Kesäjuttusarjan viimeisessä osassa arvuuteltiin tätä esinettä. Kuva: HANNA SOINI
historia, Kulttuuri, museo Hanna Soini

Museon mysteeriesine -juttusarjan viimeinen osa tulee tässä – Lue jutusta, minkälaista taikauskoa tähän esineeseen liittyi

Lukijat ottivat tänä kesänä aktiivisesti osaa Kiuruvesi-lehden Museon mysteeriesine -juttusarjaan. Siinä arvuuteltiin Kiuruveden museosta löytyviä vanhoja esineitä ja niiden käyttötarkoitusta.

Viimeisessä osassa ihmeteltiin kuvan puuesinettä, joka olikin vaikea pähkinä purtavaksi. Esine löytyy Hyvärilän pihapiirissä olevasta vanhasta navetasta.

Museovastaava Jenna Ruotsalainen kertoo, että puuesine on lehmän kaulain eli lavi.

Kaulain on nimensä mukaan pudotettu lehmän kaulaan, ja lehmä on yleensä kiinnitetty siitä karsinassa sijaitsevaan keppiin.

Kaulaimesta erityisen tekee sen alaosaan kaiverrettu ristikuvio.

Ruotsalaisen mukaan ristikuviota on käytetty paljon karjatalouteen liittyvissä asioissa, kuten esineissä ja rakennuksissa.

– Karjatalouteen liittyi todella paljon taikauskoa. Ristikuvioita on monesti tehty suojelutarkoituksessa, Ruotsalainen kertoo.

Symboleilla on voitu suojella karjaa esimerkiksi pahoilta hengiltä tai petoeläimiltä. Niillä on haluttu myös estää lehmää joutumasta metsänpeittoon.

– Lehmät on päästetty kesäksi laitumelle ja toivottu, että ne tulevat takaisin. Toki mukana oli myös paimen.

Kyseisen lavin ikä ei ole tiedossa. Ruotsalainen arvelee sen olevan 1800-luvun lopulta, mutta se voi olla sitäkin vanhempi.

Jätä kommentti