Kiuruveden kaupungin kiinteistöpäällikkö Jaakko Koivunen on toiminut senioriasuntojen ”välittäjänä”. Aune Hyvönen on tyytyväinen asumismuotoonsa. Kuva: JAANA SELANDER
Kaupunki, Uutiset (muokattu 27.9. 12:41) Jaana Selander

Kiuruveden kaupungin yhteisölliset senioriasunnot kiinnostavat – Annikki Hyvönen toivoo huoneistoihin virkeitä ihmisiä kahvitteluseuraksi

Kiuruveden kaupunki remontoi Virranrantaan 10 itsenäisen asumisen huoneistoa. Sen jälkeen, kun noin 40 neliön asunnot tulivat vuokrattaviksi keväällä, puolet huoneistoista on jo saanut asukkaat.

Yksi ensimmäisistä asukkaista on Annikki Hyvönen. Hän muutti heinäkuun alussa Pyhäsalmesta Virranrantaan, takaisin kotiseudulle.

 – Asuin aiemmin Pyhäsalmessa ikäihmisille tarkoitetussa asunto-osakeyhtiössä, mutta se meni konkurssiin.  Ajattelin, että kun olen Kiuruvedeltä ja hautapaikkakin on jo täällä Kiuruvedellä, kiinnostuin muuttamaan Kiuruvedelle, Hyvönen sanoo.

Ensin Hyvönen kysyi asuntoa kaupungin vuokrataloyhtiö Kiurunkulmalta, mutta heillä ei ollut tarjota huoneistoa hissillisestä taloyhtiöstä.

–Ilmeisesti ne kerrostalot olivat jo täynnä. Kiurunkulmasta minulle tästä kohteesta vinkattiin. Olin nähnyt lehdestä aiemmin, että tällainenkin senioriasumisen vaihtoehto on olemassa, mutta silloin nämä asunnot eivät olleet valmiita, Hyvönen selittää.

Senioriasunnot ovat yhden käytöävän varrella.

Hyvönen tykkää asua uudessa kodissaan. Paikka on rauhallinen ja siisti. Lisäksi asumismuoto on yhteisöllinen. Yhteisessä tilassa voisi seurustella ja keittää kahvit, tarvittaessa järjestää vaikka juhlat.

   – Täällä yhteisessä tilassa on valmiina astiat, kahvinkeitin ja jääkaappi, ei tarvitse tuoda kuin leivonnaiset, Hyvönen sanoo.

Hyvönen toivoo, että senioriasuntoihin muuttaisi virkeitä ihmisiä, että olisi seuraa.

–  Muutoin nämä hienot paikat menevät hukkaan,  jos kaikki kyhjöttävät omissa asunnoissaan. Toiveena on, ettei tarvitsisi ihan yksin olla, voisi puhua välillä jonkun kanssa, Hyvönen selittää.

Hyvönen ostaa huoneistoonsa siivouspalvelun ja lapset käyvät kaupassa hänen puolestaan. Muita palveluja hän ei ole tarvinnut, sillä terveys on hyvä ikäisekseen, ikää tulee 90 vuotta. Muistikin pelaa.

Hyvönen pesee pyykkinsä yhteisessä pyykkituvassa ja on tällä hetkellä ainoa saunoja. Sauna on helppo panna päälle katkaisinta painamalla.

Hyvönen sanoo tuntevansa Virranrannassa olonsa turvalliseksi, häiriöitä ei ole ollut. Yhdelle ihmisille riittää hänen mukaansa hyvin asunnoksi  40 neliötä.

Koska senioriasunnot on rakennettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) avustuksella, asukasvalinnassa vaikuttavat muun muassa asunnon tarve, ikä, fyysinen kunto sekä tulot ja varallisuus. Senioriasunnot vuokraa kaupunki, vuokra on 40-neliöisestä asunnosta 570 euroa kuukaudessa, vuokra pitää sisällään sähkön, lämmön ja veden.

Senioriasuntojen remontti maksoi noin 700 000–800 000 euroa, tästä summasta ARA:n avustus oli 25 prosenttia, noin 190 000 euroa. Huoneistojen markkinoinnin kaupunki aloitti keväällä.

Kuudeskin asunto täyttyy

Senioriasunnot sijaitsevat entisessä Kotirannassa, joka alun perinkin oli tarkoitettu itsenäiseen asumiseen.  Senioriasunnoissa voivat asua sen kuntoiset ihmiset, jotka kykenevät itsenäiseen asumiseen, mutta jotka voivat tarvittaessa ja halutessaan hyödyntää Virranrannan palveluja, hyvinvointialueen palveluja ja yksityisiä palveluja.

Senioritalossa on hyvät yhteiset tilat, josta löytyvät kahvinkeiitn, pesukone, jääkaappi ja astiat.

Senioriasunnot ovat saman käytävän varrella ja asuntoihin on omat avaimet. Asunnot on suunniteltu ensisijaisesti yksin asuville, mutta esimerkiksi pariskuntakin voi mahdollisesti asua samassa asunnossa. Asunnot ovat kooltaan noin 40 neliötä ja suhteellisen identtisiä. Kussakin asunnossa on olohuone-tupakeittiö ja oma kylpyhuone nykyaikaisella varustetasolla. Asukkaille on myös yhteinen sauna- ja pesutupa. Saunaan pääsee pyörätuolilla. Kaikki tilat ovat esteettömiä, ovia on levennetty ja seiniä muuteltu niin, että liikkuminen onnistuu rollaattorin avulla ja pyörätuolilla.

Seniorihuoneistoihin on oma kulku rakennuksen eteläpäästä, Virranrannan muille osastoille kuljetaan pääaulan kautta. Asukkaille on järjestetty postilaatikot ovenkulun yhteyteen.

Senioriasunnoille on ollut tasaista kysyntää, kaupunki toivoo saavansa ne täyteen, itse asiassa kaupungin kiinteistöpäällikkö Jaakko Koivunen sai juuri kuudennen asuntohakemuksen ja aikoo sen hyväksyä.

Jätä kommentti