinnalle uusia yrityskumppaneita, joille voitaisiin tehdä alihankintaa.
– Valitettavasti työtehtäviä on paljon ulkoistettu ulkomaille. Jos yrityksissä löytyy tahtoa tarjota työtä, jokainen voi kantaa siten kortensa kekoon yhteiskunnan eteen, välittää kaikista yhteiskunnan jäsenistä. Näin ihmiset saisivat polun aitoon työmarkkinaan. Tavoitteena on myös, että työmarkkinat näkisivät, että joka työpaikasta voisi löytyä töitä osatyökykyiselle, paikka harjoitella, Hirvonen jatkaa.
Kukin tekee mitä osaa
Esko Matikka pitää yhteistyötä Toimi-säätiön kanssa erinomaisena senkin takia, että koska on lähdetty kasvamaan, eteneminen tapahtuu tasaisempaa tietä, eikä yrityksen ole tarvinnut ottaa paljon velkaa investointeihin ja kantaa riskiä. Matikka sanoo paljon arvostavansa sitä, että yhteistyö on mutkatonta ja kapasiteettia saadaan tarpeen mukaan lisättyä ja vielä voidaan tehdä hyvää.
– Säätiö tekee mitä osaa, työvalmennusta, yrittäjät keskittyvät tuotteeseensa ja siitä välistä löytyy meidän yhteistyö, kiteyttää Hirvonen.
Villasella ja Matikalla on prosessissa vielä tuote, jonka kehittelyssä on ollut mukana myös Aalto-yliopisto, kyseessä on tuote, joka korvaa muovituotteita. Tuotetta testataan ja toiveissa on, että biohajoava tuote olisi pian markkinoilla.
Villanen on eläkkeellä ja Matikallakin oli jo toinen jalka eläkkeellä.
– Mutta nyt olo kuin 17-vuotiaana, kun on hieno yhteistyökumppani ja tiimi, eipä mukavammin voisi olla, iloitsee Matikka.